Водата в Харманли – с уран! Няма технологии за пречистване!

Властите забраниха да се ползва за пиене и готвене
17 авг 2018 12:00, Петя Славова
22

Нов случай на замърсена от уран вода в Харманли. Властите наложиха забранена за пиене и готвене. Ограничението важи не само за града, но и за четири села в общината.

В града вече има водоноски, а от общината започват да доставят минерална вода в здравните, социалните и учебните заведения.

Още по темата

Според проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води и преподавател по хидрология в Минно-геоложкия университет, цялата Горнотракийска низина е наситена с уран и там по принцип водата е с по-високи показатели.

"Този район влезе още миналата година в новините, когато се спря ползването на вода за питейни цели в Хасково. Тогава му се даде по-широка гласност. Този проблем ще се разреши бавно и трудно. Самата вода не е замърсена от уран само от мините. Там има повишена радиоактивност на водата", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му кутията на Пандора е била отворена доста отдавна, когато уранът в земята е започнал да се извлича, като по този начин е попаднал в почвата, а след това във водата.

"Уранът е токсичен компонент. Очевидно има някакъв риск за здравето. Този въпрос досега можеше да се реши, но не се прави много по въпроса. Трябва да се премине към по-съвременни технологии за пречистване на водата. Повърхностните води не са добри, а други кладенци надали ще има", отбеляза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има технология в Япония. Пречистват водата от Фукушима. Тато бързо да полети към Токио.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УРАНжада - жада ,лимонада
16
1
 
6
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Очаквайте в близките дни новият Тато да посети Арманли и да се разпореди: до другата седмица водата да е чиста ! @ ! @
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е облъчен, най-радиоактивният президент на България!
14
2
 
11
 
! Отговори
сиромах преди 5 години
Живея в Хасково и се чудя и възмущавам как така плащаме за вода която не става за пиене и готвене по 3\ТРИ\ лева за кубичен метър?!Отделен въпрос е къде се крият тези така наречени водоноски след като поне аз не съм видял нито една някъде?Защо не се вземат мерки да се пречиства водата която се подава за консумация ами се пречиства отпадната след като тя вече се е филтрирала от народа поне до миналата година?Народа на Хасково напълни гшите на търговците на наливната уж минерална вода по 120-140лв
13
1
 
10
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Това вече е много лошо за живущите в Харманли...
12
3
 
7
 
! Отговори
Бунарджия преди 5 години
Та да ви кажа! Знаете че някои ваши приятели гърмят наляво и на дясно със снаряди с обеднен уран. Та тоя уран отива в подчочвените води, а те после отиват където си искат. И нищо че гърмяха в Сърбия, сегс го отнасяме ние...
11
8
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Как няма да има уран нали през хубавия комунизъм ,цели мини бяха разработени и после изоставени къде са сега комунистите от бсп да кажат защо убиват пак българския народ
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силнонподозрително изглежда. Явно някой от Девинския регион насилствено иска да си продава минералната вода. Мутристан ...
9
10
 
4
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 5 години
Комунистически изчадия са виновни те копаеха за оран сега народа ще мре заради тези гадове
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тези харманлийци пак ги уредиха с уранжада. Таман ще икономисат от електричество щото след дълга употреба ще почнат да светят и лампи няма да им трябват
7
1
 
2
 
! Отговори
срочно анализи преди 5 години
ЕКсперти да проверят Харманли .ДА вземат проби от тръбите .Да се провери водата от чешмите.Нужни са комбинирани био геохимични анализи на водата.Има експерти по геохимия на урана..ехия,Германия СССР имаха богат опит.Няма много лицензирани лаболатории ..БИ трябвало с не скъпи големи филтри вкл от различни скални формации да с е неутрализират опасните съединения.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става нещо, което правителството е направило и го крие.
5
2
 
8
 
! Отговори
УБиват с ХЛОР преди 5 години
Препитани служители на ВиК съобщават за НАГЛО КОРУМПИРАНИ Държавни служителки.Ако не закупят тежко токсични канцерогенни препарати от определени фирми служителки идват до няколко дни и пишат разорителни глоби./вижте от къде са РЗИ/ХЕИ..Заради отравяне с хлор токсични канцерогенни препарати и последвала неадекватна лекарска терапия сме на първо място в света по УБИИСТВА с ИНСУЛТИ<ИНФАРкТИ И РАК.
4
2
 
4
 
! Отговори
УБиват с ХЛОР преди 5 години
У НАс в редица градове по водопроводите има капсулирани радиоактивни вкл пост чернобилски ***.Масови убиици на власт в БЪлгария принудиха ВиК да отрови питейната вода на цели региони с хлор токсични препарати.някой от тях вкл натриев хипо хлорид/NaClO /забранени са за ползване в водопроводи/ в огромни недопустими дози са разтворили капсулираните вкл с CaCO3. Има много убити с скоротечен рак. .
3
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До АнонименСега мините са без уран.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В соца водата беше без уран. ??&#191;&#191;
1
2
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Спокойно след 10 000 години радиацията ще спадне.Който изнесе българския уран без да мисли за последствията, сега да му бере грижа ама май всички са покойници.