Жега в Европа, дъжд у нас... Ще има ли лято и кога ще е?

Ситуацията в страната след наводненията се нормализира
Обновена: 26 юли 2018 11:18 | 26 юли 2018 11:00,
16


Продължава тежката обстановка на нестихващи валежи - бедственото положение в Тетевенско, пропаднала част от улица в Дупница, както и утежнената ситуация в Пирдоп.

Според доц. Снежана Балабанова от Института по хидрология и метеорология към БАН, в следващите няколко дни не се очакват значителни валежи, освен в поречието на р. Струма.

"Всички наблюдавани реки в страната са с водни нива около праговете за високи води, с изключение на р. Струма и р. Места, но днес се очакват валежи в Рила и Пирин, така че те също ще наваксат нивата", каза доц. Балабанова за Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че към момента се очакват валежи в планинските притоци на поречието на р. Струма, а значителни покачвания на водните нива има в Етрополе, но само за няколко часа.

"Имаме системи за ранно предупреждение, благодарение на които следим обстановката в районите. Директно от нашия сайт трябва да се следи за актуална и достоверна информация, като прогнозата е актуална и достъпна. В Пирдоп и Тетевен водните нива спадат. Следващи валежи се очакват по-скоро в планинските части, по Черноморието, Провадийска област и Камчия", обясни още тя.

Темата с усложнената климатична обстановка - серийни валежи у нас и суша на север, коментира и климатологът проф. Георги Рачев.

"В Токио имаше абсолютен максимум, откакто се водят наблюдения за региона. Калифорния се пържи. Температурите там са около 38 и 40 градуса. Това, което ни обединява, е въздухът и атмосферата, която е материален носител на климата", каза проф. Георги Рачев.

Той припомни, че в северната част на Германия и Дания не е валяло дълго време, а на Балканите и в Италия се изсипват проливни дъждове.

"Доближаваме се до култовата 2005 г. когато имахме наводнения, беше прекъсната ЖП линията между София и Пловдив, от една малка река, загинаха 20 души. Взети са доста поуки оттогава, историята не е толкова черна", каза още климатологът в "България сутрин".

За следващия месец специалистът прогнозира, че ни очаква подобрение на времето в два етапа. По думите му валежите ще стават все по-малко на отделни изолирани места. По Черноморието още от утре ще става по-топло, а в останалата хълмиста част на България ще има типично летни температури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
0 преди 5 години
НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ЛЯТОТО ДА ХОДИ В АФРИКА
14
1
 
3
 
! Отговори
Иконата преди 5 години
Когато каже Свети Бойко Победоносец тогава ще има лято.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ке да има лето тая година.
12
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Станахме като в Англия. Лятот ни беше миналич четвъртък в 2 часа следобяд.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзТо това е бг лято,но го забравихме заради климатичните оръжия.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си лято. Тази истерия по медиите,че нямало лято ме кара да се чудя аз дали живея в БГ,или те не са в БГ. Да не вали по цял ден,дебели? Топъл е дъжда,кратък,иси е топло,дои задушно заради дъжда. За какво са не типичните за БГ близкоизточни 40 градуса,които ги правиха с ХААРП,последните 10 години цяло лято,а преди това за по-кратко?
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че то си е лято - елате на полето да видите как пече...елате да поработите с мотиката и да си говорим - кой сезон е - как ще се молите за някой облак на небето да ви пази сянка...
8
4
 
6
 
! Отговори
niki преди 5 години
Дроновите и пръскачите да дойдат да ви напръскат мозъците, че леле-мале......
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ИМА ЛЯТО И СЛЪНЦЕ У НАС,КОГА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКУИТЕ СПРАТ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ КЛИМАТА ЧРЕЗ ДРОНОВЕТЕ ДЕТО РЕДОВНО НИ РЪСЯТ С КЕМТРЕЙЛС..НАСКОРО ЕКИП ОТ УЧЕНИ ОТ НАСА НАЧЕЛО С ПРОФЕСОР ДЪГЛАС РОУЛАНД ПРЕД РОЙТЕРС И ДРУГИ МЕДИИ,ЧЕ В ЗЕМНАТА ЙОНОСФЕРА СЕ ПРЪСКАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ХИМИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ И ЗА (БОРБА) С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ,КАТО ЗА ЦЕЛТА СЕ ИЗПОЛЗВАЛИ СПЕЦИАЛНИ ДРОНОВЕ.ЕДНО ОТ ВЕЩЕСТВАТА ДЕТО НИ РЪСЯТ БИЛО ЛИТИИ ,ВЗЕМЕТЕ СЕ .ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ КАК ДЕЙСТВА ЛИТИЯ НА ЧОВЕКО ПСИХИКАТА МУ.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се радвам на такова лято. Големи *** са кифлите по прогнозата, като почнат да се превъзнасят как времето пак е лошо (разбирай не пyкясваш от жега).
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано лятото дойде през януари и да продължи до април, че да спестим пари за отопление.
4
10
 
47
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Лятото ни тази година е мечта - зеленина навсякъде, няма ги 35-градусовите жеги, какво хленчите все едно е много добре да се варим като раци.
3
1
 
32
 
! Отговори
Тъпомера се счупи преди 5 години
Жега в Европа, дъжд у нас... Ще има ли лято и кога ще е?И в статията никъде няма отговор на въпрос, дори няма инф. която да се доближава до заглавието.Боряна Павлова давай бързо към морето. От магазин всичко по левче си взимаш една здрав връв, а около брега търсиш голям масивен камък. Единия край връзваш за камъка, а другия за тялото си. Остава само да потърсиш дълбоко място където да поплуваш.
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О богове ... Какви с атея статии, какви са Тея чудати глупости
1
11
 
38
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Точно такова лято ми харесва. Супер е.