Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!

Един от основните проблеми е, че собсвениците не плащат за поддръжка
21 авг 2018 19:30, Петя Славова
164
Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!
Снимка: архив, Булфото

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Още по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48 -. МОМВТА В КОЙТО БЪЛГАРИЯ ИЗГУБИ ПЪТЯ И РАСЪДЪКА СИ.
61
1
 
17
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Цензурата да се чете "ромеите"
60
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия с 5500$ си купуваш нова кола - в сащ с толкова пари плащаш детската градина на 1 дете за половин година. Или 3 пломби,или 1 вадене на зъб с упойка...
59
1
 
26
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Кажи си Малинке, законопроектчето да не предвижда държавата да плаща нисък наем на лгарите, за да живеят в домовете им ***?
58
3
 
18
 
! Отговори
квартирант преди 5 години
Търкай билетчета !
57
10
 
27
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
с подобна геноцидна и смешна политика от страна правитеслтвата на България скоро нищо читаво няма да остане у БГ ....много ми е чудно тогава на кой ше ги продават тия имоти след като големите градове и осбено София са крайно пренаселени вече ....просто в София стана ужас последните години ....цените на имотите ше забият яко надолу мн скоро ....
56
21
 
16
 
! Отговори
Youngster преди 5 години
Има пустеещи жилища, щото българинът е ***. Аз си събирам парите от наемите на селяните, които искат да живеят в София и си работя за кеф, без да си давам зор. Даже с техните пари си купих и къща в Гърция.
55
0
 
36
 
! Отговори
Шумкар преди 5 години
Бъди мъж.Живей в гората.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПитамА ти кой предлагаш - ДПС или патреотите? Или пак да си изберем ГЕРБ, нали ГЕРБ се провали, Цветан Цветанот има 6 апартамента!
53
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаш две гарсониери наследени от баба тиПодари едната на безимотен де путат.
52
3
 
41
 
! Отговори
Въртят-сучат преди 5 години
и все на наказателни мерки ги избива. А истината (която им е добре известна) е, че повечето от тези жилища не са необитавани, а хората гледат да допълнят недостигащите си доходи като ги отдават под наем без да декларират, за да си спестят данъка.
51
2
 
61
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 5 години
АЛО НАгли престъпници вкл и МИгленчето Пръмова разориха цяла Северна БЪлгария. Хиляди Подарени на активни и пасивни комсомолски некадърници заводи са нарязани на скраб и разрушени.Милиони работни места с а ликвидирани/.В София стотици хиляди ненужни бюрократи се издържат с ограбвани милиарди годишно от народа.Милиони се прогонени от родината и се скитат немили недраги ..Жилищата им седят в резерв з а оцеляване,.
50
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво съм виновен аз ,че някакви бедняци нямат къде да живеят ? Яааааа марш от тука ... Чиба !
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За национализация:Като дойде до това ще изгоря всичко до земята, ще си пазя документите и ще чакам някаква война да помете всичко, че да си го върна ;)
48
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Предложение 44 Шегуваш се , нали ?
47
3
 
48
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Ооо може. Държавата може всичко. Историята помни всякакви случаи. И национализация и отчуждаване за държавни нужди. Днес нещо е твое, а утре според обстоятелствата не е.
46
7
 
10
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 42 Защо си написал какво притежаваш? Комунистите ще те псуват и кълнят.
45
3
 
33
 
! Отговори
До Сбъркано мислене преди 5 години
Ти сериозно ли?!Разликата между ситуацията у нас и в нормалните държави е огромна!Ще си вложиш паричките в нечие предприятие или фирмичка и после ще пиеш чаша студена вода!А онзи, който има желание и идеи сам да прави бизнес, знаеш какво го чака у нас. От1 000 такива инициативни, най-много 10 успяват да се закрепят, да не фалират и хем губят спестеното, хем затъват в дългове!Вземеш ли съдружник, в 99% от случаите ще те ограби или ще носишхитрец-използвач на гърба си!Затова влагат в имоти.
44
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната манипулация на ГЕРБ пропита с популизъм. Не знаех, че оня етнос е около 40%. Мислех, че вече са 60%. ГЕРБ се грижи за избирателите си. Щели да узаконяват незаконното. Пак грижа на ГЕРБ за избирателите им.
43
0
 
14
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До шопо 37 Да не си братовчед на Цветан Цветанов ?