България в ЕС: Най-много богати и най-много бедни!?

Икономистът Боян Дуранкев с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 28 сеп 2018 09:42 | 28 сеп 2018 09:15, Петя Славова
44

"В ЕС е прието, че инфлация до 2% годишно е донякъде социално приемлива и поддържаща икономическа стабилност. Ако отиде към 3-4%, предизвиква тревоги. В България е 3,5%", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Боян Дуранкев.

По неговите думи има още няколко месеца до края на годината, в които обикновено поскъпват хранителните продукти, намаляват и приходите на държавата. Това би могло да повлече инфлацията до 5%, прогнозира експертът.

Още по темата

Според него предстои ценова буря, тъй като се усеща много голямо социално напрежение заради увеличението на цените на енергоносителите. По неговите думи правителството трябва да помисли сериозно за възможностите си да регулира свободния пазар.

Според икономиста държавата има много начини да реагира. Първият - повишаване на минималната работна заплата по-бързо, отколкото инфлацията. Вторият - да въведе семейно подоходно облагане, тоест тези, които взимат под екзистенц-минимума в държавата, който е 321 лв., да получават субсидии от нея, докато го достигнат.

"Ако моето семейство взима 250 лв. на човек, останалите 70 лв. ще получава като помощ от държавата. Няма нужда да намаляват цената на хляба и да се прави по-ниско ДДС", обясни пред Bulgaria ON AIR Боян Дуранкев.

По неговите думи може да се помисли много сериозно за въвеждането на прогресивно данъчно облагане и да се отстъпи от плоския данък.

"Страната в ЕС, която има най-много свръхбогати и най-много бедни, това е България. Ние сме първенци по разслоение", настоя икономистът.

Дуранкев коментира, че ако в България не се осигури по-добър жизнен стандарт, ценова стабилност и добро, безплатно образование и здравеопазване, както в държави като Германия и Австрия, границите са отворени за младите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
39
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Кой го грее, че средната инфлация е около 3,5 %, когато инфлация на стоките от първа необходимост гони 10-12 % ? Спрете най-накрая да ни лъжете с този фалшив показател, защото много малко българи ги грее.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ужасне говори в бъдещео, а в минало време - вдигнаха ги - данъци, гражданска, топло, хляб. Всъщност казаха, че ще има и друго увеличение, извиянявай и в минало и в бъдеще да говориш не е грешка. Олимпик фалирал - аз плащам, КТБ - фалира аз плащам, богати сме си, това толкова се краде в тази държава - толкова много на държавна хранилка и каква малка час трудещи плащаме сметката не е истина. Богати сме, не ви лъжат!
11
3
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
РБ... да се чете - Република Бананова!
10
2
 
40
 
! Отговори
Циник преди 5 години
В нормалните държави - " .... средната класа е мотора на конюнктурата!"В банановите републики ... има Ролс Ройс... Бентли ....Бугати..Хепатит А ... и много ***!
9
2
 
56
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Сега ще се появят Велев, Каролев и сие и ще обяснят, как българина не работи и не е квалифициран, затова е беден. А работодателите и бизнесмени колко са предприемчиви и работливи и затова са богати. След това ще се появи някой представител на малцинствата и ще обясни колко са ощетени и нормалните българи им пречат. А на работниците ще им вдигнат данъците, храната, ток, горивото, водата и всичко ще е справедливо.
8
0
 
19
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
В корумпираната територия - много богати и всички останали !
7
2
 
30
 
! Отговори
Естествено! преди 5 години
При най-много *** - какъв да е резултатът?
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ДА РЕГУЛИРА свободния пазар". Това как да го разбирам? Нали според "великите" апологети на неолибералния икономически модел, пазарите, свободните, имам предвид се САМОРЕГУЛИРАТ.
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?!да, престъпността ни е организирана, а не е всичко хаос, както някои ни внушават.И дръжте 1200 евро квадратния метър панелно жилище в София, знам, че има логика!
4
4
 
33
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
3
0
 
40
 
! Отговори
! преди 5 години
Добре, че бяха раздадени едни пари и едни институции свързани с правораздавателните дейности си затваряха очите, иначе всички тия псевдо бизнесменчета с интелектуалния си капацитет и креативност щяха да бъхтят за минимална!
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То тези свръх богати българи не седят в България! Отдавна са извлекли всичко в чужбина по офшорки!
1
0
 
42
 
! Отговори
k преди 5 години
2% инфлация + 12% скрита инфлация