Бузлуджа - свещено място, но дали само за БКП или за всички българи?

Обследването на "чинията" преди реставрацията ще отнеме до една година
126
Бузлуджа - свещено място, но дали само за БКП или за всички българи?
Снимка: Reuters, архив

Бузлуджа е свещено място за всички българи, смята авторът на "чинията" на върха Георги Стоилов, който ще е консултант на реставрацията на момумента, която се финансира от американската фондация "Гети"

"Там са водени битки векове наред. Там е загинал Хаджи Димитър. Това е едно от светите места на България", коментира Стоилов пред bTV.

Още по темата
Той призна, че първоначално проектът за Дом паметник на БКП на Бузлуджа е  бил по-различен.

"Имаше кръг, но нямаше помещение. Беше един кръг във въздуха на шест опори, а в средата имаше пилон накрая с петолъчка", разказа Георги Стоилов.

От славното минало на монумента вече не е останало нищо и той от години тъне в разруха.

Това скоро може  да се промени, след като "Гети"отпусна безвъзмездно финансиране от 185 000 долара, за да се изготви план за реставриране.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона бетон и 15 милиона лева са били необходими, за да се построи най-големият идеологически монумент в България. Издигнат е по инициатива на Българската комунистическа партия по повод нейния 90-годишен юбилей. Повече от 30 години обаче "домът" на БКП тъне в разруха.

Днес от мозайката, белия мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен. Именно мозайките са една от причините за любопитството на туристите. Простират се на площ от около 1000 кв. м. Освен че са силно увредени, към днешна дата те са и недостъпни. В монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценен най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин може отново да влезе в обществена употреба", пишат от "Гети".

Работата по проекта ще се извърши от екип от утвърдени български и чуждестранни учени.

"Набелязали сме основните елементи на една бъдеща експертиза, която прилича на медицинско изследване. Тя стартира с оглед, след това с проверка и изследване на всички вложени материали, водоснабдяване и канализация. След това на базата на теоретични изследвания се правят заключения. Подготвя се техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект за възстановяване на сградата", обясни проф. д-р Иван Марков, директор на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Обследването на монумента ще отнеме между шест месеца и една година, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметника с чинията се посещава дори и полуразрушен,а ако се ремонтира,ще се посещава още повече,трябва да си пазим паметниците построени с много труд и пот от всички българи!Това е една твърде интересна сграда,с художествена и архитектурна стойност,ще бъдем ***.оти ако я оставим да се руши.
80
4
 
8
 
! Отговори
чети говедарче чети преди 4 години
До Анонимен"Свързан" е с един от двамата войводи, но знаеш ли точно каква е "връзката"?Свързан е и с един Дядо, но и за него не си чувал.Съвсем по комуниститечски - повтаряш празни лозунги
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е една уникална сграда,посещавана и от чужденци,някой скачат с парашути от петолъчката,а други снимат музикални клипове вътре,трябва да се реставрира тази уникална архитектура и мозайка!Бузлуджа е и едно от местата свързани с героите Хаджи Димитър,Стефан Караджа и техните чети.
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се от космоса, че едни хора искат сградата да падне, за да "инвестират" в хотел или нещо от сорта... Не че ми пука за БКП, БСП или подобни мижетурки, но това съоръжение е наистина сериозно постижение.
77
2
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
Върхът се казва ХАДЖИ ДИМИТЪР преименуван на бузлуджак от турци и комунисти след 1944 год.
76
2
 
10
 
! Отговори
паметник на българит преди 4 години
Ако ще се възстановява трябва да бъде паметник на целия народ.Той е строен с труда на народа който пъшкаше под комунистически гнет.Много нагло е комунистите да присвояват историята на българите.
75
4
 
8
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
НЕ ВИ ЛИ ИДВА НАУМ, ЧЕ ТИЯ ДОЛАРИ ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ САЩ, ЗАБУЗЛУДЖА И ДАДЕНИ НА БКП/БСП ОТ ТЯХ И ЦЕНТ НЕМА ДА ОСТАНЕ!ПОЗИТАНЦИ ВЕДНАГА ЩЕ ГИ ПАЛНДЖОСАТ И УТРЕ ТОЯ ЗАЕМ ЩЕ ГО ПЛАЩАМЕ НИЕ ЦЕЛИЯ НАРОД!НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ!!!!!! ТАКА НИ ЗАГРОБИХА С ТЕЦ-МАРИЦИ ТЕ, С АЕЦ-БЕЛЕНЕ И РЕД ДРУГИ МУШИИ ГДЕТО ГИ ПЛАЩАМЕ!
74
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Като става въпрос за паметници защо не си го написал откъде да знам че правиш анализ на написаното бе бавен и по полека пяната е полезна за прането не за устата ще вземеш да се задавиш и няма да можеш да пишеш слушай сега простотията не е симптом те е синдром лошото е че не се лекува защото сам си я избираш и си я развиваш
73
5
 
18
 
! Отговори
тоалетна чиния преди 4 години
За тази мегаломанска грозотия събираха пари от хората - от ученици, войници, работещи и пенсионери. В училище обявяваха акции за събиране на вторични суровини и парите от това отиваха за "дом-паметник"-дрън-дрън. Работешите и войниците ходеха на бригади по полето да се набират средства да това!С две думи "всенароден подем"!На пенсионерите даваха марки за левчетата, а на дечурлигата значки с картинка на тоалетната чиния.Като го откриха-стана един от стоте национални туристически обекта, с билет!
72
9
 
2
 
! Отговори
Коко преди 4 години
До чиновник не 500 пъти сме по добре само дето не можем да го разберем защото сме лош материал егати заплатите егати телевизиите егати телевизорите ти направо си уникален бе човек ами и колко вида тоалетна хартия има апък за храната няма да говорим само екстра качество за баз пари даже като вземеш 1 ти подаряват 2 живот демокрация кеф и фекалии до ушите
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 77 понеже произлизат от същия тоя изтребен елит по-точно от културния бяха обявени едната половина за кулаци защото имаха малко по-голям имот от един *** с двор едната половина а другата за контрареволюционери защото все пак идваха от статия културен елит а не от новите сталинистки под.логи.И за това им беше забранено участие в партията по какъвто и да е начин както и куп други неща приметно да учат право или философия, защото там се допуснаха само партиини членове и децата им.Тъй че недеи.
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69 ми много ще те изненадам значи.В моя род всички са чисти етнически българи и няма НИТО ЕДИН комунист и това може и с документи да се докаже.Ако кажеш че в рода ми е имало монархисти така е имало е, имало е и други, но точно комунисти не е имало.Знаеш ли защо, защото комунистите когато взеха властта обявиха целия стар интелектуален културен и финансов елит за профашистки нищо че в моя род никой и не знаеше какво е фашизъм и го изтребиха почти до крак.А родителите ми понеже произлизат от
69
5
 
12
 
! Отговори
А бе КОКО преди 4 години
До КокоСтава дума за паметници бе неграмотнико.Или знаеш някъде да има паметници на Гьобелс, Гьоринг, Хитлер, Химлер и т.н., а тукна Димитров, Коларов, Живков бъка от паметници, та и на лудата дъщеричка има все още!
68
9
 
2
 
! Отговори
Коко преди 4 години
До ком.72 незнам какво да напиша объркан или побъркан не само в Германия а в цяла Европа все още има структури построени от Хитлер включително и в България един метален мост по южното ни Черноморие затова като не знаеш не говори хуморески ако питат мен не трябва да ползват чужди пари още повече краварски защото те не ги дават случайно националните паметници трябва да си ги поддържаме ние ако нямаме средства значи не сме Държава а те като искат да помагат да ни подарят изтребителите
67
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До АнонименДр. 69 , имам много комунисти в рода си и само отвращение към комунизма , не дърпай тази струнка , грешно!!
66
5
 
12
 
! Отговори
БСП-жалка преди 4 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
65
4
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
До АнонименА защо в Германия нищо не остана от времето на Хитлер?
64
4
 
14
 
! Отговори
съд преди 4 години
Комунизмът е забранен със закон
63
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение кой е построил сградата. Тя е част от българската история. За някои е положителен спомен, за някои отрицателен. И в двата случая би било добре да бъде запазена, така че и едните и другите да не забравят за миналото, каквото и да е било то. За комунистите ще бъде спомен за едно добро минало. За всички останали ще бъде тъмен спомен, който не трабва да се забравя за да не се повтарят грешките от миналото.
62
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма българин без поне един официален комунист в родата, така че паметника е свещен за всички )))