Заплатата на българина тече, даже расте... тогава защо реве?

Доходите ни - далеч от средноевропейските
27 фев 2018 09:00, Петя Славова
297

Според последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), икономиката ни достига нови високи нива на ръст, но все още доходите на българина са далеч от средноевропейските. Освен това трябва да се извършат реформи и да се подобри дейността на публичните институции.

Още по темата

"Трудно е да се прогнозира кога ще достигнем средноевропейските доходи, но се очаква заплатите да растат с бързи темпове и през 2018 година. За последните 10 години постигаме много висок ръст в заплатите и особено в последните 2 години доходите на българина нараснаха в пъти, но все още сме далеч", коментира икономистът Георги Вулджев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него експертите от МВФ са изненадани от икономическия растеж и от това, че сме задържали износа на високо ниво.

"Все пак според доклада на МВФ е необходима реформа в образователната система, защото има доста голям недостиг на кадри за бизнеса. В момента кадрите, които образователната система предоставя, не са достатъчни да задоволят търсенето на компаниите", отбеляза още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му един от основните проблеми, които спират икономическия растеж, е демографската ситуация в страната.

"В пенсионната система също има голям проблем. Може би пенсионните вноски също ще продължат да растат", коментира още гостът на предаването.

Вулджев уточни, че за 2018 г. експертите от МВФ препоръчват на компаниите ако имат бюджетен излишък да го спестят, за да се използва той за фискален буфер в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още по темата: МВФЗаплатаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само лъжат,не е вярно! Гледат по-малко пари да дават, както нашите, така и чуждите фирми у нас.Инспекцията по труда ,не си върши работата.Да тръгнат на проверки и да видят какви заплати вземат българите и по колко часа работят.В цялата страна- проверки и тогава да пишат!
198
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувахте за комунисти, гласувахте за монархисти, гласувахте за поробители и комунисти, после гласувахте за мутри, а абезмалко да изберете и Волен за предизнет (да, помните ли ?) ... Ами - ТОВА Е РЕЗУЛТАТА !!!
197
1
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен206 Забрави да споменеш, че у нас основния процъфтяващ бизнес е полагането на асфалт.Втория по важност-лепенето на стирпор по панелките, строени от Бай Тошо още. Третия бизнес-разпределяне на Евросубсидии по всички фронтове.
196
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви припомня - 2006-та се създава Партията ГЕРБ, която по-нататък ще наричаме Партията, а членовете и -Партиици.Партията взе местната власт през 2007-*** , през 2009-та взе държавната власт. Оттогава, сиреч Партията е на власт.Очевидно за изминалия оттогава досега период заплатите на Партииците нараснаха. От статията става ясно с колко. Очевидно може повече да нараснат - от статията става ясно какво е желанието.Според мен пречки няма.
195
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз съм добре. Това, че на Вуте му е зле, означва, че Вуте не може да си позволи, да си вземе къща в моя квартал и да ми вгорчава живота с ориенталските си ритми.
194
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ВАЖНО НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ, А НА ВУТЕ ДА МУ Е ЗЛЕ ;)
193
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хора, на които и това им е много. Държава на простаците ... с просташки заплати.
192
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 199Повишаването на минималната заплата не води до повишаване на средната. По-висока минимална заплата просто доближава стойността на парите, които взима неграмотната чистачка, и тези, които взима един специалист с висше образование.
191
0
 
11
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Няма такива неща в доклада на МВФ.Статията е лъжа.
190
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате да видите в провинцията( не в София), хората за какви пари работят и се лишават от много нужни за живота неща , за да преживяват...
189
1
 
10
 
! Отговори
КАБАКА ДЕМЕК ТИКВАТА преди 6 години
Д.С. С ПОДСТАВЕНИТЕ СИ ЛИЦА НИ ВЪРНАХА В ТУРСКОТО ИГО.
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в обедината банка намаляват заплатите - от години.75
187
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чочо, ела у София, да видиш тук с тези 1200 до къде си, мойто момче. Че тук една паница леща на обед да издеш с 2 филийки хляб е поне 5-6 лева. Сложи транспорта, услугите, наема и по- добре не идвай.
186
3
 
14
 
! Отговори
До 206 преди 6 години
Какво да изнасяме, освен хора, след като това, което можеше да бъде открадното, го откраднаха, а останалото ликвидираха. Визирам построеното от "лошия" социализъм и назначения от западните ни господари "елит".
185
1
 
36
 
! Отговори
ПЕРО преди 6 години
РАСТЕ НА МАЙКА ВИ ЛАЛЕТО.
184
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да може в Германия един счетоводител да взема 2500 евро, учител 3500 евро, сервитьор 1500 евро, отзад има стабилна индустрия която изнася по цял свят. Мерцедес на 5 произведени коли, 4 изнасят по цял свят. Ние какво изнасяме (освен хора)? Целият бизнес тук е кръчми, фризьорски салони, автосервизи, куриерски фирми и търговия.
183
3
 
35
 
! Отговори
Чочо преди 6 години
Много *** се навъдиха .В България работиш за сметки дори и да не излизаш по заведения и кафета.Почивка сигурно 60% от хората не са ходили и те не знаят от кога.В чужбина поне ти остава нещичко да заделиш.И вървете да видите в провинцията как хората работят за по 500-700 лв.Същите работни позиций в София дават 1000+ Работя в провинцията вземам 800 лв чисто .Колегата ми от София взема 1200 вършим една и съща работа таргета за продажби ни е еднакъв!!
182
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Solar PowerЯ обясни, кой в германия взема 1500 евро, на каква позиция работи? И може ли да си позволява бон филе въобще? Приятелю, само помощите за бежанец тук при нас са 1250 лева месечно. А тук хора работят за малко над минималната. Шлш смяташ за нормално дългогодишна учителка например по математика да получава около 800 лева, тоест-евро? И пак питам, на каква позиция в Германия получават 1500 евро????
181
3
 
45
 
! Отговори
промо преди 6 години
РАСТАТ ДОХОДИТЕ НА БОРИСОВ И ГИНКА, НЕ на обикновенния българин
180
18
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Растат доходите но пък и разходите са далеч от истината :)Някой драстични примери: телешко бон филе (тук 25лв., германия 100лв.). Квартира 300-400 евро, тук 300-400лв. Цената за едно фризьор. Излизане на ресторант... тук разликите са в пъти. О тук забравих май и данъка за колата хилядарка.Все пак не живеем всички само от менюто в лидъл :)Ххах така ,че опичайте си нещата. 1500 евро в Германия са все едно тук да вземаш малко над 1000лв. Ще живееш горе долу по същия начин