Думата е на хората: Страх, безсъние... преживяхме труса!

Обстановката в Асеновградско след земетресението е спокойна
22 фев 2018 11:00,
67
Думата е на хората: Страх, безсъние... преживяхме труса!
Снимка: flickr

Цяла нощ не спахме. Чу се страшно бучене и земята се разтресе. Хората наизскачаха от домовете си, разказа кметът на пловдивското село Крумово Румяна Самоковарева.

Според сеизмолозите епицентърът на снощния трус от 4,6 по Рихтер е бил именно там.

"През 2002 г. земетресението бе със сила 4,3 по Рихтер и имаше разрушения по сградите. Сега е 4,6 но няма материални щети. Тази паника, която обхвана хората в Крумово преди 16 г. не се повтори, но всички си спомнихме за това, което се случи през 2002 г.", каза Самоковарева пред "24 часа".

Още по темата

Обстановката в Асеновград след земетресението е спокойна, няма постъпили сигнали за пострадали или материални щети, коментира Димитър Анастасов – гл. експерт в Община Асеновград.

"Няма постъпили до този момент никакви сигнали за вреди, щети и т.н. До този момент никой не е поискал помощ за съдействие, обстановката е спокойна", настоя той.

"Истина е, че трусът беше много кратък, но много неприятен. Хората са спокойни. Ежедневието е нормално", каза още Анастасов.

По данни на БАН земетресението е било последвано от над 20 афтършока.

Снощният трус най-силно е усетен в Асеновград и Пловдив, но хората от районите на София, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора и Габрово също са го почувствали.

********************

Най-силното регистрирано земетресeние в района е било на 14 април 1928 г. Чирпанското земетресение става в 11:20 часа на 14 април 1928 година, Велика събота. Земетресението е с магнитуд 6,8 по Скалата на Рихтер и епицентър на около 8 км северозападно от Чирпан.

Жертвите са 107 души, 500 са ранени, 26 хиляди сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
афтършока. ?.....о, неразумни юроде, поради что се срамиш ?
47
0
 
1
 
! Отговори
Лечението е: преди 6 години
След всеки афтършок - по един шот за кураж
46
0
 
1
 
! Отговори
Военен писар преди 6 години
Сеизмично оръжие. Тестове.
45
8
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
ТРУСЪТ ИДЕ ДА НАПОМНИ НА ПУТИНОВИТЕ СЛУГИ ДА СПРАТ ПРЕЗ ДЕН ДА НИ НАВИРАТ БЕЛЕНЕ В СУРАТА... АКО СЕ СЛУЧИ, ТИЯ НОВИНИ ТУКА ЩЕ СА ПИНИЗ В СРАВНЕНИЕ... А ПОМНЯ СВИЩОВСКОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ - ИМАШЕ И СМЪРТТНИ СЛУЧАЙ... АБЕЛЕНЕ Е НА 10 КМ... ТА ТАКА....
44
0
 
6
 
! Отговори
Богат беден преди 6 години
Е и хапчетата за сън ли не помагат. Едно заметрисение ги уплаши.Като лъжат крадът и оставят дори хора да страдат за те да са добре не ги е страх.Замислете се. "Операцията мина успешно но пациента умря." Ървин Ялом
43
4
 
5
 
! Отговори
Православен патриот преди 6 години
Че е работа на Шорош е ясно. Но искам да попитам : Защо Путин не спря земетерсението?Нали той се грижи за обикновените хора?
42
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
думата е на хората: заглавия, жълто, автори....потече ни кръв от очите!!!
41
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Хайде да спрете с тези истерии, а? Кой знае какво станало. Вече стресирани, не спали, малиии страх. По-добре бъдете благодарни, че стават такива малки земетресения и стига сте хленчили. За всичко истерии - сняг през януари, жеги през юли..... каквото стане все истерии и стрес. Не разбирате ли че нарочно медиите ви втълпяват този страх. Да бъдете благодарни че сте живи, и да не мислите за управници, кражби, корупция и т.н
40
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре АФТЪРШОК - осем букви, отколкото вторичен трус - 12 букви. Прагматизъм!По-добре мерси- 5 букви, отколкото благодаря- девет букви. По добре k отколкото "хиляди"- 6 срещу 1 в полза на второто. Истината е, че езикът ни е страшно тромав, с прекалено дълги думи. И руският е такъв, но те си ги съкращават - например теракт,медсестра и т.н. Чао е три пъти по-кратко от довиждане. На кантонски 22 е и-сап-и(5),на бг - двайсеидве(10), 50% по-кратко.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с туй землятресение бе, японците с такова земетресение си пият чая сутрин. Аман! Да друсне малко и вдигате олелия до небесата, чак Нефритеният император ви чу!
38
1
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Аз като един европейски гражданин протестирам срещу афтършоковете.
37
4
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
До до АвтораАфтършок си е научен термин, както теорема и аксиома. Това, че някои хора не го знаят, си е техен проблем и е признак за ниско образование. А и на псевдопатриотизъм. Сигурен съм, че на телефона си пишеш на шльокавица.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От земетресения най малко да ги е страх,майка българия е това което ще ги довърши.
35
2
 
17
 
! Отговори
до Автора преди 6 години
Обяснете на тези които не са уяили английски език какво означава АФТЪРШОК. Няма такава българска дума. Срамота !
34
2
 
20
 
! Отговори
Целта е постигната преди 6 години
С потока новини за т.н земетресения хората забравиха че джобчетата им са празни.
33
2
 
21
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Спрете с тия афтършокове, бре!!!
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Мартин жената се славата с кървавите си вендети. Вечните оригии пиянство. Пари да има. Луд скандал заформяше на Мартин, ако се прибере без пари. След като я напусна и си намери по- котка и мила жена той се прероди. Но жената на Мартин правеше всичко възможно той са се мъчи, изпадане в състояния на умопомрачение искаше да го бута от пътя. Пикаеше му пред черджето на двора. Драска му колите с ключ и му пука ще гумите, докато не получи своето. Пари... Пари!
31
0
 
25
 
! Отговори
Доктор по Философия преди 6 години
Aфтършок означава шокиране което е дошло афтър. След като вече един път сте се шокирали първият път.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30На чужд гръб и сто камшика са малко. Колко точно казано! Не може да живееш на чужд гръб години наред и да се бъзискаш, подиграваш с хората и цели семейства и обвързани хора.Онзи горе всичко записва всяко действие, бездействие, лоша дума обидно, оскверняване на нечий-чувства и мислисли и той си знае работата! Никой не ти е длъжен! Никой!!!
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше страшно.ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ!А,на присмехулниците да се молят да не почувстват земетресение в техния район,защото на чужд гръб 100 тояги са малко....