Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

На първите места попадат още Румъния, Гърция и Унгария
10 ное 2018 07:30, Анисия Иванова
196
Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
Снимка:

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз (ЕС), показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда и цитирано от World Economic Forum.

Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни, а новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозен проблем и за редица държави в Европа.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид.

Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни.

Само в Германия за 2015 г. смъртните случаи от замърсяването на въздуха са били 62 хил. като по този показател страната е на първо сред останалите европейски държави.

При съотношение смъртни случаи/население обаче класацията се променя значително, като на първите страни застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария.

Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, като всяка година умират около 7 млн. души в резултат на това.

Институтът по здравно ефекти подготви доклад, от който се вижда, че Китай и Индия са страните с най-много смъртни случаи вследствие на мръсния въздух.

Когато става въпрос за съотношение население/смърт поради излагане на замърсяване, Пакистан и Афганистан водят в тази негативна класация.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук и въздуха е мръснишки.
13
6
 
8
 
! Отговори
d преди 5 години
така е като уплътниха градовете с бетонени кутийки и стари автомобили за сметка на паркове, алеи и пространства
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шумерите палят кофи ,гуми и парцали.И стиснатите клошари предпочитат да си резнат филтъра и катализатора вместо да го почистят.
11
11
 
7
 
! Отговори
Номер666 преди 5 години
До номер2180% данък на внос на стари коли. Юежди 50до150% при внос на нови в зависимост от това, колко "мърси". 150 лева месечна цена на паркирането, масови глоби за ВСЕКИ БАКЛУК, който си паркира колата на бордюра... И ще стане. Ето 'ю-реших ви проблема.
10
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от нашата развита икономика:) смело напред.Там е работата, че Борисов е виновен за въздуха ни! Не направи една голям отдушник, понеже всеки си попръцква където му падне!А Радев вика: българите нямали пари затова карали стари коли...?? Алоу зелен чорап, руские са по 3-4 хил. парчето. Ама нашите гъзари не щат руски бракми, а Мерцедеси и БМВ да правят дрифтове!
9
1
 
16
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Ами то е ясно защо. Зимата е ясно защо. Черните печки какво горят. Европа е газифицирана цялата.Не е заради колите !!! У нас в цялата страна има коли колкото в половин Лондон.А и Бай *** обича да попръцква
8
1
 
17
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Безплатен градски транспорт!!! Само така ще намалее броят на колите в движение! Селската даскалица пусна един ден безплатни билети, които бързо свършиха...*** ПиАр на крадливата кметица! Трябват сериозни ръководители, а не крадливи мутри! Първо ЛУСТРАЦИЯ, съд, затвор, конфискация и нещата полека лека ще си дойдат на мястото!
7
2
 
3
 
! Отговори
Под налягане? преди 5 години
Дишам дим цигарен и Толкоз, Вятъре, а издишам Суб Пара?!)
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време,като дишахме девненските изпарения и хлорирания русенски въздух, беше по-добре. Старозагорци също изпитват носталгия по въздуха от ТЕЦ Марица изток.
5
0
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Ми то май има само една измервателна джаджа, на Цариградско... Кво да отчете тогава!?Ама нищо, сега като станат по-скъпи данъците, въздухът ще се "пречисти"... :)
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от простотията на *** да кара дизел и да паркира по калните тревни площи.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честита 29 годишна свободия...пардон свобода и демокрация и чист въздух, уважаеми българи!Наздраве! Не мога да чакам да стане обяд."Празникът" го изисква.
2
5
 
35
 
! Отговори
:):) преди 5 години
като гледам диаграмата от проучването излиза точно обратното бе, хайде стига ни правете на девили. Поредната поръчкова статийка да оправдават еко данъка на колите.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от нашата развита икономика:) смело напред.