Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона

Песимистичната прогноза - на Евростат
12 юли 2019 09:05, Петя Славова
355

 

За една година българите са намалели с 50 000 души, а причините са добре познати. Те са свързани с намаляващата раждаемост, високата смъртност в страната, емиграцията. Сънародниците ни над 65 години са близо милион и половина. Това е близо с 470 000 повече от младите, което поставя България на едно от челните места по застаряващо население.

"Младите, а и не само младите напускат страната, затова че заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС.", отбелязва  Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се тенденцията и за неравномерното разпределение на населението в териториален план, което се концентрира в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до големи различия в качеството на живот, в доходите, условията за работа и образование.

След 80 години населението на България ще е под 4 милиона души. Стряскащата прогноза е на Евростат.
 
През 2018 г. населението на страната ни е малко под 7 милиона. Както в Европа, така и в България, населението ще става все по-възрастно в следващите години, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Анализът на Евростат отчита, че младите българи у нас на възраст под 15 години през миналата година са едва 14 на 100 от населението или 996 хиляди. Над 60 процента от хората са до 64 години, а една пета от населението е над 65 години.

България попада в черната статистика на държавите, които ще загубят най-голям процент от населението си. Очакванията са след две години в страната да живеят малко над 6 милиона души.

Прогнозите на Евростат са, че сегашното население от 7 млн. души ще се свие до 5 млн. през 2050 г. Разбивката по градове показва, че през 2080 година жителите на областните градове ще намалеят почти наполовина.
Единствено в София-град е възможно увеличаване на населението, и то с по-малко от 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 4 години
Бившите чобани са си имали цели, следвали са ги упорито и са ги осъществявали поетапно:да задушат и обезличат интелигенцията;насила да направят уж-интелигенция, като вкарват при облекчени условия себеподобни в университетите, а умните и начетените влизат там през иглени уши;да увеличат максимално дела на онези, които днес били 80%. Затова ударно са внасяли роми и са им създават оптимални условия за развъждане.Днес сърбаме попарата на начинанията на чобаните, получили власт от чужда армия.
38
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
да, ама на небето броят ни надхвърля 156 млн. - за който вярва в "невидимите, тънки светове"...
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Похвално за всички "български" държавници, през последните 30 години.
36
4
 
18
 
! Отговори
ДО АНОНИМНИК 30 преди 4 години
Ха ха ха ... Ти си голям комедиант , бе ! ... Националната Стратегия на Ричард Ран се изпълнява и то с брутална точност !!! ... Това че мозъчето ти е здраво промито от сегашните добре "платени" и "поръчкови" медии си е твой проблем !!!!! .... Прието в началото на 90-те ... Ние сме между 8 и 9 милиона ! ... Сега колко сме , бе , ***? И ще станем точно между 4 и 5 !!! Тази статия в момента дори го казва това !!! ... УМИШЛЕНО ПОДЪРЖАНЕ НА МИЗЕРЕН СТАНДАРТ ... Или НЕ си съгласен , а ? *** !!!
35
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите отдавна сме под 4 милиона. Бъркат населението на България с българите.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ТНЕ ПатриотПроизвеждали сме 10 вида самолети, след 9 септември каскетите са постановили в същите заводи да се правят велосипедчета.Самолетостроителните фабрики са били 3
33
2
 
21
 
! Отговори
Илия Буревестников 4 преди 4 години
Описаните тогава НАЧИНИ за намаляването на Българската нация : 1. УМИШЛЕНО ПОДЪРЖАНЕ НА МИЗЕРЕН СТАНДАРТ и Българите сами да се махнат от тук ! , 2. УМИШЛЕНО ПОДЪРЖАНО НИСКО КАЧЕСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ... Българите да измират повече и да се раждат по - малко! ,3. ЗАМЪРСЕНА ПОЧВА. НЕКАЧЕСТВЕНА ХРАНА. АЕРОЗОЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Населението намалява още ! ... Това е ПРИЕТО ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПРЕЗ 90 -ТЕ ! ... А СЕГА КАЖЕТЕ 25 ГОДИНИ ПО - КЪСНО ... НЕ Е ЛИ ТОЧНО ТАКА ? И ВИЖТЕ СЕГА СТАТИЯТА ГОРЕ
32
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
И две булгаристански кратуни да останат, пак ще се изтепат!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният доклад, поредният експерт, поредните локуми. Мерки не се взимат никакви, населението си жалее по закритите граници и деветте милиона (защото то това беше начинът да сме 9 милиона) и грам не се замисля, че тези проблеми са от поне 60 години - висока ромска раждаемост и спадаща българска. Дори партията не е успяла да обърне тренда. Но то няма как от бивши чобани и техните телохранители да се очакват умни решения на подобни въпроси.
30
2
 
5
 
! Отговори
339 преди 4 години
Даа,програмистите.1+1=на 11,или на 2.и ХОП,2111 лева заплата.
29
6
 
13
 
! Отговори
Основната задача преди 4 години
- Населението на света трябва да бъде редуцирано до 1 милиард, за да оцелеем.- Още преди края на 21-и век, работни места ще има само за половин милиард човека.Е, защо е тогава тази врява?Важното е да бъдат създавани оптимални условия за онези които учат съвестно, защото родителите им ги възпитават след време да се издържат чрез труда си и да работят качествено, за да бъде качествена средата,в която живеем.Такива трябва да родят по 2 деца. Натам трябва да се насочат усилията на управляващите
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Илия БуревестниковТова е само част от ПРОЕКТА "РАН" .... Как мислите ... Дали се изпълнява , а ?!?Ми не, не се изпълнява.И се казва РАН-Ът.Според този план старите съветски производствени мощности трябваше да бъдат приватизирани от западни компании, но другарите от БКП направиха така, че да сложат ръка върху тях, нарязаха ги на скрап и станаха милионери като Банев, Ковачки, Арабаджиев, *** *** и т.н. видни комунисти.Не случайно малкото поети заводи от западни фирми още работят.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бяхме 9 милиона.........
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България живеят добре само програмистите и оцветените.
25
4
 
23
 
! Отговори
Илия Буревестников 3 преди 4 години
... Известните имена участвали в създаването на тази така наречена "НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ" на Ричард Ран са освен Луканов ... Иван Костов , Емил Хърсев , Христина Вучева , Атанас Папаризов ..... Добре прочете някои особености на това "НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО" явно извършено за много пари !!! И ще Ви станат ясни много неща ... ЗАЩО СЕ "ТОПИМ" ... ЗАЩО ЗАПЛАТИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СА ТОЛКОВА НИСКИ И НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ... ЗАЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА .... :( ..... ПОЗОР !!!
24
6
 
26
 
! Отговори
До ТНЕ Патриот преди 4 години
............... По отношение на заплатите на работниците сме били на трето място, само в Германия и във Великобритания заплащането на работника е било по-добро. У нас са идвали да работят не само хора от съседните балкански държави, но също и от Белгия и Италия!Произвеждали сме 10 вида самолети, след 9 септември каскетите са постановили в същите заводи да се правят велосипедчета.
23
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ми то и на мен не ми пуска никоя въпреки че съм на 30+ и имам всичко. Старая се да намеря жена но явно нямам късмет. А те самите са с котки обградени и изтерясват по фейса.....Какво да направя според вас?
22
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами , че то ще останат само команчите...!
21
4
 
17
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 години
До Илия БуревестниковА когато Олбрайт каза,че повече от 5 млн българи не им трябват,за ресурси не стана и дума,нали!?
20
9
 
30
 
! Отговори
До ТНЕ Патриот преди 4 години
А пък по времето на управлението на онези, които така нареченият Народен съд ликвидира, за да не пречат на каскетите, Обединена България бешес територия 50% по-голяма от днешната и с население 9 400 000 души.По онова време завършилите в странство българи се връщаха в родината си, която беше на шесто място по темпове на развитие сред останалите европейски страни. По стабилност левът беше на трето място сред европейските валути, София беше европейската столица с най-евтина храна ................