Лято 2018 на плажа: Ще си събираме боклуците разделно

Само 20% от пластмасовите боклуци се генерират от кораби
20 май 2018 11:46,
6
Лято 2018 на плажа: Ще си събираме боклуците разделно
Снимка: архив Reuters

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците. Това съобщи през седмицата министърът на околната среда Нено Димов при посещение във Варна.

Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на туристическия сезон тази година.
 
Екоминистърът уточни, че през настоящото лято разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но през следващата година ще стане задължително.

Причината за прилагането на тази стъпка е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно, обясни Димов.

По думите му само 20% от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

Водата по родното Черноморие вече е чиста, увери министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й 13 плажа тази година са със Син флаг, единствената проблемна ивица остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Ако има условия къде да си изхвърлиш ***, хората ще се го изхвърлят там или поне повечето. А освен за сянката като идеш на плаж плашташ и за почистването, но изглежда у нас концсионерите още не са го разбрали това.
4
0
 
0
 
! Отговори
До qwerty преди 5 години
Те тези чашки, фасове и т.н. ги хвърлят такива като теб.
3
2
 
0
 
! Отговори
РАЗДЕЛНО преди 5 години
ЗНАЧИ ФАСОВЕТЕ ОТ ВНОСНИ ЦИГАРИ В ЕДНАТА ПОЛОВИНА НА ПЛАЖА, А ОТ БЪЛГАРСКИ - В ДРУГАТА ПОЛОВИНА.
2
1
 
5
 
! Отговори
Lina преди 5 години
То е добре да си ги събираме, поне. Съгласна съм с коментара за липса на кошчета,имя едно единствено, и обикновено е препълнено още в 11 на обяд.
1
2
 
19
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Миналата година на Влас, 2 шезлонга и чадър 30+ лева, фрапето 5 лв, а после като потърсих къде да си изхварля чашката няма никъде кошче, ама никъде. Бях си взел очила да се гмуркам и какво да видя във водата- запалки, фасове, чашки. Няма такава селяния. Да си ходят сами на мутренските плажовете. Ще си давам парите на испанците, португалците и гърците.