Област Кърджали пресъхва - няма откъде да дойде вода

Атлас на водния риск постави България на 60-о място в света
20 авг 2019 19:52,
13

Област Кърджали е най-застрашената от това да попадне в категорията "воден стрес" у нас. Това е районът, в който има най-голяма разлика между използваната вода и наличните възобновяеми източници. Потреблението е несъответно на водните ресурси и запаси на повърхността.
Още по темата

Буря и град в Кърджали, улиците - наводнени

Това сочи световен Атлас на водния риск, представен от американската организация Световен ресурсен институт (World Resources Institute или WRI).

България заема 60-о място в класацията.

"Загубите по водоснабдителните системи са големи. Проблеми има в цял свят - дори в страни, богати на водни ресурси", каза в "България сутрин" инж. Иван Иванов от Асоциацията на българските води.

По думите му страната ни не прави достатъчно инвестиции да пречиства отпадъчните води, имаме достатъчно водни ресурси, но не ги ползваме правилно.

"Трябва да сме внимателни и практични при ползването на водата. В повечето области контролът липсва", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Тенденциите показват, че за последните 50 години изпомпването на водни ресурси се е увеличило повече от два пъти. Заради повишеното търсене, което не показва признаци да намалее, водни кризи, които преди са изглеждали немислими, днес започват да се превръщат в реалност, казват авторите на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Малееее, каква измислена статия !!! Кърджали ако остане без вода това значи ,че другите области да са се превърнали в пустини 100 години преди това !
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Noviat kmet ste sabaria visokia duvar i vodnata elektrocentrala i ste sadi shafran na miastoto na suhia iasovir...idealna pochva za visoki dobivi na shafran...v bruksel mnogo go iadat brukselcite...i v viena mnogo go iadat bulgarskia shaffan...
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой пие вода бе братко,аз пия само бира пия алкохол,и др. Радева ми е забранила да пия вода
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупости , на 200 - 300 метра от блоковете на най големия квартал на града се извисява една много висока язовирна стена .водният обем е над 550 млн.кубика . а нулата на яз.Студен Кладенец е залепена на Ардинския мост на бул.Беломорски . капацитетът на долния яз. е близо 400 млн.кубика .питейната вода на града идва от друг - яз.Боровица.има вода за поне 1000 години :)
7
0
 
3
 
! Отговори
боли ме швепса преди 4 години
Е,нали дадоха десетки милиони за Водното огледало на Доган.Най -знатния хидроинжинер в България все ще измисли нещо.Все пак са в планина,а не в пустиня.А иначе ми дреме на дядовеца за Кърджали.Докато изпият язовирите около града ще минат бая години.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко иска да направи пустиня тука, че да може камиларите да се чувстват, като у дома си. Иначе е дискриминация
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дпс изсече горите после - няма вода...
4
0
 
3
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Е как ....Ще преработваме вода срещу пари докато чиста вода от реките се влива в езерата които не се използват и изтича към Турция и Гърция
3
2
 
0
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
предстои еко криза.
2
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Системи с големи загуби не са за подценяване. Тоя маниер, че за всичко управниците са виновни е една от причините за някои от проблемите. Все някои трябва да е виновен за нещо. Иначе някой да се хване и да направи нещо не... То оня е виновен, аз за какво да се занимавам.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като изсякохте дърветата, много ясно че няма да има вода....Смотани управници.