Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно

Изплащането на парите ще започне от понеделеник
14 юли 2018 20:05, Анисия Иванова
85
Порожанов обеща: Минимум 190 лв. за евтаназирано животно
Снимка: БТА

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини, съобщиха от министерството.

Министър Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

Още по темата

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И като им подхвърлят 200 лв. ще им компенсират ли ставането в ранни зори за хранене и доене на животните, безсънните нощи когато са чакали да се родят малките и грижите за тях... Как някои не разбират: в момента се убиват не само животните, а душите на хората...
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от къде този главоч ще вземе 30000 идентични животни, за да замени евтанизираните? Защото, доколкото разбрах, толкова е планирано да бъдат избити.
69
0
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
При ПП ГЕРБ всичко се решава с пари! Убиваме наред и хвърляме некаква сума за компенсация. Подобно "решение", може да предложи само тотален тюмбел и градско ***, което не е гледало животни. При гледането на животни, има един огромен, невидим, всекидневен труд, даден от самите стопани! Но не е само труда, стопаните дават част от себе си, за да бъде стадото. Затова говоря, за Симбиоза, за едно Същество. Тук се плащат некви 200 лв и толкова. ПРОСТЕСТИ ДО ДУПКА!
68
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
След като имаш информация че дава по 1000 лв научи и къде отиват останалите
67
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
190 лв??? Този се подиграва. ЕС дава по 1000 лв за убито животно, кой прибира разликата, бе Порожанов!!!!!!!!! Защо се мълчи бе, днес избиват овцете и козите, утре ще избият и вас!!!!
66
0
 
6
 
! Отговори
ААА преди 5 години
Това е споделил колега, провел разговор с животновъд от Турция. При тях: "Няма унищожаване има ваксинации и отделяне болни от здрави, карантинаТака се действаше и у нас преди да дойде псевдодемокрацията.
65
0
 
4
 
! Отговори
пак ли преди 5 години
значи сумите по закон са едни,но закона за богоизбраните българи не важи,те пак ще бъдат галени с перце и ще им се плати над дължимото,за да реват после,че няма такава държава,да наистина няма,българин да си на тоя свят,никой по света не живее така лесно и безгрижно както българите,а и за съжаление видовден не се вижда
64
2
 
6
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Беше 270, после 250, а сега 190 лв. Какво става? Непрекъснато намалят парите! Интересно до колко ще падне цената на едно евтаназирано животно?
63
1
 
13
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Този порожанов не може и той да хване нещо, като се върне в София да натръшка всички в парламента. Тогава ще ни убеди, че има болести по животните. Кеф.
62
1
 
12
 
! Отговори
Как така? преди 5 години
Като дете всяко лято през ваканцията прекарвах на село,което е на 3-4 км.от границата с Турция! През всимките тези години никога не е имало шах, клане на животни и т.н.! Как така сега с инвазията на талибаните се появиха болестите,като са заболели животни чак в села и гладове на 50-60 км от границата,а оттам не минават талибани? Как така в Турция няма нищо,нали и от там са минали пришълците? Как така са заболели,като се хвалим,че тотално сме спрели напрлива на нелегално преминаващите гланицата?
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за сградите, в които са отглеждани, колко ще платите? Или тях ги забравихте?
60
0
 
12
 
! Отговори
МИРО: преди 5 години
ТОВА Е ЕДНА ПАРТИЙНА ШАЙКА ОТ КРАДЦИ,МУШЕНИЦИ,ИЗЕДНИЦИ! ИДВА ТЯХНИЯ РЕД НА ПОГРОМ! НА ОНИЯ ДВАМАТА ГОСПОД ДЕЦАТА ИМ ОТНЕ И СРАМА СИ НЯМАТ!ХОРА ПОМНЕТЕ ВЪЗМЕЗДУ ИМА!!!!ДОЛНА ШАЙКА КРАДЛИВА НЕНАСИТНА!!!
59
1
 
8
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
Горд съм от изкрадените милиарди от банкит есъщо, горд съм превръщането ни в робски кпесотни селяни!Горд съм от тоталния тормоз над хората! Но както казах и по-долу- от това избиване на здрави животни заради някаква измислена болест и последвалия терор над местното население-това ме изпълва с дива,луда гордост! Жорд съм,че ни обясняват *** неща,които никой не вярва,но пък как ги измислят само,а? Горд съм ! Всички действия на народното правителство ме изпълват с гордост!
58
1
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
Като миждам такива новини-как се гордея,че съм Българин! Като видя как от някакъв дъжд се давят хора ,наводняват се къщи-пръскам се от гордост ! Като *** взимат шофьорски книжки без да могат да четат, като си строят където си искат-горд съм! Като лъжат с години холата с мними катастрофи на роднини и полицията ги паз-горд съм! Като затворници си бягат от затворите по график-голд съм! Ама сега когато убиха здрави животни и се подиграват с бедните хора в Странджа-е, това вече ме изпълни здраво
57
1
 
13
 
! Отговори
срам преди 5 години
Това ли е ползата от "успешното ни европредседателство"? Да ни обезлюдят териториите,та да ги населят е "европейските пришълци"? Това ли е възхода,напредъка и прочие? Пълно беззаконие-някакъв си там казал,че МОЖЕ БИ имало нещо!! СРАМ! С такива ли действия ще ни карат да се чувстваме българи? Гордеете ли се с действията си,престъпни муцуни,продаващи държавата и хората за жълти стотинки? Мислите ли,че с тези получени жълтици,целите в кръв на българите ще прокопсате?
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако животните са здрави,да ги бяха заклали и да продадат месото.Но тогава кой ще купува замраено чесо от Австралия,примерно...Щом няма поминък,няма население в този район.Това е целта на заниманието.Лошото е,че го правят не чужди, а "наши" подизпълнители на антиобществени полъчки.
55
1
 
22
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Отвратително безотговорни управляващи!Възмутително поведение !Ако не дай си Боже се налага да чакаш спасение и милостиня от такива като Борисов , Порожанов или убиеца на детето Ивайло Московски, Господ да ти е на помощ!Отвратителната група за масови убийства ГЕРБ!
54
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пишете глупости , като не разбирате ! иМА ЗАРАЗА И ЗАКОНА Е ЯСЕН УНИЩОЖЕНИЕ НА ВЪЗПРЕМЧИВИТЕ ЖИВОТНИ И ТАКА ! Просто не трябваше да се допускат камери и хора да снимат евтаназията ! Така е в цял свят , какво ревете , ако болеста залее цяла България тогава какво ще кажете ?
53
1
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
ЕС дава по 1000 лева за животно !!! Къде е разликата от 810 лева ???В чий джоб отива ??? За нов остров ,а?
52
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 5 години
ГЕРБ е чумата на България. И всички във властта през последните 28 години.