Покрай частните фондове: Ще се ограничат ли услугите на НЗОК?

Специалисти предупреждават за възможността с реформата
17 юли 2019 07:00, Петя Славова
25
Покрай частните фондове: Ще се ограничат ли услугите на НЗОК?
Снимка: архив, Reuters

Медицинските услуги по НЗОК може да бъдат ограничени, предупреждават експерти. Те смятат, че това е възможно с реформата, която готви здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата

При нея задължителната здравна осигуровка остава в същия размер от 8%. За нея Касате ще се конкурира равнопоставено с частни фондове. В момента от здравни осигуровки в Касата потсъпват над 4 милиарда и 200 милиона лева, съобщава bTV.

Повече от 700 хиляди българи обаче не могат да бъдат принудени да плащат здравни осигуровки. В момента Министерството на здравеопазването плаща частично за тях - например, за смешпна медицинска помощ, интензивно лечение и раждане.

Общопрактикуващите лекари до този момент не са запознати каква част от лечението, което предлагат, ще попадне в основния пакет.Така е ис д-р Брънзалов, който има 2000 пациенти и не е наясно как ще продължи да ги лекува, ако изберат застрахователи, които не са сключили договор с него.

"Трябва да има остойностяване на лекарския труд, независимо на какво ниво е. Защото аз не искам утре да дойде един застраховател и да ми каже твоят труд струва 5 лева", обясни д-р Николай Брънзалов.

До края на годината министерството и съсловните организации ще определят какво ще включва основният пакет и колко ще струва. Сега всички вноски, които се събират от задължително здравно осигуряване влизат в Националната здравна каса.

За всичко извън здравния пакет ще плащаме кеш или с доброволно осигуряване. Все още няма краен срок за въвеждане на новата реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
32
 
! Отговори
Тази държава преди 4 години
Лекува главоболието като Чингис хан - с обезглавяване. Основния проблем на здравеопазването е ТЪРГОВИЯТА с живота и здравето на хората, а за решение ни предлагат ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВИЯ. Когато единствената възможност е да бъде премахната търговията от здравеопазването, защото и без друго този народ се топи с всеки ден и утре никоя каса няма да може да събере пари, защото просто няма да има хора, които да и ги дадат.
21
0
 
34
 
! Отговори
Бисерина преди 4 години
Днес.бг написа, цитирам: "Министерството на здравеопазването плаща частично за тях - например, за смешпна медицинска помощ"Убедено ми е, че с реформата, вече всички ще сме на скъпа и мешпна медицинска помощ. За съжаление.
20
0
 
33
 
! Отговори
1 преди 4 години
Абе ,какви пакети , какви пет лева ?Всичко е за узаконяване на доплащането ,което не е фиксирано с процент и ще бъде на око . Платих си очна леща за 1300 лв , а трудът го плащала касата !? Сложиш си зъбни протези за 600-тин лева - касата я няма никаква ! Кое какво и колко е -*** го разбери !Питам ? Когато се осигурявах , аз на 100 % ли се осигурявах или на по-малко , та сега цари такъв произвол ,какъвто няма дори и в най-изостанала африканска държава ? Знаете ли -кучета ви яли!
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частните фондове ще ограничат достъпа до медицинска помощ, ще пращат само в техните частни болници. Пациентът ще загуби сегашните си права да избира лечебно заведение и специалист. Предлагат се единствено ограничения в медицинските услуги, които трябва да спестят пари за издръжката на частни застрахователни дружества, техните администрации, картелно свързани болници, печалби и узаконени кражби.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това престъпление трябва да бъде спряно навреме. Да се проведе разследване за корупция и лобиране в полза на частни интереси в областта на здравеопазването, планирано източване на НЗОК и нанасяне на вреда на българските граждани, ограничаване на техните права да избират лечебно заведение и специалист. Най-вероятно има лобиране и корупция.
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този "основен пакет" досега не бях чул нищо, а то се оказва, че в това се крие прецакването ни в случая.
16
0
 
35
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Предлаганите частни фондове не променят нищо от това, за което си против, даже зитчоването ще е по-голямо. Не схващам защо си ЗА!?
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПешоНе разбирам от какво се притесняваш, но това не е измислено сега от "умните" глави. Това е масова практика на Запад. Аз например съм ЗА тези частни фондове, защото ми писна да ми използват парите за да лекуват циг*ните които не внасят едно левче, както и да се прекрати масовото източване на средства от лекарите.
14
0
 
34
 
! Отговори
Безумие! преди 4 години
Най-напред да "озаптят" фармацефтичната и лекарска мафия, които източват безотговорно сасата! С тези %ноности" ще погребат и останалите тук българи!
13
1
 
38
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Честито на всички българи!Вече ще си имаме още поне 2 милиона емигранти ,,и то млади и образовани"!Та нали затова ще правят и терминал 3.Браво народни ,,родолюбци" от НС,браво!
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От новината излиза, че доста неща са скрити от нас от проекта на Ананиев.
11
0
 
42
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
В момента здравни осигуровки се плащат само за хората на държавна заплата. За тези, които са при частници в масовия случай се плащат осигуровки върху минималната заплата и в това е голям проблем - няма достатъчно пари за здраве. Отделно, че има едни неосигурени дето за всяко нещо викат Бърза помощ и ги бият.
10
0
 
49
 
! Отговори
ined преди 4 години
Реформират здравеопазването така, че по-малко хора да доживеят до пенсия
9
0
 
50
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Вуйчо/Кирил Ананиев/ и племеник /Владислав Горанов/ провеждат здравна реформа в услуга на мутрозастрахователите !!! Слава ! Слава! Слава!!!
8
0
 
44
 
! Отговори
ShaMana преди 4 години
Ще се протестира...
7
1
 
40
 
! Отговори
е преди 4 години
ананиев по добре им удържай здравни на администрацията , ето ти реформа , окъде накъде останалите ще им поемат здравните
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадрите решават всичко! Казал го е май Сталин. Харесваме ли го или не, е прав.
5
3
 
50
 
! Отговори
Здравна Каца преди 4 години
Системата за здравно осигуряване в бг е скъпа, но затова пък неефективна. Всички, които са на държавна заплата, не плащат осигуровки, но пък използват системата безплатно. Пациентите с по-тежки и скъпи за лечение заболявания имат пълното право да пукнат, за да не натоварват системата финансово.
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей затова много хора не плащат никакви вноски. И да внасяш, и да не внасяш, стане ли критично, пак ще плащаш. Ако имаш, разбира се. Но и то може и да не помогне при това състояние на медицинските кадри.
3
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако няма частни фондове, здравната каса ще продължи да си прави каквото си иска. Друг е въпросът дали частните у нас ще са като частните фондове в Германия, например.