Добрата новина: Да дариш 50 хил. лева за храм, без да афишираш!

Големият дарител е известен в Каспичан като бай Стойчо
21 ное 2018 12:45,
26
Добрата новина: Да дариш 50 хил. лева за храм, без да афишираш!
Снимка: Google Street View

Църковното настоятелство на строящия се храм "Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици" в град Каспичан получи лично дарение от местен жител в размер на 50 000 лв.

Още по темата

Щедростта на Стойчо Стойчев не е афиширана от него, а стана известна от публично оповестено благодарствено писмо от общината.

"Това е най-голямото лично дарение, постъпвало по сметката за градеж на църквата. Много сме благодарни. В днешните все по-материални времена един благороден жест, като този, връща надеждата, че добротата съществува", казва кметът Милена Недева.

"Възхитени сме от постъпката на този сърцат човек. Средствата му ще послужат за завършване на дълго строения храм", обясни пред "Труд" адвокат Ралица Тодорова, член на настоятелството.

Големият дарител е известен в малкия Каспичан като бай Стойчо. Пенсионер на 84 г. с 404 лв. пенсия и до скоро собственик на малък цех за производство на керамика.

"Обикновен човек, среден българин съм. Обичам хората и да съм сред хората, искам да оставя нещо хубаво след себе си. Казвам ви, че парите не са важни, а какво ще направиш с тях. Никой не е взел нищо от този свят със себе си. Нито съпругата ми, нито синът ми, които починаха…", обяснява пенсионерът.

Прави дарението за църквата точно в памет на сина си Пламен Иванов. Мъжът е най-дълго преживелият българин у нас с диагноза таласемия (заболяване на кръвта) до 49-годишна възраст. Издъхнал от инсулт в ръцете на Стойчо на 18 февруари тази година.

"И какво като имах пари? Не можах да го спася!", споделя бащата. Приживе синът често казвал, че ако стане нещо с него, иска татко му да продаде негово жилище във Варна и да направи дарение за дълго строената църква в Каспичан.

Преди дни Стойчо изпълнил желанието му и казва, че ще бъде най-щастлив, когато види църквата завършена. Ако е нужно ще дари и още пари.

"Това е напълно възможно. Ще използваме средствата му за довършителни дейности. В момента майстори работят по иконостаса на храма, зограф рисува иконите, краят на строителството се вижда", уверява адвокат Тодорова.

А бай Стойчо обяснява, че е християнин – като се взели със съпругата му се венчали в църква, после свещеник кръстил и двамата му сина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОрехаРазбира се, че когато се направи дарение, особено на Църква, НЕ означава, че си опростен и без грехове. Не случайно споменах, че когато се прави дарение, особено за православен храм, то това дарение трябва да бъде пари, спестени и заделени от честен труд. И недейте укорявайте човека за това. Той не е направил нищо лошо и недостойно- решил е човекът да дари за Църквата, какво по- хубаво от това? И ако парите са от честен труд, защо пък да не ги дари за Църквата? Нима това е грешно?
23
7
 
1
 
! Отговори
Ореха преди 5 години
Няколко благородни постъпки не правят злодея светец. Явно има да изкупува грехове.Имал пари дал ги- хвали се , че е милионера в градчето им. Много чудно дали е плащал данъци върху тез пари.Сега и общината ще се нагуши... абе с една дума половината да ги беше дал на някой дом за сираци и деца в нужда...поради липсата на внуци.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива *** дават парите си не за нещо добро и полезно за самите тях, техниоте ближни и обществото, а за глупости - било то за леки жени- *** , алкохол,наркотици, пътувания и др.Много пари похарчих за пиене, пури и жени, ама и много профуках - Вини Джоунс
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този дали ги е дарил, или иска по този начин да си изкупи греховете?много корист може да има в едно такова "дарение"да ги беше дарил за живитоспасяваща операция на някое невинно дете, за което "господ, така бил отредил"...
20
17
 
9
 
! Отговори
смок преди 5 години
Колко трябва да си прегрешил, за да одетлиш толкова пари за изкупление?
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистНе мисля, че е сбъркал човека.. Достойна постъпка е направил човека. И по-добре е тези пари да отидат за православен храм, отколкото за някой ало измамник. Хората НЕ ценят труда си и парите, които изкартват от труда и спестяванията си. Такива *** дават парите си не за нещо добро и полезно за самите тях, техниоте ближни и обществото, а за глупости - било то за леки жени- *** , алкохол,наркотици, пътувания и др.
18
9
 
6
 
! Отговори
реалист преди 5 години
абсолютно, доста глупаво похарчени паривместо за спасение на душата, да ги беше дал за спасение на реален човешки живот .. каузи колкото искашно все пак са си негови, да си ги харчи както си знае
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един турчинТи си много глупав. 50 000 лева за едно гърло - "ай ти" "специалист" и то НЕБЛАГОДАРНО! То освен да взмем епррите и да избяга от България, тоя ИТ "специалист" ще си похарчи парите си за СЕБЕ СИ, а НЕ за Родината и полза на народа!
16
4
 
10
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
От тези 50 000 лв. колко са отишли за църквата и колко поповете са сложили в джоба си?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо от мен: Докато този човек е дарил 50 000 лева за православен храм, в друго време, (вие ще видите статията), ПОРЕДНАТА ГЛУПОВАТА БАБИЧКА е хвърлила на вятъра своите си спестявания, като ги е дала на ало измамници. 80 -сет годишна глуповата бабичка е "дарила" на ало измамник спестяванията си - сума от 26 000 ЛЕВА! Тъпота човешка! И вместо тази глупава старица да се прави на бедна и да дарява спестяванията си на ало измамник (НЕПОЗНАТ ЧОВЕК!), да беше ги дала поне на ВНУЦИТЕ СИ
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ощев нещо от мен: Докато този човек е дарил 50 000 лева з аправославен храм, в друго време, (вие ще видите статията), ПОРЕДНАТА ГЛУПОВАТА БАБИЧКА е хвърлила на вятъра своите си спестявания, като ги е дала на ало измамницио. 80 -сет годишна глуповата бабичка е дарила" на ало измамник спестяванията си - сума от 26 000 ЛЕВА! Тъпота човешка! И вместо тази глупава старица да с еправи на бедн аи да дарява спестяванията си на ало измамник (НЕПОЗНАТ ЧОВЕК!), да беше ги дала поне на ВНУЦИТЕ СИ!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 10Глупчо, аз не съм гербер. Просто не ме разбра. Кой политик, който НЕ е от Герб, е използвал и давал ДЪРЖАВНИ пари (събрани от народа, разбира се) за например, строеж и подръжка на православни храмове и манастири? Посочи ми , КОЙ?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ още нещо: прочети ми коментара номер 8. Там ЯСНО съм написал - дали ли са пари от Държавния Бюджет сегашното БСП ( което опозорява славата наБКП- БСП) , СДС и др- поне за строежи и подръжка на православни храмове и църкви? Мисля, че НЕ!
11
1
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
"Да, но не мислиш, че е по-добре да се дарят пари от Държавния Бюджет"Това не е "даряване" гербав тиквенико, а отпускане на средства и се прави от държавата, тоест всички нас, а не персонално от Мутрата.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа, но не мислиш, че е по-добре да се дарят пари от Държавния Бюджет за строежи на православни храмове и църкви, както и за читалища, сиропиталища, библиотеки , театри , заводи, а НЕ за разни места със съмнителна слава- барове, клубове, публични домове, стриптийз барове и т.н?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да, макар и от Държавния бюджет ТОЙ е ДАРЯВАЛ"Националния бюджет не му е лична банкова сметка за да заявяваш, че бил дарявал пари!
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Дарявал е- от държавния бюджет." Да, макар и от Държавния бюджет ТОЙ е ДАРЯВАЛ, НО НЕ СЪМ ЧУВАЛ сегашното БСП след промените, г-жа Нинова, и СДС , да са дарили големи суми за възстановяване на православни църкви. И още нещо: НЕ съм от герб, нито симпатизирам на герб. Просто казвам очевадното!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментар номер 3 :И трето: дано тези пари НАИСТИНА да отидат по преднанзначение , макар че за ПОДДРЪЖКАТА на само ЕДИН храм , са НУЖНИ МНОГО, АМА НАИСТИНА МНОГО ПАРИ! Мисля, че православното духовенство ТРЯБВА да получава месечна заплата- да речем - 1700 лв на месец; задяконите - 900 лв/ на месец; охранители 900лв, клисарките - 800лв/ на месец А ПАРИЧНИТЕ ДАРЕНИЯ за църквата да отидат НАИСТИНА за църквата, а НЕ за портфейла на някой от храма.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бойко е дарявал средства за православни храмове."Дарявал е- от държавния бюджет.
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боко ТикватаНедей да обиждаш г-н Бойко Борисов. Не забравяй, че той е " бивш" комунист, нищо , че е от Герб. Бойко е дарявал средства за православни храмове. А Корнелия Нинова,- тя какво е направила? Само мога да кажа, че днешното БСП вече няма НИЩО общо с БКП- БСП в миналото. До колкото знам, поне през комунизма , в България, партията майка- БПК- БСП са се строяли поне статуи на светите братя Кирили и Методий , на свети Климент Охридски и на други църковни православни светци и личности.