Само на 18 септември: Пожарникарите ни гасили 409 пожара

Това е най-натовареният ден, обясни главен комисар Николов
19 сеп 2019 20:30, Петя Славова
2
Само на 18 септември: Пожарникарите ни гасили 409 пожара
Снимка: архив, Булфото

Най-натовареният ден за цялата година за пожарникарите е бил 18 септември, когато са гасени 409 пожара. Това каза във Варна директорът ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той присъства на ежегодното съвместно учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие, което се проведе на плажа в район "Аспарухово" в крайморския град.

Според него дъждът от снощи и тази сутрин е дал възможност на пожарникарите "да глътнат" малко въздух. Той поздрави колегите си, които по думите му са издържали повече от 30 дни на терен, включително и във високите части на Рила.

Николов коментира, че високопланинските пожари се гасят много трудно. Той изказа благодарност и на ВВС, които със свой хеликоптер са го локализирали бързо и в момента обстановката е напълно спокойна.

Шефът на пожарната посочи, че по принцип за цялата страна е въведено извънредно дежурство. Той обясни, че хората, които са на дежурство са извън пожарните служби, по-близо до най-рисковите места, а почиващите са по домовете си в готовност веднага да се намесят.

За разразилия се вчера в района на село Каменар във Варна пожар Николов каза, че реакцията е била изключително бърза. Благодарение на нея пожарът е обхванал не повече от 60 декара борова гора и няма пострадали хора, пише БТА.

До преди една седмица в 126 случая на пожари в страната са участвали доброволци при гасенето, каза още Николов. По думите му разполагаме с 3115 доброволеца, които са преминали обучение и са готови за работа с пожарникарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Гербераст преди 4 години
Такъв брой пожари, генерала ги гаси за десетина минути.
1
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Пожарникарите са мъжки момчета. Във Варна преди време съм виждал как влизат в огъня - все едно нямат никакъв страх!