Села се въоръжават – тунинговат въздушни пушки, играчки за пейнтбол...

Този тип оръжия не подлежат на контрол, не е нужна регистрация
7 мар 2018 07:00,
149
Села се въоръжават – тунинговат въздушни пушки, играчки за пейнтбол...
Снимка: pixabay.com

Селата в България се въоръжават с тунинговани пушки, които са преправени от въздушни в бойни срещу сумата от 50 лева. Услугата се извършва от местни майстори, които поръчват частите съвсем легално от интернет, след което сглобяването и преработката им отнема не повече от 1 час.

Основно се сменя ударникът на пушката, част от цевта, както и резервоарът за сгъстен въздух и бойният клапан. Това показва проверка на "Монитор" в регистрите на КОС, които ежемесечно установяват десетки случаи на преправени пневматични оръжия в такива, които могат да стрелят с 22-ри калибър патрони.

Засечените преправени пушкала са основно в малките населени места извън София, където хората се пазят от набези на крадци с тях. Пушките се взимат буквално от пазарите за не повече от 40-50 лева, след което с минимална инвестиция се превръщат във "флоберки", които спокойно могат да убият човек.

От МВР поясняват пред изданието, че към днешна дата този тип пушки (над 24J) са на уведомителен режим в полицията. Или иначе казано е необходимо само да се попълни едно заявление, че те са купени, след което не подлежат на никакъв контрол. Не е нужна регистрация, както и посочване на подробни данни.

Така множество пенсионери вече имат оръжие, с което спокойно могат да убият човек, без то да се води на никакъв отчет в полицията. Освен това им е струвало не повече от 100 лева, а точността му е безупречна на разстояние от 30-40 метра.

От МВР вече са започнали масови проверки по малките населени места за преработени газови пистолети и за преправени въздушни пушки. Изненадата при тях била, че майстори стругари дори успели да преработят играчки за пейтбол в бойни пушки. Това ставало поръчката на определени части от интернет, които също не стрували повече от 50 лева.

С тяхна помощ свободно достъпните пушкала се превръщали в бойни оръжия, с които от близко разстояние можело да се убие човек. Освен това изстрелите били почти автоматични, което правело играчката невероятно опасна. Въпреки че калибърът бил малък, дори едно точно попадение стигало, за да се убие някого.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
22
 
! Отговори
Данаил Миндов преди 6 години
Бравоооо, днес медиите продължават да нагнетяват излишно напрежение сред хората... но нищо ново под родното слънце, тая новина беше такава преди 18-20 години. Сега просто пишат за да доизнервят народа щото на някой Гочоолу така му е угодно в момента! А по въпроса за законното притежание на огнестрелно оръжие, работата е ясна : докато живеем в полицейска държава (от 1947 г. насам...) няма шанс хората да имат нормални права. Идеята на шиб..аняците наречени БГ политици да ни казват какво да мислим.
76
0
 
0
 
! Отговори
Право Писов преди 6 години
и кво точно означава, да отида да чета с заповед на МВД,,,и прочие? имаш предвид, че ако нямам съответната, съм в нарушение?
75
1
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
хайде за пушките разбрахме...а патрони откъде...
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Право ПисовЛъжеш се. В Рашата е позволено бойно оръжие, на съобщителен режим - документ за покупка на оръжието, предоставяш оръжието за проверка, две снимки в формат 3х4см.Не е позволено оръжие, което може да се зареди с повече от 10 патрона или има ефективна далекобойност повече от 100 метра. Не е позволено да носиш допълнителни боеприпаси и/или пълнители.Ходи чети "Приказом МВД от 20 сентября 2011 г. N 1020".
73
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Джедай Мастъркомсомолците колко ше са началници ако дадат на народа право на защита? 10 или 15 минути? тия са по казионни от БЗНС по времето на соца.
72
1
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Патриотите не искат ли разширяване на правото на притежание на оръжие?
71
1
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До П.Петровнародът е държавата. квото сме надробили това ще сърбаме. изнася ли ни или не, сегашното положение олицетворява това, колко интелигентни, кадърни. творчески и прочие сме. нация техническа, един вид.
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата няма да позволи свободния режим на носене на оръжие... Европпейски ценности. Смята се, че колкото по-развита е една държава, толкова по-трудно(а и ненужно) е да може обикновения човек да носи/притежава оръжие(освен колекционерско).Да ни пуснат на нас свободен режим, е все едно да признаят, че държавата затъва... че полиция и съд не работят... че затворите са пародия... Тиквун никога няма да си го признае. Той иска да чува само "конграчулейшънс"...
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правата произтичат от задълженията. Не е ли добре, при тежки доказани престъпления да бъдат отнемани, а при по-леки, но в рецидив, ограничавани?
68
3
 
13
 
! Отговори
селски преди 6 години
въоражаваме се не само срещу шведските армии, а и срещу българо-масонските ченгисари.когато дойдат чиповете, единствената ти защита през тези 7 години ще е планината и пушката. тези лигльовци от градовете, първи насилствено ще ги обработят да станат ***.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другата тема, скоропостижно ме изтриха когато споменах филма "Съдията Дред", правен в меката на демокрацията, да се свети името им, Съединените /Господни/ Американски Щати.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се промени законът и да имаш право, ако е в твой имот да го стреляш. Тогава вече те ще са с едно на ум.Отделно запис от камера трябва да е доказателство. Как може това, което е най-голямо доказателство да не се приема?В България човек е добре само ако е престъпник. Никой не го пипа за нищо, имаш права.Законите и възпитават, това е и една от функциите,възпират и възпитават и налагат ред. На какво възпитават и учат законите в България?"Шведите" един ден всеки ще ги трепе.На там отива
65
13
 
1
 
! Отговори
жеко преди 6 години
всеки който мисли че огнестрелното оръжие ще ни оправи положението се лъже, справка - сащ, гледайте клипчета в ютуб как крадците не влизат с голи ръце а направо стрелят, фа не говорим че всяка седмица има по 1 изперксл който стреля в училище, ако се разреши оръжието всяка свада на пътя ще завършва с труп, това са разходи за полиция, разследване, съдилища и затвори, ако има нормални заплати и интеграция на *** то няма да има нужда те да крадът
64
0
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Като няма държава и престъпниците са на свобода, след няколко обира без осъдени виновни и възстановени щети,защото полицаи, следователи,прокурори ги мързи, а съдиите са подкупни, какво му остава на човек? - Гърмиш бандита, обличаш защитни средства да не оставиш отпечатъци и ДНК, изхвърляш бандита на ***, където му е мястото, унищожаваш оръжието и уликите и отричаш всичко!
63
0
 
9
 
! Отговори
12 преди 6 години
Според "Третия закон на Нютон" - Всяко действие (на държавата) има равно по големина и противоположно по посока противодействие (на народа). Ама пуста физика, ама пусто училище, ама пусти 3-ки по милост. Щом докараха нещата така всеки сам да се спасява, какво друго очакват да се случи.
62
0
 
5
 
! Отговори
Клинт Ийстууд преди 6 години
да не говориме, при сегашното немане на хазна и при целата тая истерия от страна на населението, сметайки един глок =1500 лева, приходите от ДДС ще са колосални.
61
0
 
27
 
! Отговори
Клинт Иийстууд преди 6 години
ако разрешат притежание на огнестрел, половината мутри резко ще спрат да мутреят, кварталните бабаити ще почнат да помагат на бабите да минат кръстовището, а представителите на интеграционните групи ще се концентрират върху изкарването, а не брането на насъщния. службите са по добре въоръжени и тренирани, никой няма да влезе в НС. а хората, готови да гърмят на пияна глава, ще се изпозастрелят в баровете взаимно. нещо не виждам негативи.
60
0
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До :59 Ясно е къде е Проблема,ама като стачкувах полза видях ли? Наречете ме селянин, луд, и както искате ме наричайте.Настанаха години където аз ще съм и полицай и прокурор и съдия и палач.
59
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен62страшно за кой? за ***, отишъл с брадва на престрелка? по подразбиране криминалните елементи имат достъп до огнестрелно оръжие, каскет. когато търсят бай иван за 200 лева вересия и буркан зелева чорба никой не пита дали е въоръжен. когато пешо щангата избега от полицията всички питат "въоръжен ли е"
58
0
 
18
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Нормално. Когато държавата е абдикирала от задълженията си, хората се справят с проблемите сами.