Откриха нелегални копачки за криптовалута в три села

Фургоните с машините били в покрайнините
18 юли 2019 22:23,
18
Откриха нелегални копачки за криптовалута в три села
Снимка: Reuters

Електроразпределителното дружество EVN е пресекло кражба на ток чрез копачки за криптовалита в землищата на пловдивките села Йоаким Груево, Марково и Скобелево, съобщава bTV.

И за трите случая на място са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи за нарушенията. Единият от фургоните е иззеет, а по случая се води разследване.

Дружеството очаква органите на реда да разкрият собствениците на фургоните, за да може да им бъде издадена фактура за незаконно консумираната електроенергия.

Още по темата
EVN започва разяснителна кампания с кметовете от малки населени места, за да изостри вниманието им към проблема и да елиминира този тип кражби на електроенергия.

От компанията коментираха, че и при трите случая фургоните с копачките са монтирани в покрайнините на селата, за да не бъдат забелязани от бдителни местни жители и са присиединени незаконно към трафопостове.

Схемата се прави, защото т.нар. копачки на криптовалута използват огромно количество електроенергия, тъй като използваните компьтри притежават голяма изчислителна мощност, разказват специалистите от EVN.

Оттам уточняват,че "копаенето на криптовалута" не е забранено от закона, но трябва да се заплаща използваната енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
;-) преди 4 години
Помислих, че нелегални мотики и си рекох "Баахх, и мотиките ли трябва с регистрационен номер?!"
10
1
 
3
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
"EVN е пресекло кражба" - да ви имам и кадрите!Отдавате ли Бързаков под наем - ще го използваме за дебъгинг на вариантит на матурите - никой не би се сетил да напише "пресЕкло" - уникален кадър!!!!!!!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Оттам уточняват,че "копаенето на криптовалута" не е забранено от закона, но трябва да се заплаща използваната енергия."С други думи не са нелегални копачките, а свързването им към електро мрежата. Тогава защо заглавието е подвеждащо ? Авторите не могат да четат и разбират материалите си, или искат да качат статия с шокиращо заглавие ?
8
0
 
5
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Интернет от мобилен оператор или спътников, за интернет има начини но за ток няма как, трябват ти мощности , гледай в ютуб има копачи с изградени цели инсталации с трафопост отделно за копането защото не стигат мощностите , охлаждане на асиците в специални вани от където водата се използва за отопление на къщата
7
0
 
1
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Добре де, тока крадат, ами каква ли е интернет връзката в тези села? То освен ток трябва и много висока скорост, каквато мобилните мрежи не могата да осигурят. А и много лесно ще ги хванат по карти и други особености.
6
1
 
26
 
! Отговори
Пена преди 4 години
Що рече баби?Кво са копале крито-кво?Яде ли се пие ли се?Айде, със здраве!А я да фащам мотиката да одим у заднио двор да копам компира!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Означава, че копаеш криптовалути без да си плащаш тока.
4
3
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Откъде пък знаеш, че не са роми? Телефонните измамници, джебчиите и сутеньорите имат пари за такава техника.
3
2
 
47
 
! Отговори
Прошляци! преди 4 години
Компютри за 30-40 бона във всеки фургон, пък не могат да си платят тока. Да им ги конфискуват и трите!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
даааа , очевидно не само ромите крадат ток и както обикновенно НБГ-тата са по-добри в краденето
1
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече почти няма статия в този фалшив сайт, която да няма печатна или правописна грешка. Тук са няколко и скоро ще са на всеки ред. Това ме кара да мисля, че този сайт е абсолютно фалшив