Вярващ ли е българинът? В Бог 35%, в институциите - по-малко

Мюсюлманите повече се уповават на Господ от християните
Обновена: 28 апр 2019 07:49 | 28 апр 2019 07:45, Петя Славова
349
Вярващ ли е българинът? В Бог 35%, в институциите - по-малко
Снимка: БТА

Българите се оказват не особено вярващ народ, според две представителни социални проучвания, проведени в рамките на ISSP по една и съща методика и международни академични стандарти. Те са обхванали периода от 1998 до 2018 г.

Според изследването, вярващите в Господ българи от 1998 г. са със 7% повече - делът им днес надвишава една трета - 35.5%. Затова пък мюсюлманите се уповават на Бог повече от православните християни.
За последните 20 години ясно се вижда, че вярата в Господ се възвръща, пише "24 часа".

Доц.д-р Лилия Димова смята, че това е така, заради "пуснатия от бутилката дух след 1989 г. да имаме свободата да бъдем и религиозни, и вярващи, и да избираме какви да бъдем. Обяснявам го и с кънтящия ценностен вакуум, който н ее запълнен и до днес."

По думите й, за тези 20 години демокрацията не само не е променила, но дори е втвърдила някои тенденции. Една от тях е доминиращото недоверие към институциите - съдебна система, църква и религиозни организации, парламент, политици.

Според изследването се оказва, че  се е очертала тенденция на недоверието и то значително е по-масово и силно от доверието към всяка една от институциите.

"Да не вярваме в институциите се е превърнало в национална черта", обяснява специалистът - Само 13% вярват на църквата и религиозните организации, а съотношението доверие - недоверие е 1 към 6.

По думите на доц. Димова, с най-високи стойности е недоверието към съдебната система и това се регистрира неведнъж. с годините, категоричното недоверие към Темида нараства в края на 2018 г. до 34% срещу 1.8% на обратния полюс. Тоест, става ясно, че българинът не вярва да има справедливост в родината и заслужаващите наказание да го получат, а жертвите на криминално посегателство да бъдат овъзмездени.
Не вярва и че в отвъдното това ще стане - праведните да отидат в рая, а грешниците - в ада.

При такова усещане за несправедливост тук и сега и съмнения за възмаздие "на оня свят" специалистите анализират жизнената философия на нашенеца.

Анализът регистрирал силен спад от 23% във вярата на българина в собствените си сили - от 69% през 1998 г. до 46% в края на 2018 г. Толкова са на мнение, че животът има смисъл само ако човек сам си го направи такъв. Като че ли ентусиазмът от първите постсоциалистически години са били определящи хората да вярват повече на свободата да изявят себе си, отколкото да търсят в Бог смисъла на живота си.

Днес обаче от хода на прехода ентусиазмът се е изпарил, отстъпвайки място на реализма. "Сравненията разкриха устойчивите моменти, но и доста промени в обществените оценки по актуалните теми", обяснява още доц. Димова."Установихме нарастрава подкрепа на 10-ата Божа заповед "Не пожелавй дома и жената на ближния си" - от 46% на 55%. Сериозмна промяна бележи и отношението към класическия стереотип "Работата на мъжа е да печели пари, а на жената - да се грижи за дома и семейството". Спадът за 20 години на мислещите така е от 65% на 29%. Като се има предвид равнището на доходите, едва лиможе да бъде иначе."

Според изследването за изминалите 20 години картината на религиозните вероизповедания у нас не се е променила - 74% от хорана у нас се самоопределят като православни християни, 11% като мюсюлмани и 13% като атеисти. Установява се обаче, разминаване между религиозна принадлежност (православен или мюсюлманин! или дали наистина се смяташ за религиозен и дали вярваш в Бог.

Сред християните за религиозни се смятат 58% и това е непроменено. Вярващите в Бог в тази група са се увеличили от 27% през 1998 г. до 37" през 2018 г., а 40% са убедени, че има Господ, който се грижи за всяко живо същество.

При мюсюлманите и религиозността, и вярата в Бог са с по-високи стойности - в края на 2018 г. 69% се определят като религиозни, а 58% нямат съмнения в съществуването на Бог.

Друг парадокс очертават мненията за вярата в отвъдното. оказа се, че 2/3 от християните и 1/3 жт мюсюлманите не вярват нито в рай, нито в ад. Разминаване има и в това дали се обръщат към Бог с молитви - според данните 2/3 от християните никога не се молят , а 10% го правят ежедневно.

Промяна има при мюсюлманите - с цели 20% са намалели онези, коитоникога не се молят,  а на ежедневни молитви се отдават двойно повече в сравнение с преди 20 години - от 15% на 30%. Едно от обясненията е, че през 1998 г. ехото от голямата депресия и хиперинфлацията, а и от "голямата екскурзия" все още не е заглъхнало. Днес хората се чувстват по-свободни и по-спокойно изказват онова, което мислят и в което вярват.

В същото време днешната вяра в Бог има толкова много измерения, че е трудно да се каже дали е мода, декларация или друго.По-скоро се стига до извода, че да си православен християнин или мюсюлманин е въпрос на идентичност, а не на религиозност и религиозна вяра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народ без религия няма.Другото са комунистически промити мозъци.
229
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смятат жените за бавноразвиващи сеНе споря с богатия хилядолетен опит.
228
2
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
двете световни религии смятат жените за бавноразвиващи се, и ги третират като тотални роби, затова и двете са нещо изключително вредно, но пък дали има или няма бог, мисля, че ниеняма да разберем, но е добре да живеем честно и нека всеки да вярва в каквото си иска, но да спазва общоприетите правила......
227
5
 
5
 
! Отговори
император Коце преди 5 години
Приятно е да видиш толкова много християни да почитат езическата богиня на плодородието Еастра/Ищар с боядисани яйца и великденски зайчета. Харесвам вярващи, които се контролират толкова лесно и безропотно повтарят и правят всичко, което им се каже.
226
2
 
2
 
! Отговори
Bati-Bulgar преди 5 години
Това просто не е вярно. Днес.бг за пореден път манипулират аудиторията си. Всъщност, в България няма турци, а Българи приели Ислама. Те не се наричат мюсюлмани, а Българи-Мохамедани.Българина-Християнин е около 60% от населението.Българина-Мохамеданин е около 20% от населението.Българинът, който мисли, че хората произлизат от животните, не вярва в Бог и обслужва Мамона, е около 10%10% оставам да съм в грешка :)
225
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 243само да те светна, че тези дето са най-много против религиите и вярата (във всичките и форми) всъщност са най-големите религиозни фанатици !да не казвам в какво им е предимно фанатизма... че трябва да сложа "червена точка"
224
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма е най- агресивната простащка религия след боковизма
223
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние атеистите не знаем каква каша е в главите на вярващите, можем само да гледаме техните ритуали от страни в потрес. Те страдат от масова психоза, това е точната дума.
222
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неверниците се самобичуват защото сами се мразят. За тях няма нищо свято. Доказано от комунистите и техните деца и внуци.
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти като не вярваш си най-щастливия? Защо висиш тук?
220
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюсюлманите повече се уповават на Господ от християните---защото е по-силна религия и хората са с по-голяма Съвест и Съзнание!затова голямата атака в момента е именно срешу исляма!
219
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярата заблуждава човека. Другото са тъпизми.
218
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярата крепи човека.Другото са тъпизъми.
217
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми естествено, ширеща се тиквокрация, корупция, масово обедняване, образованите знаят много добре, когато хляба намалява вярата в религиите се засилва. Тези новини не са добри ама никак.
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35% от които 90% са пенсионери.
215
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вече паметникът на съвецката армия подхожда на темата?!? Това е бугарский джурнализъм- няма нищо свято.
214
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 224Христос воскрессе, ***. Замлъкнете поне днес.---за пари (власт, чрез използване на чуждата енергия) продават телата си , че и душите си! вярата им е в това - "днес да им е кеф, защото можело да няма утре" ...ама кой им е казал, че природата им е дала уникалният шанс да са тук и сега, само "за да им е кеф" - не могат да кажат! кой им кажа, че "в кефа" е смисъла на животеца им ... и те незнаят!
213
1
 
3
 
! Отговори
Зомби нейшън преди 5 години
Умрелият е излязъл от гроба. Зомби фест 2019, братя и сес3!
212
4
 
5
 
! Отговори
Пенко преди 5 години
В наше село не сме вярващи и на тоя ден не ходим на църква обаче много се чукаме.
211
4
 
5
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Честито рождесрво!