Българските баби – бедни, но летят едни пари... през балкона

Само за година ало апашите са ужилили възрастни жени с 6 млн.
Обновена: 30 окт 2018 06:35 | 29 окт 2018 16:00,
74
Българските баби – бедни, но летят едни пари... през балкона
Снимка: МВР

Бедни баби, които взимат минималната пенсия в страната, която чак от другата година ще стане 220 лева, са хвърлили 30 хил. месечни възнаграждения през балкона, показва статистиката на МВР.

Жените, които са около 90% от измамените само за година, са наброили над 6 млн. лева на телефонни измамници.

Рекордът по бройка измамени държи София със 120 преметнати жени, по изхвърлени суми обаче рекордьор са областните дирекции в най-бедния регион в страната – Северозападна България. Там са дадени една трета от сумите за година.

Още по темата

Най-често жертви на този тип измами стават хора на възраст между 71 и 80 години. 93% от мошениците пък са мъже на възраст между 18 и 35 години.

Жените са включени в бандите основно като помощнички и основната им роля е да реват по телефона и да се правят на жертви, близки на потенциалните измамени.

"Не случайно мошениците избират по-бедните региони. Там са сигурни, че хората колкото и да имат, ще ги дадат. Бройката на измамените там не е по-голяма, но пък хората са склонни да дадат и последния си лев. Дали това идва от трудността с работа със съвременните устройства за комуникация, или просто от наивността на хората, ние не знаем. Само знаем, че отчитаме ръст в разкриваемостта. През миналата година тя е била 9%, докато през тази надхвърля 16 на сто. Това обаче не спасява хората, тъй като и опитите скачат и стават все повече. Една група може да завърти до 1000 обаждания за ден. От тези 1000 души, все няколко ще се вържат на думите им и ще си дадат парите", обясниха пред "Мнитор" от "Национална полиция".

От там предоставиха и данни за измамите по градове. От началото на годината само по сюжета "полицейска акция" са изгорели близо 600 души в страната, които са били подведени, че помагат на органите на реда.

Измамниците най-често правели реализации, понякога дори и за по 1000 лева в София, където преметнатите са 120, следва Пловдив с 55 удара, Варна с 52, Разград с 39, Сливен с 38 и Търговище с 37.

"Статистиката показва, че най-много като брой са в големите градове. Като обща печалба обаче парите са най-много в малките населени места. Е, за последните месеци цифрите малко се обърнаха, тъй като в София само за известно време възрастен мъж даде 600 хил. евро на измамници, а друга жена пък наброи същата сума, но в левове, с което статистиката претърпя обрат с над 1,6 млн. лева. Подобни удари обаче са единични и се надяваме да няма повече хора, които така да се доверяват. Паралелно с това работим по разкриването на мошениците", обясниха разследващите от СДВР.

От там дават за пример и данните от прокуратурата, според които двойно е нараснал броят на предадените на съд телефони измамници.

"За 2017 г. заявените телефонни измами и опити за такива са били 281, като този брой е около два пъти по-малък в сравнение с 2016 г., когато са били 515. От началото на 2018 г. досега са около 140 броя. За периода от 2017 г. досега са осъдени 8 души и са повдигнати обвинения на 11 души. Напоследък извършителите действат от чужбина, с чужди телефонни номера и чрез подставени лица - т.нар. мулета, затруднява разкриването им", обясниха от Районна прокуратура в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
600 хиляди !? Както е писал Данте :,, Надежда всяка тука оставете"... Затова ако мислите да оставате в Бг- яжте, пиите и си носете новите дрехи и нямайте никакво съмнение, че нямаме бъдеще.
40
1
 
12
 
! Отговори
мухахахах преди 5 години
Лъжат дър/тите червени бабички. Спонсорират Корнелия за изборите, а после пред децата си викат, че помагат на полицията. Хитри са тия, не им вярвайте.
39
1
 
3
 
! Отговори
Лимонад преди 5 години
До N40... нямам нищо общо с твоя човек N37, но не подценявай хората... хората с 20г по млади от нас са умни за неща, за които ние не сме. Същото е и с тия 20г по-стари от нас. Та ако теста за интелигентност е съобразен с новите технологии и неща от живота, може да се окаже, че тези на 20 са по интелигентни. А дори не искам да коментирам, че вземат по-бързо решение... ти си знаеш все пак...
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората си продадоха имотите и нивите че немогат да ги обработват, а сега схемата която ДЪРЖАВАТА ПОДКРЕПЯ вече 15 години е да ги ограбят и от парите им!Телефонните измамници нито получават тежки присъди, нито въобще ги вкарват в затвора!
37
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами бедни са, да! Парите са спестяванията от целия им живот или са им изпратени от внуците, които работят в чужбина.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37:Написаното от плесенясал и обработен екземпляр,като теб,доказва недвусмислено,че обработката на аборигените върви с пълна пара!!!Аз съм от поколението на 40,с които *** екземпляр,като теб, си позволява, да се подиграва и смея да заявя,че ако се изправая пред теб,на тест за нтелигентност,ще те бия и то с много!Явно пилешкият ти "разсъдък",не може да смели,че ако не твоите родители,то техните,са от тези години и би трябвало да изпиташ малко срам!Ама трябва и мозък и съвест!!
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това ги "научи" комунизма...И троловете на Кутев са от тази порода...От нищо не разбират, но под всяка статия "пишат"...
34
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старото поколение българи няма алтернатива. Не знам дали по света има толкова неинформирани, неуки, назадничави хора, като реколтата българи от 1930,40, 50-та... няма по прости и смотани от тях.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХВЪРЛЯТ ПАРИТЕ НА ВНУЦИТЕ СИ, КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖБЕНЯ, СПЕСТЯВАТ И ГИ ОСТАВЯТ ТУК УЖ НА СЪХРАНЕНИЕ.ОТКЪДЕ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ БАБА ИМ МЕЧТАЕ ДА ПОМОГНЕ НА ПОЛИЦИЯТА И ПОСЛЕ ДА И ЗАКАЧАТ МЕДАЛ.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това оскотяло стадо продължават да го обработват за рафинирана ***!По толкова елементарен и абсолюно недоказуем маниер - важното е медиите да разтръбяват и внушават това,което Вождът на аборигените, непрекъснато внушава - страната се къпе в богатство и само шепа политически клакьори,реват по протести,за да внушават на "богатото " стадо,че е недоволно!Затова,медийно хвърляне на хилядарки от балконите,при това,каква гавра,все от пнсионери!!!И Стадото вярва ли,вярва - с ощавения си "мозък"!
31
13
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До Калеко АлекоЗа твое огромно съжаление, ***, червени бабички, вече няма;))) Голяма част от пенционерките са герберски, хдс-бабички. Дяца не гледат, но турски сериали, една камара, мечтаят внучките им да се омъжат за Къванч Татлията;))) те ходят на екскурзии в чужбина, позлват фейсбук. Това, обаче, не им пречи, ***, доволно да оглупеят, защото ГЕРБ - ти мислиш за всичко";))) "Импексовата" е с много класи над тебе, ***;)))
30
7
 
11
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Филипчо, хората може да имат пари, но не от високи доходи,а защото пестят и повечето мизерстват а не живеят охолно.Докато западняците хем получават високи доходи,хем живеят задоволени и доволно.Но управляващите им са интелигентни,не се гаврят с тях и не са толкова корумпирани като в Абсурдистан.
29
9
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Герберска пропаганда за ,,богатите,, баби продължава! Богата е бабата на Цвъ Цвъ !!!
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви работници, какви 5 лева..Къде ще работят тези работници и какво.Преди имаше армия и то безбройна от бачкатори.Заводи ,фабрики хиляди .А сега молове и бизнесцентрове.Всичко е в сферата на услугите.тИ НА МЕНЕ АЗ НА ТЕБЕ.ПЪЛЕН КОЛАПС.
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек който може да даде 600хл евро не заслужава да ги притежава.Не го жаля.Любопитното е откъде ги има.
26
16
 
19
 
! Отговори
ФИЛИП преди 5 години
В БГ, НЯМА БЕДНИ НАД 90% СОБСТВЕНОС,99%ЕЛЕКТРОНИКА,ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ,ВСЕКИ ВТОРИ ИМА ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО,ЛУКСОЗНИ РОКЕРИ,ХОРА БЕЗ КРЪПКИ ВСЕКИ СВОБОДНО МОЖЕ ДА ПЪТУВА ПО СВЕТА И ОЩЕ СТОТИЦИ БАБИ ХВЪРЛЯТ ПОГОЛОНО ПАРИ ОТ ПРОЗОРЦИТЕ, ПОГЛЕДНЕТЕ МАГАЗИНИТЕ СТОКА КАКВАТО ИСКАТЕ И КАФЕНЕТАТА ПЪЛНИ НЯМА РАБОТНИЦИ ЗА РАБОТА А НЯКОЙ ИСКАТ НОВА ВИЗИЯ И КАКВО.
25
3
 
30
 
! Отговори
Danniboy преди 5 години
Българските бабички и старци никога не са били бедни. Това, че ходят окъсани и ядат само кисело мляко, не значи, че нямат пари. Просто целият народ е пестелив и стиснат. Не мисли за инвестиции, за подобряване на живота си, а само как да къта и откъде да реже. Това е манталитет. И цигганите се възползват за да го обират и да си живеят както те си знаят - ден за ден.
24
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Нарочно ги пишат тия неща, за да имат оправдание, че не дигат пенсиите. Защо пишат главно за пенсионери? Има ги всякакви ***. Но винаги подчертават, че това са пенсионери - най-бедната част от обществото.
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давайте да сваляме Бойко и да гласуваме за БСП ! - след една година тяхно управление ще имаме за кво да си пишем тука 10години.
22
7
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Това са гласоподавателките на другарката Импексова ... някои от тях съвсем не са толкова бедни и са скътали немалко парици за черни дни под дюшеците, но всички те страдат от старческа деменция и вярват, както на Ало-апаши, така и на апашите яхнали една червена столетница, които на техен гръб приватизираха предприятия като Техноимпекс, но продължават да им обещават "Светло комунистическо бъдеще" ... !!!