Майките при Борисов: Какво свършиха? Ще протестират ли?

Законът за лична помощ ще бъде преразгледан, обясни Димитрина Русева
29 ное 2018 11:15, Петя Славова
67

Снощи представители на майките на деца с увреждания бяха на спешна среща с Бойко Борисов. Поводът им беше отвореното писмо, което те изпратиха до премиера. В него майките заявяват, че Законът за личната помощ е осакатен и се опасяват, че на практика хората с увреждания може да останат без личен асистент.

Още по темата

Преди това техни представители се срещнаха със социалния министър Бисер Петков, веднага след което бяха поканени при премиера.

Според майките нито лев от отпуснатите допълнителни 150 милиона лева за хората с увреждания не е предвиден за личната помощ. А след срещата стана ясно, че текстовете в закона ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък.

Димитрина Русева, която е част от инициативата "Системата ни убива", увери в студиото на "България сутрин", че майките вече са по-спокойни, но ще останат в готовност за протести, докато законите не станат факт.

"Точно на тази среща на премиера му изяснихме ситуацията и къде отиват тези 150 милиона. Не знам доколко той беше подведен, доколко беше информиран, но така или иначе стана ясно къде са тези 150 милиона, как наистина системата има нужда от реформиране, защото колкото и пари да се налеят, когато те не отиват до хората, които имат нужда от тях, те са безсмислени", посочи Русева пред Bulgaria ON AIR.

Жената беше категорична, че ако не бяха реагирали, промяна нямаше да има и допълни още, че си е дала сметка, че ако майките на деца с увреждания не бяха упражнили натиск, то никой нямало да ги забележи.

Въпреки това Димитрина Русева каза, че се е убедила, че сред тях има майки, които не работят за общата им кауза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
6
 
! Отговори
смяяяях преди 5 години
"Ама големи съвпадения, значи.Ей, това да спечелиш от тотото е с по голяма вероятност от това да задържат българи с яхта пълна с 11 тона хашиш, идваща от Мароко.точно по време на търговски преговори.И Борисов днес се изтрелва като бит ****ераст спешно на двудневно посещение познайте къде?.Познахте МАРОКО!",цитат от Афера
52
3
 
7
 
! Отговори
цитират вицето До53 преди 5 години
Просто констатирам: Симеонов нарече закона НЕДОНОСЧЕ, "майките" днес откриха че, е ОСАКАТЕН.Симеонов каза че, този закон ТЕПЪРВА ще създава проблеми и ... той ВЕЧЕ ги създава!Той каза че законът е писан "на коляно под натиск". Излиза че, е бил прав! Получиха каквото искаха!Може би вместо да крещят, трябваше тихо да се помолят Господ да им даде малко мърдост и разум. Не всеки който приказва хубаво ти мисли доброто! Справка: Притчата за врабчето през зимата.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До цитират вицетоАз на Симеонов не вярвам нито дума!Изобщо не разбирам дори какво прави между патриотите,след като той само вреди на населението и работи единствено в полза на олигарсите?
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПламенПламене,ами извоювайте си правата,а не злобейте срещу другите,въведете екзистенц минимум,както е в нормалните държави в Европа!Екзистенц минимума е сума,която е необходима на един човек да оцелява нормално в живота,хората които не вземат достатъчно пари да оцелеят,може да им се доплати до екзистенц минимума,а също и банките нямат право да ти удържат пари под екзистенц минимума който ти е необходим да живееш и т.н.Така ще бъдат защитени най-слабите хора в държавата.
49
4
 
8
 
! Отговори
www преди 5 години
Какво ли да свършат "майките". Нагло договориха едни пари, без нищо да вършат. Те това си вършат от доста време, и те така....
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А баце от къде взима тези пари,че ги раздава с лека ръка?Единствено,което трябваше да направи е да гипосъветва да си намерят работа,дори на 2 места за да издържат децата си.
47
2
 
17
 
! Отговори
цитират вицето преди 5 години
Нали тези "майки" бяха написали нещо и то дума по дума се прие понеже те поставиха ултиматум че ако се изпусне някоя дума те ще продължат да протестират под прозорците докато не се гласува точно? И то се гласува както ТЕ го искаха. Тогава Симеонов им каза че законът е приет под натиск затова е НЕДОНОСЧЕ и тепърва ще им създава проблеми, затова да спрат да крещят. Значи ТОЙ Е БИЛ ПРАВ щом сега те сами казват че, законът е ОСАКАТЕН !
46
2
 
15
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Абе толкова ли няма значими новини по света и у нас ,че всеки ден ни тръбят за тия майки и техните деца ?! Милион и половина им дават и ПАК НЕДОВОЛНИ ?! Снемам подръжката си за тях и никога повече няма да пледирам за тях!Те нямат срам - само знаят да искат,да настояват,да леят сълзи и тем подобни ?!Не ни занимавайте повече с тях!Тези проблеми СЕГА ли изскочихА,че именно СЕГА всички скочиха ?! Ала-бала- и за децата е ясно,че всичко това е НАГЛАСЕНА РАБОТА ! Инвалиди и увредени лица е имало и има
45
3
 
22
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Стига с тая ***. Какво да кажат,майките койтоБъхтят! По 12-13часа и получават,детски30лева! Ако се включат в графата
44
3
 
23
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
И за какво иде реч куха меркантилна лейко? Тук става въпрос единствено за пари и мързел - 1.5 млрд. от нашите пари отиват за отгеждане на търтеи, които смятат че това е тяхно изконно право и категорично отказват да работят. Има една народна мъдрост "който не работи, не трябва да яде" , време е да й се обърне сериозно внимание в това няше постоянно деградиращо общество, завладяно от мързел, простотия и посредственост.
43
4
 
25
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
А спреведливо ли е аз да работя, а те да харчат изкараното от мен? Много дразни вече тези лицемерна съпричастност, цялата глупост която се излива, как разбираш ли, нямало как иначе, трябва да ги отглеждаме всички инвалиди, че и техните родители. Тази които са толкова увредени, че не могат да работят и обслужват сами, трябва да се настаняват в домове - това е най-евтиния и ефективен метод. Това сега е едно източване на обществени средства, една голяма злоупотреба.
42
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересуват тези майки Всяка вечер на купон в т.н. "протест". Кой им гледаше децата, които и биологичните си нужди не обслужват без чужда помощ. И на края весели, весели играят хоро. Гледах ги по телевизора и се чудех те ли са с увреждания, или децата им?
41
1
 
26
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
За злоба и завист и дума не може да става. Ако си говорим честно, и с 930 лв няма да тънат в разкош, разходите около тези хора са много, ако ги гледат добре.Проблемът е, че много от парите в държавата потъват в джобовете на мошеници и има огромен недостиг за необходими и важни неща. Хората мизерстват и чувството им за справедливост е крайно изострено.Повечето трудови пенсионери изнемогват. Майките на здравите и учещи деца и младежи често не си дояждат, за да осигурят на детето най-необходимото
40
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези майки ме отказаха от благотворителност. Сега по Коледа ще се почне с едни сълзливи призиви и до втръсване клиширани думи. Но без мен Стига вече. Който си е направил своя избор да го следва В края на крайщата това е капитализма. 900 лв за тези, които никога няма да допринасят за БВП и 200 за хора с 40г трудов стаж които по различни причини са не помалко инвалиди от 18 годишните такива.
39
6
 
27
 
! Отговори
Съчувствам, но! преди 5 години
Преди 22 години по-добре ли живееха инвалидите и хората, които бяха принудени да са неотлъчно до тях, за да полагат денонощни грижи? Защо тогава не се вдигнаха? Кой ставаше в 3.00 ч. през нощта, за да се нареди на опашката за хляб?Или, накратко казано, кой ги подкокороса да протестират точно сега, кой им достави нужния реквизит - скелети, черни байраци, тениски с надписи и т.н.? Всичко това струва пари!
38
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми това би трябвало да е и за другите инвалиди,не само за децата.Не злобейте и не завиждайте на тези нещастни,обречени хора!
37
3
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До Анонимен-38: Ако се дадат 380лв за асистент -- те ще влизат в общите 960лв. !!!
36
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не ми е ясно с какво дете инвалид над 18 г. възраст е по-важно от човек, получил тежък инсулт на 60 години /който се е трудил за тази държава с 40 години стаж/. Същият човек, прикован на легло с 200 лв. пенсия, при това давал принос в осигурителната система. А за увредено дете, получавала майката досега 930 лв. Какво искат всъщност - с прости думи: Искат 930 лв. доживотно за детето, но най-нахално искат и заплата отделно за асистент.
35
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя филм 6 жени и един мъж съм го гледал ....ама по едни други сайтове ! Протестите на тези си бяха чиста по./ рно графия ама айде ,айде . ПиАра свърши добра работа ,Бойко пак спасява положението .
34
4
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #25, обърнете внимание, че според всички журналистически статии, тези жени са приснодеви, доколкото техните деца нямат биологични бащи.