На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.

Високите цени стигнаха и до прокуратурата
181
На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.
Снимка: Булфото, архив

Младеж от ЮАР и семейството му платиха 530 лв. за лечение и промивка на ухо в Златни пясъци. Бе приложена и фактура за сметката, в която са описани процедурите - "преглед на лекар нощен" – 170 лева, "изписване на рецепта" – 40 лева, "промивка на ухо" 2 по 75 лева – 150 лева, "отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана" – 100 лева, "апликация на лекарствено средство в ушния канал" – 20 лева и "консумативи" на стойност 50 лева.

Фамилията нямала европейска медицинска застраховка, а посещението било в частен здравен център, който не работи със Здравна каса, заяви пред "Труд" управителя на центъра. Той обясни, че семейството е било подробно запознато с условията и ценоразписа на здравното заведение, поставен с големи букви и на видно място. Освен това на пациентите се предлагат бланки на три езика, за да подпишат, че са запознати и съгласни с предложеното лечение и цените, каза още управителят.

"От 11 години цените са такива при нас. Издали сме фактура и касов бон, не виждам проблем, щом семейството се е съгласило, изборът на доктор и медицински център е доброволен", каза управителят.

Има сигнали до институциите за високи цени на медицинските услуги. Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти по-високи, твърдят вече ужилени летовници, пише "Монитор".

Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

В част от затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща, най-вероятно в цената е включена тази услуга.

Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка.

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието на база публикация на "Монитор" за прекалено високи цени, съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

Проверка в начало на летния сезон показа, че чужденците са плащали по 50 евро за рецепта на морето. Прегледът за българи е бил 40 лв., а меренето на кръвно - десетачка. В частните клиники пък не навсякъде имало на видно място ценоразпис.

От ВАП уточниха, че проверката продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
27
 
7
 
! Отговори
Бг Лекарка преди 4 години
Хем искате да останем да работим в България, хем искате не само вас, но и чужденците-туристи да преглеждаме и лекуваме безплатно... така ли е, че се обърках?
16
6
 
8
 
! Отговори
Една преди 4 години
А туриста имал ли е лична застраховка, както се полага? Ако е имал е щяла да покрие тази сума! Ако е нямал, грешката чия е?!
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия преди време ми казаха,че нямам право на определен личен лекар .Смисъл ,доказаните и опитни медици там са само за местните.На мен ми назначиха младо гоче пакистанец със съмнителна репутация.Не ми се наложи да му ползвам услугите,но този казус е подобен.И двете са вид дискриминация.Така че- каквото повикало,такова се обадило....
14
23
 
11
 
! Отговори
Додо преди 4 години
В САЩ за тези услуги сметката щеше да надхвърли $25,000.
13
3
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш."Това е основополагащият камаък на "демокрацията и неолиберализма",развихрената и безконтролна частна инициатива.Намеса в този процес е нарушение на демократичните принципи.С две думи-имаш пари,живееш и се лекуваш,нямаш пари -заминаваш да обитаваш един по-красив свят,защото иначе,ако държавата се грижи за поданаците си е социализъм
12
1
 
14
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
До Анонимен 9"Помните ли кога имаше различни цени:За Бг и за Чужденци."---Това все още е такав частна болница в софияРаждане - 4950 лвРаждане Чужденец - 8000 лвтова нещо си беше написано директно на ценоразписътнаправи ми впечетление че има 2-ни цени само за раждане, инвитро и пластични другите неща си имаха само по една цена
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Релевантно на отношението им към нас зад граница ! Тртират ни като м***ймуни с фалшиви усмивки и огромно лицемерие.Явно пренебрежение и използване на труда ни.Да плащат сега ...все ми е тая.Убеден съм,че ако беше българин нямаше да са такива цифрите.
10
2
 
12
 
! Отговори
център турздраве преди 4 години
Предлага ме още вадене на зъби. Ампутации. Наместване на ребра по метода на унуфри сопата.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** търгаша, във всички негови форми и превъплъщения, прави всичко възможно и малкото ентусиазирани мазохисти да бъдат отказани от кафявоморието.
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8, не, вр туряш си тапи и пей сърце
7
1
 
27
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Прави се здравна застраховка и проблемите свършват.Само че трябва щом имаш застраховка да не внасяш вноски в НЗОК.Тази социалистическа здравна система трябва да свърши веднъж завинаги!Хем внасяш в касата,хем пак плащаш.Къде по света го има това?!!!!Трябва да има избор а не задължително в бездънната каца НЗОК!Нали уж демокрация и капитализъм?Еми тогава трябва да има избор!!!!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То така е и в центъра на София, нищо ново под Слънцето. Помните ли кога имаше различни цени:За Бг и за Чужденци.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проверка в начало на летния сезон показа, че чужденците са плащали по 50 евро за рецепта на морето. Прегледът за българи е бил 40 лв" - това само по себе си е закононарушение. Проверяващите къде спят?
4
0
 
28
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
А цената на сянката от по 30 до 70лв. няма ли да е на прокурор?
3
8
 
23
 
! Отговори
Боко Чумата преди 4 години
герберастната чума унищожава България!!
2
17
 
10
 
! Отговори
В ЮАР преди 4 години
На въпросния *** няма да му излезе по-евтино. Айде стига ревахте колко били платили чужденци по морето. Трета статия за сезона пускате, не виждам смисъл
1
1
 
33
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Пък после - парите не били важниСамо, когато имаш много от тях