(Не)Възможна спестовност: Топла къща – ниски сметки?!

Можем ли да спестим от парно и ток през зимния сезон?
Обновена: 20 ное 2018 16:11 | 20 ное 2018 12:30,
113

В голяма част от страната вече има снежна покривка, а с първия сняг идват и първите високи сметки за ток и парно. Зимата неизбежно дойде след циганското лято и необичайно топлия ноември.

Отоплителният сезон за жалост гълта по-голямата част от заплатата на потребителите и всички се питат – възможно ли е вкъщи да е топло, а сметките да са ниски. Оказва се – да!

Според енергийният експерт Еленко Божков санирането или т.нар подобряване на енергийната ефективност е едно от задължителните действия, ако искаме да преживеем студената зима с по-ниски сметки за ток и парно.

"Хубаво е радиаторите да не са заградени от някакви дървени декорации, за да може да има пряк обмен на топлина. Допълнителната изолация на една завеса или перде пък ще помага на топлината да не излиза толкова бързо навън", категоричен бе Божков пред Bulgaria ON AIR.

Освен това, омбудсманът на "Топлофикация – София" Деян Дянков сподели някои тънкости на потреблението, с помощта на които да спестим от сметките.

"Не изключвайте радиаторите напълно. При включване след това има доста високо потребление. Когато се отваря прозорецът, радиаторите трябва да са сложени на звездичка. Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0. Може и нощно време да се намаляват, но не да се изключват отоплителните тела. Домовете ни са проектирани са 3-4 отоплителни тела, а не с един радиатор да топлим цялото жилище", посъветва той.

Той коментира още, че след последното увеличение на цената на природния газ, потребителите предпочитат все повече да се отопляват с климатици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първи етаж тръбите леко топли и радиатора ,топлата вода само на първи етаж топла, но не гореща.Къде са 75 градуса ,няма и 40.
16
2
 
24
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
И какво са ти виновни служителите бе тъ пчо.Ти да не би да работиш нещо повече от тях ?Знаеш ли как се отстраняват аварии на минус 10 градуса в ров 4 метра, пълен с вода и кал ?При това за заплата 760 лв ?
15
13
 
4
 
! Отговори
ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ СЧЕТ. преди 5 години
Откакто двата входа разкарахме топлинния счетоводител и топломерите, сметките паднаха. Сега сме директно към топлофикация и плащаме според кубатурата на жилището. За Бургас става дума
14
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само цифри :2016-та - климатици и бойлер - средно 320 лв на месец зимата.2017-та - на парно (и топла вода) - средно 140 лв на месец зимата.Пък вие си пишете, каквото искате.
13
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петима служители на топлофикация са в момента във форума и цъкат
12
10
 
7
 
! Отговори
оохоохо преди 5 години
До Анонимен 10 да не би да си сложил вълшебен стиропор и дограма , да абсорбира слънчевата топлина , и зимата да награвя ????А може би , лятото ти охлажда ?????
11
5
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
И с каква температура да ти го пускат - температурата се и по стандарт - 75 градуса.Това че си на висок етаж и нямате разделителна помпа не е отговорност на Топлофикация, а на етажната ви собственост.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възможна, възможна! Купете си печка на дърва и едно от най-важните правила от батьо ви за да има ефективно горене - отваряйте вратичката за колкото се може по-рядко и за по-малко време, когато слагате дърва за да се запазва високата температура вътре. Поради същата причина не отваряйте притока за въздух повече от половината - като има висока температура, ще има и достатъчно добра тяга и ше си смуче достатъчно въздух за горенето.
9
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах - ТОПЛОФИКАЦИЯ ли са ви виновни, че сте бедни и не можете да си плащате парното.Не знаех, че ТОПЛОФИКАЦИЯ определя заплатите и стандарта на живот.Или искате парното да ви е без пари - като при комунизма ?Някой друг да ви го плаща ?Е, не става - свърши тая ...
8
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като не сте си санирали апалтаментите ще плащата.Аз откакто си санирах моя, изключих радиаторите и плащам само за преминаващите тръби и топла вода - общо около 30-32 лв. И в целия апартамент, дори и в най-студените дни температурата не пада под 21 градуса.Въпрос на предвидливост и наличие на сиво вещество в мозъчната кутия.
7
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потреблението и изолацията нямат отношение към сметкатва. В БГ
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе топлофикация,пускайте парното и топлата вода с нормална температура пони
5
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да ви лъжат - на парно си е най-евтино. Пробвал съм всички варианти.И никъде няма такава топлина - мека и навсякъде.
4
0
 
38
 
! Отговори
Вальо Топлото преди 5 години
Ние с кака ви Юрданка сме на климатици.А като спре тока се топлим взаимно.
3
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да повишат МРЗ и пенсиите, ни карат да пестим от топлото и да студуваме.
2
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм си доволна от Топлофикация. Миналата година най-високата сметка, която съм платила беше 110 лв - за отопление на тристаен и топла вода.Преди това бях към ЧЕЗ и плащах по 290 лв за климатиците и бойлера.
1
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация съветва: В никакъв случай не изключвайте радиатирите си, дори и да ви няма цяла седмица. Намалете ги, но важното е топломера да се врътка и сметката ви да не спира да се трупа. Има ли някой останал, който им вярва още на тези мошеници от Топлото?