Застаряваме бързо, усетно... Бебетата – по-малко, отколкото през войната!

Едва 50 хил. новородени проплакали у нас през изминалата година
Обновена: 17 май 2018 15:35 | 17 май 2018 12:15, Петя Славова
440

Едва 50 хил. бебета са проплакали у нас през изминалата година. Данните са на Фондация "Искам бебе", като новородените през 2017 г. в България са по-малко, отколкото през Втората световна война. На този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 хил. Естественият прираст във всички области за 2017 г. е отрицателен.

"Това е страховито! България всяка година намалява с 40-50 хил. души", отчете Андрей Арнаудов от НПО "ДНК" в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"През 2017 г. направихме проучване чрез участници в първото национално кръщене - близо 1000 семейства. Те вече нямат толкова очаквания към държавата. Майките имат много по-големи очаквания към това, което работодателите ще направят за тях", обясни Арнаудов.

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че липсва държавна политика по отношение на демографската катастрофа. Според него за последните 10 години единственото нещо за отбелязване е създаването на държавния фонд ин витро, но по думите му финансирането е недостатъчно.

"Нито се увеличиха финансиранията, нито се увеличи бройката на опитите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Хората искат да имат деца, но по една или друга причина го отлагат далеч във времето и в най-добрия случай остават с едно дете. След 10 години ще бъдем с 1 милион по-малко", алармира той и добави, че децата в нашето общество не са ценност.

Според Костадинов след 7 години по-голямата част от 18-годишните у нас няма да имат българския език за майчин.

Андрей Арнаудов е на мнение, че популяризирането на темата е най-лесният начин да се справим с проблема. Той акцентира върху огромния по думите му ресурс, с който разполагаме в лицето на емигриралите ни сънародници.

"Емигрантите са напуснали България, защото огромна част от тях просто нямат работа. На хората, които управляват държавата не им пука и не смятат, че това е проблем", коментира Костадин Костадинов.

"Демографията не е интересна за политиците, защото не печели избори", заключи Андрей Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 236Не всички имаме свободна професия и можем да печелим по хиляди левове от едно дело, та да поддържаме подобен стандарт. Някои от нас работят по скромни професии, спазват работно време, имат шефове, работят до по- късно и не могат да пътуват извън града.В цивилизованите държави се обявиха против ежедневното пътуване с автомобили и живеенето извън града. Препоръчват велосипеди или вървене пеша. Хората се борят за добра околна среда и чист въздух без отровни газове.
212
2
 
8
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До 239И къде ще си пратиш децата - в чужбина пак в голям град - лондон, чикаго и т.н. Няма да ги пратиш в някое село де.Та това за големия град важи за цял Свят.малките градове са бита карта навсякъде.В най-добрия случай - по-малък град - сателит на голям град и всеки ден 50км в едната посока.
211
3
 
7
 
! Отговори
До 239 преди 6 години
На 40 години съм.Децата са ми още малки.През две години им е разликата.Все пак живея на село, но близо до голям град.Възползвам се от предимствата на града и спокойствието и уюта на селото.Препоръчвам ти този вариант-живот на село в покрайнините на града. Не знам дали децата ще останат тук.Все пак са и момичета. Не се знае къде ще ги завее вятърът.
210
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Призив към всички жени .Лягайте си вечер без ***.
209
1
 
15
 
! Отговори
До 224 преди 6 години
Не знам на колко си години, но от това че имаш 3 деца разбирам, че не си на20, 25. А поне на 40. Набутал съм се в София, защото след като завърших нямах работа по специалността, която завърших, а в родния си град, щях да съм без работа, защото не ми предложиха Никаква. Да си намериш работа в малкия град е равно на дебели връзки,а не знания или умения.Кажи ми децата ти на колко години са и какво бъдеще виждаш за тях в България?
208
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах защо са ни толкова хора ? Китай ли трябва да ставаме. На всеки метър човек , да не може да мръднеш на спокойствие. Повечето разумни държави населението намалява. Може да проверите в Интернет. Има супер богати държави и по-малко от нашето население - Норвегия , Дания и др.Мисля сме си добре.
207
1
 
2
 
! Отговори
до 218 преди 6 години
Пост 131 е адресиран до господина с 3 деца, живеещ с родителите си.
206
7
 
16
 
! Отговори
До 229 преди 6 години
Жена ми не е от село.По-образована е от повечето кикомори с претенции.Завършила е немска гимназия и немска филология с отличен успех.А за такъв дом като нашият може само да мечтаеш.140 кв.м етаж, имам си локално парно, слънчеви батерии на покрива, двор с ливада, цветя, барбекю и люлки за децата.И се намира на 10 мин с автомобил от Пловдив. Пък ти се завирай в някоя панелка 60 квадрата и си мисли, че ти е хубав дома.
205
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви помощи - намаляне на данъците за повече деца. Това е стимул за развиващите се, добре печелещи хора да имат деца, да остават техните си пари у тях. Не у лила брадърите.
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата да се погрижи за народа си, за децата си и тогава нещата ще станат по-добре, държавата да се погрижи за корупцията, за да може народа да има прехрана и сигурност! Само със заключения нещата няма да потръгнат!
203
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Живееш на километри от вашите, защото родният ти град не ти предоставя възможност нито за добра професионална реализация, нито за собствен бизнес.Радвай се, че си намерил жена, която да се обвърже с мъж, който не може да се отдели от родителите си.
202
7
 
3
 
! Отговори
пак за бабите преди 6 години
Ако спрат пенсиите ще се реши проблемът с бабите - щото тях ще ги гледат ама ако помагат за децата! Въобще възрастните хора в момента се превръщат във финансова тежест за младите като често живеят сами и имат нужда от помощ, а по този начин не са от полза за отглеждането на деца. Този модел трябва да се промени и обществото да стане по-патриерхално. Но за да стане това трябва да се осигурят добри условия и в малките градове където семеиствата да разполагат с големи жилища и спокойна среда)
201
10
 
8
 
! Отговори
до 218 преди 6 години
и какво излезе сега - девствена жена, три деца, живее със свекъра и свекървата в една къща...ами хубаво човек ама 98% от българките не са от село и расли с капаци на очите, доволни от такъв брак..и не е тяхна вината че искат мъж които да ги обича и оценява, социален кръг на тяхото ниво, добра професия, хубаво жилище, да видят свят...
200
9
 
12
 
! Отговори
Избраният преди 6 години
Упадъкът на морала е само една от причините за демографската криза. Другата, за която никой не говори, е високият процент на абортите в България. Откакто има регистър за абортите от 1952г, досега около 6 милиона деца са абортирани и то основно българчета! Представяте ли си? Дори само половината да бяха родени, днес щяхме да сме поне с 1.5 милиона повече. Българските *** забремняват, после не искат да раждат и абортират. Забрана на абортите - повишена раждаемост. Това е.
199
6
 
22
 
! Отговори
Бабите! преди 6 години
Един от големите проблеми е кариеризмът на бабите, които днешно време отказват да помагат за отглеждане на деца. За да имаш 3 деца без помош от баби трябва поне единият родител да не работи, следователно трябва заплатата на другия да стига за 5 души, а това пък е ясно колко малко хора в България могат да си го позволят...
198
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До До197американско игоВикаш ако дадем на пьотр толстой да купи България цялата и сме под руско иго ще цъфнем и вържем със 7800 рубли заплата?
197
0
 
1
 
! Отговори
до Мнение преди 6 години
+ 1000
196
4
 
11
 
! Отговори
До 216 преди 6 години
И какво му е наивното? Моите три деца им помагат в отглеждането моите родители, тъщата, балдъзата.Живея на село и имаме здрави семейни връзки.Кой ви е карал да се бутате по градовете? Може да живееш на село и работиш в града.
195
1
 
11
 
! Отговори
до 210 преди 6 години
Хубаво, ама не се хвали по сайтовете ами гледай какво се случва с нея, щото и аз познавам такива щастливи домакини с по две три деца, които със всичко се оправят ама са на антидепресанти . Като започва да преценя какво е можела да бъде и какво е сега, не е трудно човек да изпадне в депресия. Освен ако не е накоя кикимора , едва завършила училище и е наясно с това...В голямата си част проблемът не е само в жените.
194
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 197Ти искаш жените в 21. век да живеят така както преди 140год? И в СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА България да им е трудно, както през турското робство и през Балканските войни? Абе, ти добре ли си?