"Системен нарушител" до шофьорите с незначителни нарушения. Защо?

Терминът да се въведе в Закона за движение по пътищата
25 фев 2018 12:00, Петя Славова
39
"Системен нарушител" до шофьорите с незначителни нарушения. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Терминът "системен нарушител" трябва да се въведе в Закона за движение по пътищата, защото участниците в движението, които повтарят ежедневно нарушенията си, се разглеждат еднакво с онези, които извършват по-незначителни или инцидентни нарушения. Това заяви Георги Гълъбов - член на Института за пътна безопасност, съобщава "Дарик".

По данни на МВР само за изминалия месец януари е имало 476 тежки катастрофи и 17 000 нарушения. Това е в пъти повече от януари миналата година. Едно от предложенията за промяна на действащия закон за движение е той да бъде разделен на три отделни: за движение по пътищата, за пътните превозни средства и закон за водачите на моторни превозни средства.

Още по темата

Над 11 български институции отговарят за спазването на Закона за движение по пътищата. И туй като си споделят вината, си споделят и задълженията, което води до хаос и що се отнася до пътищата - до човешки жертви. Това обясниха от Института за пътна безопасност на обществено обсъждане. Едно от предложенията за промяна на закона за движение е въвеждането на "системен нарушител".
 
"Ежегодно губим близо 700 души, между тях и деца, това е по двама души на ден. Губим ги без да сме във война. На всеки се случва да наруши закона или правилника, всеки може да се озове в такава ситуация. Ако държавата хвърля всичките си усилия в това да спре всяко нарушение и да обхване целия този сектор, това ще бъде тотален провал", разсъждава Гроздан Караджов - член на Института.

Кой е този, който пречи на всички усилия за намаляване на жертвите и за безопасното движение по пътищата? Това е системният нарушител според Караджов.

 "Предлагаме да бъде излекуван този недъг на досегашната ни уредба и да се въведе, че във всеки един случай, в който нарушител, който в разстоянието на една година от влизането в сила на наказателното му постановление, извърши три, каквито и да е, нарушения, то този нарушител да бъде третиран като системен нарушител. И към него да се прилагат по-строги наказания и да му се отнема свидетелството за правоуправление", обясни още Караджов.

Що се отнася до разделението на Закона за движение на три отделни - професорът по административно право Димитър Костов е скептичен. "Три закона, които имат еднакъв обект на въздействие и регулиране на обществени отношения. Ние имаме и Закон за пътищата. Колко стават, ако ги преброим", запита юристът и допълни, че подкрепя идеята да се кодифицират нещата.
 
Той напомни, че Законът за движение за пътищата е свързан с правото на защита на гражданите, записано в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Систменият нарушител не е този дето прави дребни нарушения а този дето минава на червено. Кара в насрещното. Не спира на пешеходна. Изпреварва на забранен участък от пътя. Кара с превишена скорост в населено място. По магистралите кара като състезател и предизвиква катастрофи. Това е ситемен нарушител. Най лошото е че книжки се дават на алкохолици наркомани и психари. По бай Тошово време имаше психо тестове и такива системата ги отхвърляше. А сега куцо и кьораво взимат книжки и става страшно!
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината статии в тоя сайтт са пълна тъпня, като тази!
14
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онзи ден като ми написахте акт за каране без колан в града, при всичко останало без грешка, да знаете, че после ви псувах и карах като ***. Три пъти не спрях на пешеходна пътека, 8 пъти се престроих без мигач.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патрулка на общинска полиция удари колата на студент отзад, написаха му акт. При пристигането на мястото на инцидента катаджиите пишат акт на 21-годишния Иван, защото карал прекалено бавно и затова са го блъснали.
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За спазване на закона за движение по пътищата отговаряли единадесет институции. Смятай що нищоправещи лапачи са на хранилката.
11
1
 
22
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
До АнонименСкоро глобиха шофьор за шофиране с ниска скорост и патрулката го беше ударила отзад
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По начина по който КАТ санкционира нарушения, "системен нарушител" ще бъде някой който кара много често и му се случва неволно да превиши скоростта с 15-20 километра около някой знак "хранилка". Не съм виждал КАТ да санкционира за истински опасни неща като дрифтене в града, каране на дистанция от 2 метра пред предната кола със скорост 150, или опасно изпреварване без видимост.
9
1
 
21
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Няма справедливост защото от КАТ гледат да вземат пари а не да има ред на пътя
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам познат който имаше няколко фиша, караше повече от година с изтекла книжка, редовно е карал пиян и пр., но днес има златен талон и го размахва на ляво и на дясно и се подиграва с полицаите, защото с времето фишовете като не ги плащаш падали по давност!Наистина се чудя в каква държава живеем...
7
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Поредната дивотия. Първото условие преди да има системен нарушител е всички нарушения да се санкционират от КАТ, а не както е сега едно санкционирано нарушение на сто хиляди извършени нарушения. Почти сигурно е, че сега системен нарушител ще будат шофьорите извършващу най-малко нарушения, а тези, които всеки ден извършват десетки нарушения, няма да са системни нарушители.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ръководни длъжности в държавата са превзети от лица със специфични умствени потребности. До няколко години ще ни закриват. Няма как да се управлява държава от такива личности.
5
7
 
14
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Хора за 3х50 лева и съм чист дори да съм блуснал човек леко на пешеходна. Нали се сещата,че от това ще страдат хората ,които минават на жълто, тия с над 10 км над ограничението и т.н. муреси ,президентши и т.н. пак ще си карат без. Додето БОйко управлява така ще е.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако системно карам без колан, със сигурност съм виновен, че мякой се убил с превишена скорост на връщане от дискотека.
3
6
 
18
 
! Отговори
Щоп преди 6 години
Ако системният нарушител беше виновен за тежките катастрофи, нямаше да е системен бе, дрогару Караджоф. Щеше да се пребие и да престане да е системен. И това ли да ви уча?
2
1
 
22
 
! Отговори
Асанко от Факултето преди 6 години
Апахите шофьори към коя графа ще спадат!?
1
5
 
16
 
! Отговори
Системния преди 6 години
Ако не се продават СУМПС,няма да има ''системен нарушител''.