30 хил. българи ще се заразят с варицела! А ваксина – няма!

Около 10% от възрастното население не са карали едрата шарка
23 апр 2018 08:40, Петя Славова
26

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма регистрирана ваксина за варицела, а причините за това пък са чисто бюрократични.

Това обяви в студиото на "България сутрин" началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

"Около 10 на сто от възрастното население не са карали варицела. Когато се кара на стари години, се кара тежко и човек може да загине, там шансът за усложнение е много по-голям" обясни лекарят пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се 30 хиляди души да се заразят с варицела тази година, а доц. д-р Мангъров успокои, че това със сигурност не е бум на инфектираните.

"Това е нещо, което се случва всяка година. През 2017 година в страната са се разболели 24 900 души, за 2016 година са били 31 000, за 2013 година са били 37 800 души. От началото на тази година имаме 11 хиляди, тоест това, което става тази година не нищо необичайно", категоричен беше доц. Атанас Мангъров в ефира на "България сутрин" .

Той обясни още, че при голяма част от случаите на заразени от варицела, инфекцията протича без усложнения, но тя може да засегне белия дроб и мозъка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
До ХАОС МД преди 6 години
Я кажи с кои точно 1-2 антибиотика се бориш срещу ВИРУС бе. Проучи за какво се полза антиБИОТИК. Щото от такива като теб, които искат да лекуват вируси с антибиотици се повишава резистентността
5
2
 
8
 
! Отговори
ктк преди 6 години
Не 10%, а 100% от възрастното и невъзрастното население не са карали ЕДРАТА ШАРКА ! Срещу ВАРИОЛА у нас не се правят ваксинации от десетки години,защото риск не съществува. Ограмотете се бе,журналистите! Точно тези ви шеги не ме разсмиват.
4
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
А ваксина срещу Exitus letalis не искаш ли, самозванецо? Или срещу диабет? Стига си плашил гаргите. Варицелата се лекува успешно с пиенето на много течности и 1-2 антибиотика.
3
3
 
12
 
! Отговори
Габриела преди 6 години
Геноцида над българите от собствените си политици и управляващи продължава с пълна сила. След елементарни хапчета за онкоболни, сега ням аи за варицела. Аз за какво плащам осигуровки и тн, за да може разни бежанци и малцинства да живеят на мой гръб..
2
2
 
13
 
! Отговори
Марешки преди 6 години
Спокойно ще се намери ваксина, само да се сметне дали ще има далавера.Вкарваме някоя с изтекъл срок на годност и някой депутат се нагушва.Схемата е позната, правена е вече.
1
2
 
11
 
! Отговори
Ужс! преди 6 години
"Едра шарка" е вариолата, която е в списъка с особено опасни инфекции. Варицелата е много по-безобидна. Журналистиката ни е на много ниско ниво, но била "обществен коректив", "четвъртата власт".