Трагедия в Плевен! Родилка почина, бебето й в кома, болницата – мълчи

От прокуратурата разследват случая
31 юли 2018 07:00, Петя Славова
109
Трагедия в Плевен! Родилка почина, бебето й в кома, болницата – мълчи
Снимка: архив, Булфото

Окръжната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство за разследване смъртта на 39-годишна родилка, съобщи пред БТА окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Маргарита е трябвало да роди момченце на 26 юли във Втора база на Университетската болница "Д-р Георги Странски". Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й. Въпреки това малко след предполагаемото начало на операцията лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване.

Маргарита и съпруга й Владислав сключили брак четири дни преди фаталната дата. Имат и медицинско свидетелство, че жената е абсолютно здрава, разказва Владислав пред Нова тв.

На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането.

"Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 10 без 10 група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка - тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден", заяви Владислав.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение.

"Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ", разказва Владислав.

От болницата няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

Окръжният прокурор допълни, че производството и разследването е започнало още в петък. Вече е разпитан съпругът на родилката.

Ваня Савова уточни, че родилката е имала второ раждане. По случая е назначена експертиза, каза още окръжният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
21
 
13
 
! Отговори
Тъй, тъй преди 5 години
Тя може преди бремеността, да е имала някакво заболяване и симптоми, на които да не е обърнала внимание. При виене на свят, аритмии, главоболие, колко хора отиват на прегледи?Нарича се профилактика. В повечето случаи пациентите посещават лекар, когато заболяването е трудно лечимо и в пъти по-скъпо.Така че тепърва ще се изясняват причините.Затова лекарите препоръчват, особено млади хора естествено раждане.Да не говорим, че има риск при поставяне на епидорална упойка.Всяка оперция крие риск
29
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновен лекар няма. Никога.
28
5
 
31
 
! Отговори
Aa преди 5 години
Просто е. Ако е била с обща анестезия не е била интубирана правилно и са се усетили твърде късно. Майката и бебето са умрели от липса на кислород. Ако е била спинална след грешка в дозата на упойката и неадекватно поведение са стигнали до същия финал. Близките като избират екип не се интересуват от анестезиолога
27
3
 
20
 
! Отговори
До Ели преди 5 години
Какви ЯРМ-та те гонят на бременни жени? Само като прочетох това и разбрах, че целия ти коментар е просто излишен.... Защо си се хабяла изобщо.
26
29
 
10
 
! Отговори
Тъжно преди 5 години
По новините показаха логото на болницата две змиорки овити в чаша. Това ми напомня че има лекари рептили в болницата които убиват. Да бяха отишли в луксозната частна болница УМБАЛ Света Марина 100% съм сигурен че всичко щеше да мине добре.
25
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 така е, но за даваш ли си въпросът защо е така? Защото още от дете жената приема раждането, като ужасът на животът си. Арогантно отношение, липсата на газ или епидуралта упойка, която се прилага масово по света, а в България тя на много места дори не се поставя, защото няма квалифицирани лекари. *** или мъжът ти да те подкрепя по време на раждането е платено и лукс, водно раждане на 1 място в цяла България. Ето това са причините. И аз родих секция по желание.
24
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше родила по нормален път, сега и майката и детето щяха да са живи!
23
30
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
"Маргарита е трябвало да роди момченце на 26 юли във"... След като е трябвало да роди, на тази дата, то това раждане е била планирано да бъде със секцио по желание на родилката и тя е подписала документите, като е поела и евентуалните рискове. Раждането, дори и по естествен път, винаги крие рискове а когато е секцио, към тях се прибавят и допълнителните рискове от хирургическата интервенция.За това секцио се прави по НЕОБХОДИМОСТ а не по желание както е в момента...
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Не е Ердоан - Путин е виновен
21
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съболезнования на близките!По -опасно от лекарска грешка е, *** журналист търсещ сензации и рейтинг ,на гърба на човешката трагедия ! Оставете хората проверяващи случая, да си свършат работата без да се сформира предварително отрицателна нагласа.Никой ,няма право да съди някого ,без да е ясно какво е станало и кой е виновен!
20
11
 
48
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ако имат пари роднините на пациентката, аутопсията да се извърши от чужди лекари.Почти съм убедена, че жената е имала съпътстващо заболяване, за което дори може да не е знаела. Затова се казва: от лекар и адвокат нищо не се крие."Вижте, няма лекар, който да куфее от щастие, че млад човек почива в операционната или реанимация.Сега едва ли не изкарахме БГ лекаря, че вдига луд купон при починал пациент.Болката е огромна, емоциите също, тепърва ще се изясняват причините.
19
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калпав анестезиолог..объркал упойката и я убил... в затвора!
18
16
 
39
 
! Отговори
Bella преди 5 години
Избрали са екип хората, но такъв екип, че да убие жената. Тези лекари са хора без сърца мислят единствено за себе си и за пари пари и още пари.. Не им пука ни най малко за хората.. И защо ли не им пука Защото няма осъден лекар защото всички негови познати и колеги ще го защитят или просто от прокуратурата ще бъде потулен случая както обикновенно с малко пари дадени от доктора жалка българска работа А утре недай си боже станало на друг човек да те е страх да раждаш вече
17
30
 
23
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Какво са виновни лекарите?Тук чета хипотези.Забележете "Ден преди плановото секцио, отрили че е здрава".Ехоо, за да откриеш, че си изцяло здрав ти трябват поне месец изследвания. Алергии, хормони, кръвни , ЯМР-та, сърце, бъбреци, дробове и т.н.Не ги оневинявам, но имам чувството, че се води информационна война срещу държавните болници и лекари.Медицинският одит трябва да се извършава от чужди лекари и екипи, но несъвършената с-***, не е причина да издаваме присъди.Има и читави лекари в БГ
16
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ако може една проверка дали е било необходимо "секцио"?Българите не схванаха, че всяка операция крие риск - както от лекарски грешки, така и от технически усложнения или други проблеми. Само процента допустими грешки на хирург е 2%. Не знаехте, нали?Това е и причината никой в света да не се подлага на ненужни оперативни намеси - риск винаги има.Но българката иска винаги секцио... 26% от ражданията. При нормален процент за ЕС от 4%? Ех...
15
14
 
55
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Долни печелбари са тези, има много случаи, при които жени раждат в коли, влакове в някоя тоалетна - без упойки, без избран мед. екип, без секцио. Но сега УМИШЛЕНО , лекарите превръщат раждането в нещо опасно, да да всяват страх в младите семейства и те да си дават парите на ООД-тата - наречени болници.
14
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена."Мда. Само че дори да е умряла преди час, все още ще е топла на допир. Трупа изстива 4 часа след смърта. Хайде без фантастики, моля.
13
7
 
43
 
! Отговори
иванов преди 5 години
До кога ще е валидно правилото -ИЗБОР.Такова понятие няма. Избор значи да познаваш някого и то в професионален план и да имаш същото ОБРАЗОВАНИЕ. Отдавна отпадна понятието пазете доктора . Правилото е-ПАЗЕТЕ СЕ ОТ МЕДИЦИНСКИ ИЗМАМНИЦИ и НАГЛЕЦИ.Мачкайте системата. Всеки един който нагази лука- сигналицирайте в ГДБОП, НЗОК- МИНИСТЕРСТО- медии, вашите сайтове.Гонете медициските измамници докато свят им се завие. А този министър да да вземе голямата метла. Над 100 частни болници- махане.
12
6
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Нали и аутопсията ще я правят техни колеги, каква обективност....
11
13
 
30
 
! Отговори
Ганев преди 5 години
Бандитска система..Огромна част от тия персони са с мания за величие.. Ще го кажа най-простичко - ВСИЧКИ ЛИЦА с МЕДИЦИНСКИ ДИПЛОМИ са ПРОФЕСИОНАЛНО ОГРАНИЧЕНИ ХОРА НА ТЕМА ТЕХНИКА. Всяко нещо се прави с компютър а тези персони са едни ОПЕРАТОРИ и нищо повече... Да си видят компютрите и телефоните и си зададат въпроса КАКВО СЛОЖНО ПРАВЯТ- Над 85 % с изключение на трансплантации вършат елементарни дейности.ЕДно изследвна струва - 1 ЛВ. Тоя министър и НЗОК къде блеят. Всичко да се преоцени