Варна отбеляза Независимостта с историческа възстановка

Над 300 души от страната участваха в грандиозния спектакъл
23 сеп 2018 13:19, Красимир Ангелов
8

Военноисторическа възстановка "Българската армия от Аспарух до наши дни“ събра стотици във варненския район Аспарухово. Над 300 души от страната участваха в грандиозния спектакъл, на който бяха показани техника и въоръжение от различни епохи в историята на Българската армия.

Поводът бе 110-годишнината от обявяването на Независимостта и 140-годишнината от създаването на Българската армия.

Спектакълът "Българската армия от Аспарух до наши дни“ направи ретроспекция на летописа на родната армия, като представи събития, облекла и въоръжение от най-важните периоди в историята ѝ.

Първи пред публиката в Аспаруховия парк се представи Първи ученически гвардейски отряд от Кърджали. От Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур" демонстрираха пред публиката конна езда, битки и стрелба с лъкове. Най-атрактивна беше битката с коне.

Част от спектакъла бяха и мотоциклети с кош с картечници от Втората световна война. Клуб "Братя по оръжие“ се занимава с издирване и представяне на героични моменти от историята на Българската армия. Тяхна запазена територия, в която са най-силни, е Втората световна война.

Сред целите на спектакъла е да покаже, че духът на Българската армия е жив и да се запали интерес у младите към военното дело.

Вижте повече във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо тези аспарухови войни бяха облякан като турци?
7
1
 
2
 
! Отговори
Гербераст преди 5 години
Накрая трябва да е завършило с гей-парад.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гол тумбак-чифте пищови.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"да се запали интереса на младите към военното дело" нека има войни, нека се колим да се лее кръв и мозък вовеки
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е много добре , но истината е че бяхме варвари и такива и си останахме. Какво е бг в момента ? Територия на варвари. Иска се много работа за да станем истински европейци , не по доходи а по култура. Справка - кога още имаше писменост по нашите земи ? Имаха ли писменост гърци и римляни? Какво направихме ние ? Завладяхме земите им и колко века след тях започнахме да четем и пишем? Завладяхме земите им но културата им не ни влезна в празните глави. И все още сме си диваци с поведение , морал
3
1
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Историческите възстановкис а хубаво нещо, но нямат нищшо общо с БА през 2018-та година! Каракачанов, кон язди ли? А Бойко, Леонид ли бе, с неговите 300 спартанци?;)))
2
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А днес ще има ли възстановка на септемврийския метеж, организиран от Гошко и Васко, защото държавата отказва да признае брака им?
1
0
 
3
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Немската техника и униформи са май-готините. А вензелът с български рунически символ на немската куртка е трепач.