Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тцтцтцтцИ като са толкова 'гладни' и 'ядат от казаните' каквото и да значи това, защо имат по 10 деца. Който не работи не трябва да яде. Точка по въпроса. Мързеливите хрантутници да спрат да вият в коментарите.
246
10
 
1
 
! Отговори
амииии преди 5 години
До Анонимен 253 Благодаря за загрижеността , лично на мен ми стигат парите Еми нали очакват хората да им да дадат храна , няма да я слагат по джобовете я !!!!нормално е да си носят раница , торбички и т.н
245
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тцтцтцтцПо-добре от казаните, отколкото от гробищата.Не съм чиновник първо, второ не съм мъж, че да ми говорите в мъжки род. С жени не общувате ли?Трето, гледайки Ви правописа и елементарната липса на мисъл, надали който и да е е умрял точно да вашите пари.
244
2
 
1
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 5 години
До Анонимен 251 Виждал съм хора , които ядят храна от казаните / и не само роми /Май не стоял гладен !!!Да не би да си някой държавен чиновник и аз да ти плащам данъците ??? Не ти ли е неудобно да взимаш от моите пари ????
243
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До жалко за тебАз бедни не видях, само прости и безпардонни, че на всичкото отгоре и с раници. Явно сте част от тях, гледам Ви че се палите тук от няколко часа. Намерете си работа щом не Ви стигат парите.
242
8
 
1
 
! Отговори
жалко за теб преди 5 години
До Анонимен 250 Явно си доста далеч от реалния живот и проблемите на бедните хора
241
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително е колко много българи не са наясно с българските ценности и традиции. Ако трябва да ви се обяснява на дърти години защо е гнусно да ядеш храната, която някой чужд човек е оставил на гроба на майка си значи е късно и за теб и за ужасните евентуални деца, които отглеждаш. А хората, които оправдават постъпките си с това, че 'иначе щяло куче да изяде храната'... ми вие не сте на по-високо ниво от куче, драги. Лек ден. Работен при това. Нямате ли работа?
240
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който оправдава 'взимането' (аз това го наричам крадене, но както и да е) на храна от гроб или яденето на храна от гроб, не знам що за скотски живот живее и с каква работа се занимава, ако изобщо има работа. Който иска да яде- да ходи да бачка.
239
2
 
14
 
! Отговори
Ако не се оставя преди 5 години
храна, ромчетата няма да вилнеят по гробищата. Обидно е не това, че взимат храната, а че не проявяват никакъв респект и уважение. Никой не ги учи, че трябва да зачитат обичаите на българите, нито им обяснява, че семействата им получават готови пари, които се от залъка на работещите и плащащи данъци хора.Прави ми впечатление, че когато кажеш това и на роми в зряла възраст, или те гледат неразбиращо, или с подигравка казват "То по едни пари, можели да се живее с толкова!" като че лисме им длъжни!
238
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Черешова задушница, пред очите ми, мъж изсипа цял плик череши направо на земята, до паметника на един от гробовете. тези плодове ще изгният там и само ще събират мухи. Кой ще ги чисти.На много гробове се слага храна и хляб в чинии, без да ги покрият с нещо. Ако веднага не вземе някой храната и завали дъжд, всичко това се разлага, вонят миязми, събират се бездомни кучета.През юни, на Централните Софийски гробища се говореше, че там е забелязана и лисица!
237
9
 
6
 
! Отговори
Езически обичай е преди 5 години
оставянето на храна по гробовете, но нашият народ го спазва.Добре ще е, ако наистина с изричен закон се забрани това. Който иска, нека даде пакетирана храна за бедните, в деня на Задушница.Виждам по тези поводи много глупости, които се вършат. Добре облечена жена, с интелигентен вид държеше в ръка франзела и парче салам. Заедно с мъжа й обиколиха няколко гроба. Тя реже парче от хляба и от салама, а мъжът й го слага направо на земята, до паметника. Това само ще спомогне за развъждане на плъхове
236
1
 
6
 
! Отговори
Пазвам обичая преди 5 години
да се оставя храна на гроба на Задушница, но винаги я слагам в затворена пластмасова кутия с капак, за да не я разпилеят животни, а да я вземе човек. То е ясно, че е за бедните.Редно е поне до късния следобед да не се пипа онова, което е сложено по гробовете. Много е уместна забележката, че ромските тартори трябва да се намесят, но те не го правят. Никой в ромските махали не си прави труда да обясни на децата си защо трябва да бъдат уважавани обичаите на другите етноси.
235
2
 
9
 
! Отговори
има решение преди 5 години
толкоз ли е трудно да седи един чичко-полицй и да идентифицира непълнолетните гладни дечица? За да взимат храна от гробове значи са гладни и следва незабавно да бъдат спрени всякакви помощи на родителите им, които са ги оставили гладни, а са прибрали държавни пари именно за да ги гледат. Сополанковците да се стоварят в Дом майка и дете или както сега се казва и там да се хранят, помощите да отиват на там. А мама и тати да мислят колко още да нацвъкат без да имат право на помощи
234
5
 
4
 
! Отговори
не се сърди , но преди 5 години
До Анонимен 241 не знам кой ти го е казвал , или къде си го чел , но не си прав Храна не се оставя на гробищата !!!! Сега има и други традиции - да се коли петел и да се ръси с кръвта гроба като почине човек !!!! Но все си мисля, че не е редно Ако наистина се интересуваш , кое е редно - отиди в някоя църковна книжарница , има много книжи по темата - какво се прави за починал човек
233
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да бъде взета храната от гробовете, отколкото да се краде от други места. Тази храна или ще я взета хора или кучета... ако пък случайно никой не я вземе ... какво се случва с целия ***, оставащ след това по гробовете... На умрелите нито храна, нито вода им е нужна
232
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либерастите трябва да знаят, че тяхното време се свърши, идва десния консерватизъм, Тръмп, Болсонаро, Орбан и т.н.! Стягайте гащурите, защото много ще ви болят дупетата, на хората им писна от вас, гнус ги е от вас.
231
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не си разбралПак ще повторя, защото очевадно доста бавно загряваш - храната се оставя СИМВОЛИЧНО на гроба на починалия, тя е за него, не за да я изядат други хора, животни и т.н. Такава е традицията, останалото са БХК жалки опити, да оправядаят тази гавра с вярата и ценностите на хората.
230
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До интересноВсички деца нарушаващи законите, трябва да се изпращат в детски затвори, тип ТВУ, където да са на казармен режим, да се карат дори на сила да работят, да учат и да се дисциплинират. Няма друго решение, останалото са кухи хипи-гей розови утопии! Крайно време е да проявим твърдост и нетърпимост, единствения шанс на гето децата е да бъдат откъснати от тези деградантска среда.
229
4
 
7
 
! Отговори
не си разбрал преди 5 години
До 234 Храната се раздава за душата на починалия човек . Реално в гроба са тленните останки на човека - ни ядене , ни пиене им трябва
228
1
 
4
 
! Отговори
нооо преди 5 години
До Анонимен 226 В Индия крават е свещено животно , там си "заминаваш" само , дори ако я погледнеш на криво