Заплататите скачат – 3500 млади учители влизат в клас!

Това прогнозира председателят на СУБ Янка Такева
17 авг 2018 11:15,
193
Заплататите скачат – 3500 млади учители влизат в клас!
Снимка: Архив, Булфото

След увеличението на заплатите с 20% се очаква още 3500 млади учители да влязат в българските училища през новата учебна година. Това прогнозира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за Агенция "Фокус".

По думите й има подписан колективен трудов договор с фиксирано увеличение на заплатите на учителите, което ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Такева увери, че правителството на Борисов ще изпълни обещанието си и до 2021 г. средната брутна заплата в средното образование ще скочи до 1500 лв., а това със сигурност ще доведе положителен ефект.

"От минимална заплата в размер на 720 лв, сумата ще се вдигне на 920 лв., а това съществено ще увеличи наплива на млади кадри от университетите директно в българските училища и то не само в големите градове, но и в малките населени места", посочи тя.

"Кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система", настоя Такева.

Според председателя на Синдиката на българските учители всички в образователната система трябва да работят за повишаване статута и авторитета на професията и на образователните институции с цел по-голяма мотивация на младите хора за учене.

"Когато няма авторитет, няма обществен престиж и това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва да се пристъпва с уважение и страхопочитание – така, както се влиза в църквата", настоя Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има 20 кандидата друг път има 20 кандидата ама за 2 милиона места, само някоя *** дошла от село, би се навила да работи за 700 те лева нека да станат заплатите по 2000 4000 и ще има и МЪЖЕ с образование.
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да гладудаваме отколкото да ви искаме работа за 700 бе *** в Северна Европа взимаме повече от *** като Мария Габриел яжте големия
94
2
 
14
 
! Отговори
Баба яни- барбаяни преди 5 години
Ей, това бабе е незаменимо! Само за нея няма проблеми и съкращения в това поприще. Как можеш да я забравиш, като не можеш да я запомниш. Когато излъга и разбуни духовете на толкова учители, които после седяха 2 месеца без заплати.
93
7
 
8
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
Ей *** работя за пари дето за 1 година не може и 1 десета от тях да изкараш не за 1000 за 1 милион не бих работил каквото и да е заради такива като тебе в България.*** си работи ти за 700 *** ***.
92
10
 
12
 
! Отговори
ВЪВЕДЕТЕ КОНКУРСИ преди 5 години
Учителите са последното съсловие, за чието назначаване няма конкурси. Назначаването е непрозрачно, тайно,, секретно, безкритерийно, без конкурс ,без изпит, и зависи от директора. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОНКУРС ЗА ДА СТАНЕШ УЧИТЕЛ. В целия бюджетен сектор конкурсите са задължителни вече-конкурси има за полицаи, военни, дори дипломати, магистрати, чиновници, само при учителите назначаването е с връзки, протекции, протежиране и плонжиране.
91
7
 
24
 
! Отговори
НУЖНИ СА СЪКРАЩЕНИЯ преди 5 години
Поради липса на ученици, се създаде НЕНУЖНИЯ 12-ти клас. В училищата са държани пълнолетни лица, за да се поддържа с 50 000 по-висока бройка на ученици. Пълнолетните лица нямат място в гимназиите като ученици-те трябва да учат във ВУЗ, или да работят, или и двете, а не да бъдат заедно с първокласниците. Че лице на 19-20 години ее нормално да има свое семейство, а не да е ученик. Краде се 1 година от живота на децата, вместо да се каже истината-НЯМА УЧЕНИЦИ и са нужни МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ на УЧИТЕЛИ
90
4
 
15
 
! Отговори
Честна преди 5 години
До 76Нека не забравяме , че получават една необлагаема минимална заплата годишно за представителни, сиреч - дрехи ... хахаха ... крепим електората ...
89
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Г - жо Такева, в детските градини помощният персонал, който поради липса на собствен синдикат редовно ви плаща членски внос, е по голям по численост от педагогическият. Моля, обяснете как ще се промени икономическата ситуация за този ваш основен "донор" ?!!!
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Иначе в биографичната справка на Живка Такева пише, че учила в Лесотехническия университет и че е специализирала в доста любопитната дисциплина "Инженерна педагогика". Академичната подготовката на младата Такева включва и втора магистратура по специалност "Национална сигурност: Духовенство и лидерство" от Библиотекарския институт (Университет по библиотекознание и информационни технологии)....
87
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхотно антипатична бабичка. Кой знае на кой комсомол е била секретарка за да я тръшнат в синдиката. И цял живот паразитира. Учителите са абсолютно на дъното в социалната пирамида, тя си взима заплатата и дебелата к дъщеря също.
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За София Тех ... В новото ръководство влизат хора, които нямат много общо с технологичния бизнес. В борда попада професорът с картонче от ДС Николай Андреев, който е лидер на пенсионерската организация на ГЕРБ и бивш дипломат, юристът Тодор Ангелов, който се очаква да бъде и изпълнителен директор на парка, а третият нов член на борда е Живка Такева, която е известна основно с факта, че е дъщеря на Янка Такева...
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само тачка такева е по-несменяема от ББ. И дебелата й дъщеря беше уредила за Директор комуникации или Директор Осветление в София Тех Парк. Ако някой пглед е назад кариерата й миже ли да ми каже ЕДНО нейно постижение за 50 години като лидер на синдикат?
84
6
 
5
 
! Отговори
Един и същи пише тук преди 5 години
текстове, как никой не би се явил да работи за тези пари.Ще се яви и още как, ако разчита на собствения си труд, за да се издържа.Само гевезетата, които все още вегетират на гърба на мама и татко, си въобразяват, че някой ще дойде да ги моли да работят. Няма такъв филм!Родителите остаряват и се пенсионират.И гевезето открива, че ако иска да яде, трябва да работи. Но вече е застаряло, а няма трудови навици. В чужбина щяло да иде! Там сигурно плачат за него и ще го молят да вземе заплата 10 000
83
1
 
19
 
! Отговори
Dani преди 5 години
Тази дърта бабичка, Такева, докога ще е незаменима?!?Както и пърхащата с мигли Кастрева!Просто не се издържат!!!
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и клошар не би се явил за тия пари клошарите за под 1500 не се явяват
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
920 е заплатата без данъците чисто се получава 700 .За 700 лв 0 ла човека ще се явят на интервю ако стане 1700 1800 ще има на интервю поне един за да го наемете
80
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 700 нетна заплата точно милиони ще тръгнат учители да стават разбирам да беше 3000 4000 заплата....За 700 няма и да отида до училището
79
6
 
14
 
! Отговори
алф преди 5 години
бих станал учител ама минимума няма как да е под 3000 лв. освен това за 900 едва ли да има наплив тъй като инфлацията ги изяде преди да са ги дали
78
5
 
17
 
! Отговори
бай Киркор преди 5 години
Тая пак лъже! На 10 приказки, 11 са измислици!То ако беше вярно, нямаше да има крещящ дефицит на учители!Дигнали били с 20% заплатите. Аре, холам! Да не взема да преснема фиша на жената, с 30 години стаж като даскалица, че истината ще лъсне еднозначно.
77
0
 
14
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ УЧИТЕЛСКИ" СЪЮЗИ" И МИНИСТЕРСТВОТО НА "ПРОСВЕТИЕТА- ТА" ДА ОБЕДИНИТЕ ПАРИТЕ СИ И ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СТРОИТЕ ПИРАМИДА ЗА ЯНКА-ТА -ТАКАВАТА!!! БАХ УЧИТЕЛ ДО 1985Г. ! АКО ЯНКА МИ СЕ БЕШЕ ЯВИЛА ТОГАВА ,КАТО ПРОФИ-КРАТ ...ДЪЛГО ЩЕШЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА КАНИБАЛА ПЕНКО !!!???!!!