Сериалът "Пенка" не секва: Добичето не е бременно, а болно ли е?

Още не са готови кръвните проби, взети вчера от кравата
Обновена: 5 юни 2018 10:30 | 5 юни 2018 10:30,
40
Сериалът "Пенка" не секва: Добичето не е бременно, а болно ли е?
Снимка: bgonair.bg

Поредният епизод от родната сапунка за кравата Пенка доби комичен оттенък, след като ветеринарните власти в Кюстендил установиха, че добичето не е бременно.

Още по темата

"Вчера моите колеги взеха кръвни проби от кравата", обясни Велка Войнова, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

"Пробите са насочени в Националния диагностичен институт. Изследванията ще бъдат за бруцелоза, син език, злокачествена катарална треска, ку-треска и заразен нодуларен дерматит", обясни тя.

По възможно най-бързия начин след като се получат резултатите ние ще бъдем информирани за здравословното състояние на Пенка, коментира още тя.

"Животното в момента се намира в село Копиловци, в обект, който е собственост на стопанина на кравата. Тя е поставена под възбрана, отговорността за спазване на възбраната е в ръцете на собственика на животното", каза Войнова пред БНТ.

Тя обясни, че когато се възбранява едно животно е абсолютно забранен достъпът на външни лица до него.

"Господин Харалампиев не спазва тази забрана, с което той отново нарушава ветеринарно-медицинското законодателство", настоя тя и заключи: "Законодателство се прилага не с емоция, а с разум".

Припомняме ви, че кравата Пенка премина през границата - през граничния пункт "Отоманци" и прекара около две седмици в Босилеград.

Там я открил местен фермер, който я хранил и се грижил за нея, а на изпроводяк за България я прегледал и ветеринар, който установил, че тя е добре.

На границата у нас обаче инспектори на БАБХ обявиха, че животното трябва да бъде умъртвено, защото е престояло повече от две седмици извън ЕС.

Иван започна борба за кравата си, за която той твърдеше, че е бременна.

Сагата с Пенка бе описана надлъж и шир – материали за добичето се появиха в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Пенка за кмет на Младост!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кравата Пенка е тръгнала на бик в Швейцария . Но сърбите не са и влезнали в положението.И растурили работата.От социалисти само завис и мърсотия
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои вярват, че кравата ще оцелее. Добитъкът не остарява, използва се за храна. На животното му е все тая за какво ще го убият. Въпросът е собственика дали ще реализира месото или трябва да плати за унищожението му.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали това е темата, да се изяде или унищожи.
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стопанския инвентар да заколи и да се приключва цялата драма, а после цялото село да се съберат на трапеза и да празнуват цяла седмица. А *** зелени хипите да си изпушата марихуаната и да се успоят.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете добичето на мира,бе кратуни кухи!Цяла България ви се смее,вече и кравите шпионирате и следите,болни мозъци,аман!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кравата Пенка е подменена от Сърбия с крава която да шпионира в България. Трабва да и се направи ДНК тест.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как бе, щом зелени НПО рекетьор и терористи, поискат нещо винаги са прави, за тях правила и закони няма. Ако искат ще ви изтрепят до крак, за някоя "справедлива кауза" и пак ще са прави, над закона и даже ще им благодарите.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В дъното на целия случай - четири лапи! Цялата истерия минава под знака - ние сме тук, много сме активни, така че фанатизирани шамандури пращайте пари. Някаква си крава, най-големия проблем на България, на ЕС, на света, не на Вселената - парад на простотията и лудостта.
20
0
 
14
 
! Отговори
Velinski преди 5 години
Смяната на ГКПП Олтоманци когато е минала кравата защо не ги уволнят дисциплинарно?? Как може да допуснат безпрепятствено преминаване към държава извън ЕС и после как ставал вноса на контрабандни цигари ?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До udjsОт ес ли са стояли на бариерите докато добичето е преминавало в сърбия?
18
0
 
19
 
! Отговори
Ala_bala преди 5 години
Болни са мозъците на чиновниците!
17
0
 
24
 
! Отговори
В ТЕРИТОРИЯТА РБ преди 5 години
кравата ПЕНКА е главно събитие. С друго не можем да влезем в световните новини. То и без това не сме държава, а скоро и БЪЛГАРИ няма да има
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Пенка а 50000 клатикурци в брюксел са за трепане щото освен да плюскат и да си бъркат по дупките друго не правят
15
1
 
12
 
! Отговори
Цирк Маймунски преди 5 години
Тази Пенка, май ще да е Гинка!Какви са тези идиотии, където ни занимавате? Тя държавата все е втасала, та вързала, а те с Пенке ли, с Гинка ли, и какви ли не още бални теми ни занимават.А има толкова проблеми в държавните институции, за които нищо не се казва ( не функционираща здравна, съдебна, общински администрации, и още и още).
14
2
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Всичко що е живо бяга от страната на бай ***!
13
1
 
13
 
! Отговори
udjs преди 5 години
Нашите СМИ хвърлиха вината ,само на нас,като удобно премълчаваха,че тези безумни и престъпни правила са измислени от смахнатия ЕС и то от тези,които нямат външни граници,каквито са почти всички ,без страните от Източна Европа,Гърция, балтиийските страни!Тези ПРЕСТЪПНИ правила са измислени от ЕС с цел да ликвидират животновъдството в пограничните страни.Убийството на живо същество,само защото няма нужните документи, е престъпление срещу живота!Петицията за Пенка,да е с/у тези евродебили/ЕС/!
12
3
 
20
 
! Отговори
Западни балкани преди 5 години
Щом и кравите почнаха да бягат, положението е много зле. Това е хитът за интеграцията на западните Балкани. Води ни партиьо, води!
11
1
 
10
 
! Отговори
udjs преди 5 години
Нашите СМИ опитаха да хвърлят вината ,само на нашите органи,като в началото удобно премълчаваха,че тези безумни и престъпни правила са измислени от прехваленият ЕС и то от страните,които нямат външни граници,каквито са почти всички с изключение на страните от Източна Европа,Гърция, балтиийските страни!Тези престъпни правила са измислени от ЕС с цел да ликвидират животновъдството в пограничните страни.Да искаш убийството на живо същество,само защото няма нужните документи, е престъпление срещу живота!И тази петиция която върви за спасяването на живота на една само крава,би трябвало да бъде ср
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На границата у нас обаче инспектори на БАБХ обявиха, че животното трябва да бъде умъртвено, защото е престояло повече от две седмици извън ЕС".Толкова ненормална невменяема държава, че нямам думи! Защото престояла 2 седмици извън ЕС? В Сърбия да не са прокажени!? Какви идиотщини само! Значи да вземем да умъртвяваме и хората които ходят на почивка извън ЕС!! Много на сериозно се взехме и ставаме банални и смешни с тоя ЕС! Може би вирусите разбират от граници и стоят извън ЕС!