Размерът има значение! Малко или много са 560 лв. минимална заплата?

Бизнес и синдикати с гледните си точки пред Bulgaria ON AIR
19 дек 2018 10:45,
298

За пореден път работодателските организации се обявиха срещу увеличението на минималното възнаграждение за работещите с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Бизнесът не хареса и предложението на синдикатите за по-високо заплащане на нощния труд.

Спорните теми бяха предизвикани от заложеното увеличение в Бюджет 2019, което предвижда минималната работна заплата да се вдигне от 510 на 560 лв.

"Четем средносрочната бюджетна прогноза, там пише колко ще бъде минималната заплата. Отдавна сме разбрали, че каквото и да си приказваме за минималната заплата, ще става това, което е написано в средносрочната прогноза", обяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че е важен размерът не на минималната заплата в нормативния документа, а средната заплата, която е в размер на 1200 лв и коментира още, че има отделни отрасли в много по-лошо положение, които сриват общата сметка на средната заплата.

Любослав Костов, който е икономически експерт от КНСБ, посочи, че преговорите в НСТС не вървят много бързо и договарянето може да отнеме няколко години. Той е категоричен, че бизнесът може да понесе и по-голям от предвидения ръст на минималната работна заплата.

Костов се позова на доклад на Европейската комисия в който се казва, че производителността на труда у нас е много по-висока от ръста на работните заплати и по думите му имаме пропуснати ползи.

"В държавния сектор има позиции, за които заплата 510 лева е подигравка. Но когато чистачката в БАН идва с нейния дългогодишен стаж и получава повече от младия астроном, не съм съгласен, че са ѝ малко на чистачката", даде пример Теодор Дечев от АИКБ.

"Казваме на тези хора, че 510 лева са им много. Новината е, че чистачките не заслужават 510 лева заплата. Да не забравяме, че тази заплата се облага", отговори Костов и попита риторично: "Как така българският работник не произвежда достатъчно в България, а като отиде в Германия изведнъж става производителен?"

"От 11 години дремят някакви 25 стотинки добавка, защото никого не го интересува. Единственият проблем е при държавата", коментира Дечев относно спорния въпрос за нощния труд.

А според икономическия експерт от КНСБ служителите не само не печелят, но и губят пари по време на нощна смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 219Приходите не принадлежат на работодателя. Той има много задължения, които трябва да плати по закон и едва тогава да прибере остатъка. Печалба и приходи не е едно и също.Имам чувството, че комуникирам с елементарен и ограничен човек, хванат от улицата, който наистина си няма понятие от частната сфера.После някои питат тук във форума- защо нямало големи български инвестиции и производства.
183
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чорбаджия-550 лева са пари само за храна на един човек за един месец.Минимална заплата под 1300 лева в провинцията е смшешна сума.Но има природна сила те за това богаташите губят най-милото си.50005
182
17
 
4
 
! Отговори
Чорбаджия преди 5 години
Никой не може да ми става ортак на кесията.
181
0
 
17
 
! Отговори
до анонимен 205 преди 5 години
Не се отварят български производства и няма наши инвестиции поради 2 причини.1. Няма кой да финансира големи проекти, т.е. да отпусне големи пари. Големи заводи се правят с големи пари. Отпускат се евросубсидии, но се разпръскват по малко на повече хора- "наши" хора. Т.е. работи се на парче. ЕС така диктува.2. Българският бизнес не е истински бизнес. Няма визия, няма перспектива, няма интелектуален потенциал на ниво макроикиномика. Няма чувство за заедност. Няма специалисти в екип. Голям екип
180
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам уличните метачки как работят, то 560 лева са си невероятно много
179
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА когато имаш приход и печалба, защо не им плащаш според печалбата, която ти носят, а ги държиш на МРЗ? А когато смяташ, че не ти са плаща справедливо, защо не развалиш трудовия договор и не искаш предоговаряне, и ако то откажат върви на друго място да ти плащат справедливо! Печалбата и приходите принадлежат на собсвеника и не е твоя работа да ги разпределяш и да решаваш.
178
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТам е работата, че не плаща каквото е договорено.Изначално договаря заплата, която е в пъти по- ниска от добавената стойност, която му носи работника.Плаща се според трудовия договор който са подписали двете страни. Каква е принадената добавената стойност и дали работника е изработил милиони а му се плащат 800 лева не е негова работа, фирмата е на работодателя, парите са негови. Работодателят плаща според трудовия договор който е подписал работника - такъв е законът.
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бизнесмен 213А когато имаш приход и печалба, защо не им плащаш според печалбата, която ти носят, а ги държиш на МРЗ?
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бизнесмен 213Значи в търговията ще стане същото- щом искаш хората да плащат двойни и тройни цени, те не могат, спират да купуват, търговците фалират.
175
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е била четвърта в света по производство на домати в света.Сега в магазина НЯМА български домати ! - тези които са внос стават само за прасета и даже не е сигурно че и те ще ги ядат.Ето това ни е бизнеса !
174
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 203Там е работата, че не плаща каквото е договорено.Изначално договаря заплата, която е в пъти по- ниска от добавената стойност, която му носи работника.Омръзнаха ми повърхностните и елементарни драчения на разни чиновници, които нямат ден стаж в частна фирма.И запомни 1- фирмата е на частника, но не може да си прави каквото си иска. Има Кодекс на труда, закони, които трябва да спазва, но не ги спазва спрямо подчинените си.
173
12
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Всички необразовани и некадърни работници, които се скъсват от работа 10-12 часа, 6 дена в седмицата, вършат работа за 2-3 работника и получават 400лв, да спрат за 1-2 месеца да вършат работа за 2-3 човека. Да работят като за 1 човек за 400лв, от 8 сутринта до 17 вечерта---Ами що не опитате? Паднат ли приходите и производството веднага следват съкращения, на момента, няма месец няма два.
172
2
 
17
 
! Отговори
Здравко преди 5 години
Почти всички фирми осигуряват на минимална,а другото дават на ръка.Затова трябва минималната заплата да се вдигне още.Това го знаят и управляващите,но си затварят очите.
171
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои работил ли е в частна фирма за тия пари?Значи пишат те шофьор снабдител а те карат да си хамалин в склада да носиш документи в банката, митницата, данъчното.... А би трябвало само да караш
170
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 195Аз ти предлагам друго.Всички необразовани и некадърни работници, които се скъсват от работа 10-12 часа, 6 дена в седмицата, вършат работа за 2-3 работника и получават 400лв, да спрат за 1-2 месеца да вършат работа за 2-3 човека. Да работят като за 1 човек за 400лв, от 8 сутринта до 17 вечерта, да почиват събота и неделя и да видим с каква печалба ще се хвалиш ти, бизнесменът. Съгласен ли си,а?
169
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се чудя защо все чакаме някой отвън да инвестира и отвори завод и дава заплата? Защо сами не отваряме производства и търсим пазар за продукцията си у нас и в чужбина? Стига бе! Знаеш ли колко хора на Запад ще останат без работа, ако България не внася, има държави които живеят само от износ като Германия например, че даже и за нас износ мечтаеш. Западът никога няма да го позволи това. Но и тъка е добре - ние внасяме, те използват България за евтини черноработници и се живее някак си.
168
0
 
12
 
! Отговори
Попа преди 5 години
Подвеждащо заглавие, аз тъкмо реших, че с 14см влизам в А група, а то пак за пари ставало въпрос.
167
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Естония, как е в Естония? Кога ще ги стигнем естонците по МРЗ,ееех!...
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се чудя защо все чакаме някой отвън да инвестира и отвори завод и дава заплата? Защо сами не отваряме производства и търсим пазар за продукцията си у нас и в чужбина? Защо постоянно се държим като страна от третия свят, която чака някой да я наеме за нещо отвън?Пътуваш през Турция, на всяка крачка някаква манифактура, всеки нещо произвежда. Изугубихме и основата за това, образование, млади хора.Страна сме на бързите кредити но не и на тези за бизнес.
165
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса ! - къде е тоя бизнес , какво произвеждаме , колко изнасяме , на кои западни стоки или дори китайски можем да направим конкуренция с качество и цена.Да внасяш чесън от Китай за жълти стотинки и да го продаваш за 5лв не е бизнес а печалбарство за сметка на съгражданите си.Но ако го насадиш и го отгледаш тук в България ! - това е бизнес.