3000 снегорини в готовност да чистят 20 000 км пътища от утре

АПИ: Зимното поддържане на пътищата започва от 20 ноември
19 ное 2019 14:25, Анисия Иванова
11
3000 снегорини в готовност да чистят 20 000 км пътища от утре
Архив: Булфото

Зимното поддържане на пътищата започва от утре. Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ Георги Терзийски от 20 ноември поддържането на републиканската пътна мрежа ще бъде за зимен период, съобщиха от пътната агенция.

АПИ призовава шофьорите, ако досега не са подготвили автомобилите за пътуване при зимни условия, да го направят, тъй като от следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към момента по опорните пунктове са близо 1800 машини.

В края на октомври АПИ е проверила готовността на пътноподдържащите фирмите за предстоящия зимен сезон 2019/2020.

Осигурени са над 83 хил. т сол, 112 хил. т пясък, 3 340 т химически материали за обработване на пътната настилка на републиканските пътища, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. Пътноподдържащите фирми продължават с доставките за предстоящия зимен сезон.

На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ Ц www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Алоо преди 4 години
Дела искаме, не статистика.
9
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 4 години
А на бас че зимата па ша ни изненада.
8
0
 
4
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Е, то прогнозата е че още две седмици (поне) няма да има отрицателни температури, ама лошо няма - нека са 'готови' нека им плащаме... Интересно - забелязъл съм че докато е топло - са все готови, нали така? А като падне сняг - все тогава имат проблем с готовността? Що ли тка се получава? И тогава за София излиза Фъндъчкова и казва - ще има неустойк! (тва за пред 'матриала' де). Ама до сега никой не е платил - пак се питам - що ли? Явно съм '***' ама не толкова *** та да се разбирам с Баце...
7
0
 
1
 
! Отговори
IceAge преди 4 години
Ако завали сняг, на всеки седем километра ще има по един.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ни е честито поредното усвояване на средства. Моля всеки, който срещне снегорин с вдигнато гребло да снима и публикува.
5
2
 
2
 
! Отговори
Антон преди 4 години
До ИвоС брат ми се обзалошихме, че поне 3 пъти ще ни изненада времето този сезон :Д
4
0
 
9
 
! Отговори
Чомбе преди 4 години
Зимата изненадва само калпавите шофьори. Когато вали сняг е добре, 80% от вас изобщо да не шофирате. На сухо едвам се оправяте, а на сняг сте пълна трагедия.
3
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Сигурно и джипа на баце е в списъка с едно сгъваемо гребло в багажника при нужда.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия Сеяндури имат ли си напредстава колко са 3000 снегорина. Това означава че ако излязът всички по пътищата няма да можем да се разминем. А в повечето случаи тези снегорини се водят само на хартия без реално да излизат по пътищата но за сметка на това някой другарчета си делкат мангизите за тях. И къде видяха този сняг сънуваха ли го. До Януари няма да има никакъв сняг.
1
2
 
10
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Гаранция ще ги изненада пак