Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи

На места се наблюдава спад с около 15% спрямо 2018 г.
2 юли 2019 12:35, Екип на Bloomberg
270
Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи
Снимка: Булфото, архив

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
35
 
! Отговори
retro преди 4 години
Аз от двадесет години почивам само и единствено в Турция!
7
0
 
66
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 4 години
Туризма е на Мутропилот. Резултатите са налице и видни по граничните пунктове с Гърция
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърицата свърши прекрасна работа, какво се заяждате с нея!Благодарение на имотната кърджалийска буля Бетономорието пак е безлюдно и спокойно, направо да си дремнеш и да си починеш жив и здрав - е, ако не влизаш във водата и не ядеш родното ол-инклузив, може и да оцелееш, разбира се!
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоша инфраструктура това е истината. Като добавим и лошо обслужване на високи цени.Става проблем. Имаше ръст обаче не успяхме да покрием изискванията на туристите и идва отлива .нормално.На всякъде плажовете са в окаяно състояние ..Няма парко места, мръсно , няма тоалетни , няма пешеходни зони , няма нищо. Като гледам поне 1 милиард трябва да се налеят в около плажовете , за да станат приветливи.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Професор 1Оценяваме чувството ти за хумор! Браво!Само гледай да не се излагаш много- много!
3
1
 
58
 
! Отговори
всичко е точно преди 4 години
Туризмът не е на автопилот, а е основан на грабеж на туристите посредством високи цени, и експлоатация над персонала посредством не плащане на труда им.Не се притеснявайте за резултатите от туристическия сезон! На есен Ангелкова ще излезе по медиите и ще каже, че имаме скок в туризма и ще покаже статистически данни за висок % посещаемост и милионен ръст на туристи и приходи.Петилетката изпълнена за 2 години, нали помните от едно време как се изкарват хубави резултати?!
2
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв автопилот то няма никакъв пилот изобщо. Още преди няколко години българите абдикираха от нашето черноморие. Но останаха чуждите туристи които все още успяваха да намират агенциите.Такива които не са били никога на почивка по българското черноморие. А те веднъж дойдат ли масово не повтарят, и дойде момента в който свършиха тези туристи и ето резултата! И още по зле ще става защото вече не останаха туристи които да се лъжат! Това е ситуацията!
1
34
 
33
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Благодарение на ръководството на министър Ангелкова, туризмът се развива изключително успешно. Човек трябва да е луд за да ходи на почивка в чужбина особено пък е изостанали държави като Гърция и Турция.