Ловеч отбелязва 142 години от Освобождението на града

Концерт ще зарадва всички жители и гости
22 авг 2019 08:00,
10
Ловеч отбелязва 142 години от Освобождението на града
Снимка: Уикипедия

С панихида, гражданско поклонение, изложби и концерт днес в Ловеч ще отбележат 142 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление.

Програмата ще започне в 16,30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч и благодарствен молебен в катедрален храм "Света Троица". Ще бъдат поднесени и цветя на паметника в двора на църквата.

След това, от 17.00 часа едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия паметник в кв. "Дръстене", на паметника на Гложенеца в парк "Стратеш". Цветя ще бъдат поставени и на Черния паметник, както и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк "Стратеш".

От 16.00 часа в изложбена зала "Вароша" ще бъдат представени проектите на участниците в конкурса за концепция за преустройство на бившата казарма.

Честванията ще продължат в 17.30 часа с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парк "Стратеш".

Вечерта от 18.15 часа в Янковата къща ще бъде открит националният пленер "Дувари", а след това е концертът на трио "Тенорите" на площад "Тодор Кирков". При лошо време концертът ще се състои в салона на Ловчанско читалище "Наука -1870 г."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Ловеч
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дръстене ..., Стратеш ...., Дувари ....Вароша ....Абе, това в България ли е??!!
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да го въртите и сучете "Освобождение от осмaнско игo" е "Русия ни освободи от тypcко робство". Никой друг не го направи, в това число и ние самите!
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кво се оказа , оти руснаците са по-големи маскари от османците .След 45 години командване от Москва , три фалита и държавата е пред закриване .
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1, колко си перпендикулярен. Обвиняваш освободителите, че освободените през 1878 г. българи са допуснали да бъдат поробени от български милиционери?
3
2
 
5
 
! Отговори
От кого преди 4 години
От американците ли го освобождават?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ловеч е освобождаван два пъти през 1877 г. След първото освобождение се случва събитието, на мястото на което по-късно е издигнат Черния паметник.
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То голямо освобождение. От османско иго, та на милиционерско иго. От трън, та на глог.