Жена без книжка, без кола, а глобите валят! Всичко започва с една продажба

Продала колата си през 2015 г., къде е новият собственик?
29 ное 2019 09:12, Петя Славова
59
Жена без книжка, без кола, а глобите валят! Всичко започва с една продажба
Снимка: архив, Булфото

Жена, която е без кола и без шофьорска книжка, получава глоби за нарушения на пътя.  Това продължава вече втора година.

От 2 години насам Росица Трендафилова от Гоце Делчев не спира да получава фишове и актове, от които разбира, че е карала или с превишена скорост, или в забранени улици. Всъщност тя няма кола от 2015 година, когато е продала семейния си автомобил на мъж от съседно село.

Когато семейство Трендафилови продават семейния си автомобил, спазват всички необходими процедури, а договорът за покупко-продажбата е направен пред нотариус. И с това смятат сделката за окончателно приключена, а автомобилът за окончателно продаден. Но проблемите тепърва предстоят.

"През юни 2017 г. получавам юни месец писмо с електронен фиш с глоба 100 лева, в което казват, че аз съм карала с превишена скорост на пътя Симитли – Градево - 100 км/ч", обясни пред Нова тв Росица Трендафилова.

Тя остава шокирана, защото автомобилът им е продаден отдавна, а самата тя никога не е имала шофьорска книжка. И няма как да е била зад волана по трасето Симитли - Градево. "Не карам кола, не съм се качвала зад волана въобще", категорична е жената.

Но глобите не спират. Преди дни, Росица отново получава, от което разбира, че през 2018 г. е засечена от полицаи да навлиза с личния си автомобил в забранена улица в Благоевград. "Във фиша пише, че водачът навлиза и там е описано моето име. Не е ли редно при такова нарушение полицаят да ми поиска шофьорска книжка и тогава да ми създава акт и аз да се подпиша", пита жената.

През цялото време от свои близки и познати Росица разбира, че колата й периодично се появява в обяви в интернет, където се продава с нейното име на контролния талон.

"Някъде из района тук тази кола се върти с някакви фалшиви или книжки, или лична карта, или някакво си генерално фалшиво пълномощно, тъй като аз не съм упълномощавала никой”, заявява Росица.

От полицията в Благоевград обясниха, че тя получава актове за бившия си автомобил или заради пропуск в системата за издаване на фишове, или заради грешка на самия полицай, който е наложил глобите. Точната причина се проверява от органите на реда в Благоевград. Има и още един вариант- новият собственик да не е отишъл след сделката в КАТ, за да регистрира колата на свое име. Въпросът е защо след подаден веднъж сигнал към полицията, не е принуден да го направи, а продължава да кара без автомобилът да е регистриран на негово име.

"След като получавам фишове, не дай си боже този човек, който кара колата направи ПТП или с наркотици, пак мен ще обвинят", казва тя.

Къде е колата засега не е ясно. Росица Трендафилова обаче твърдо ще настоява да бъде открит сегашният й собственик и глобите най-сетне да започнат да пристигат на правилното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе това е нищо 2 години само.Ами аз как станах абонат на Глобул без да знам и от 2000г до днес ми пращат,че дължа пари на Теленор?!Изгубих си паспорта навремето,някой го намерил,купил телефон,навъртял сметка и мен търсят.Е вчера получих смс пак, 20 години минаха.Тая за две години само се оплаква.В БГ нещата се случват бавно,има да чака.
49
0
 
10
 
! Отговори
дядо ПОП преди 4 години
ми колко милиона се окрадоха за дигитализация на държавата ами най трябваше даа сме дигитализирани още при б,б-2................докога ще ходим по гишета и до кат за разни документи и да си губик времето.... най-изпадналата държава в света...
48
1
 
9
 
! Отговори
Дупка в закона преди 4 години
По чужбина хиляди роми джиткат със закупени от тях, но нерегистрирани от тяхна страна коли, защото едва от скоро това, когато купиш кола - да я регистрираш, стана задължително.
47
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До ЖороОбратното, електронен фиш се издава на соственика на МПС, а акт се пише на водача!Госпожата ако има нотариално заверен договор да отиде да го занесе в КАТ-Гоце Делчев и да отпише автомобила си от нейно име. И както някой по - долу беше казал, това е нейно задължение. От миналата година вече има връзка нотариус - КАТ и автомобилите минали през нотариус за сделка ако в 30 дневен срок не се прехвърлят, се дерегистрират.
46
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ако не дай Боже намерят труп в багажника на въпросната кола - жената може да бъде й арестувана...
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившия собственик има задължение по закон - ЗДвП да занесе копие от договор в Пътна полиция. Т.е. ще го регистрират като предстоящ собственик и ще изнамерят въпросния главанак, за да го глобят. В този случай госпожата не е свършила нищичко... Отишла и казала...
44
0
 
2
 
! Отговори
Боро преди 4 години
До ЖороНе е проблем Жоре, камерата е снимала КОЛАТА, не шофьора.
43
1
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Проблемът не е в това, че колата не е прехвърлена, а в това, че се издават актове за нарушения, освен ако не са електронни, на собственика на колата, а не на шофьра.
42
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Абе, вие не разбрахте ли че ПОЛИЦИЯТА НИ ПАЗИ.Затова днес създадоха още една полицейска ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ, та да може повече началници да се разхождат с шапки с кокарди.А на Дондуков 1 се разпорежда ГЕНЕРАЛ - ПАРАШУТИСТ. И той ни пази.
41
1
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Казваш възможно е и сам се опровергаваш. Щом са дошли да го търсят, значи колата в КАТ все още се води на негово име. Това, че си дал копие в дрловодството на КАТ, нищо не променя - един лист хартия го слагат в папка при други, без никакви други действия.
40
0
 
4
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
В КАТ можеш да отпишеш автомобил,ако си го предал в автоморга или на вторични суровини.От там ти издават документ за бракуването.От там в КАТ си го отписваш.В данъчното можеш да провериш дали имаш още на свое има автомобил/по принцип от КАТ уведомяват данъчното за настъпилата промяна/.В данъчното си плащаш данъка за периода преди да бракуваш автомобила.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВъзможно е. Синът ни си продаде колата с договор за покупко - продажба през нотариус. Входирахме копие от договора в КАТ с входящ номер. Представихме договора и в данъчното, за да отпишат автомобила от името на сина ми. Въпреки всичко след близо година и половина дойдоха от КАТ да търсят сина ни, за да го арестуват, защото било извършено престъпление с "неговия" автомобил. Представихме в МВР копие от договора и всичко му се размина.
38
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жената няма вина. Тя не може да смени в КАТ името на собственика, както доста наивно си мислят някои. Само новият собственик може да го направи.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В КАТ автомобилите са на името вписано в талона на колата и колкото и да се пънат едни тук, продавачът не може да смени талона, а с това и името, ако ще всеки ден да ходи в КАТ.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има относително *** начин да разбереш дали купувачът е прехвърлил колата. Отиваш в КАТ и питаш след няколко часа чакане. Отговорът е " Не може да ви дадем информация за чужд автомобил". Преформулираш въпросът и питаш : кажете ми кои автомобили се водят на мое име. Следва лек смут сред КАТ, но в крайна трябва да отговорят и ако автомобилът не е прехвърлен, ще разберете, но нищо не можете да направите - КАТ не го отписва, въпреки че представяте договора за продажба.
35
0
 
22
 
! Отговори
Мъкааа преди 4 години
Осемнадесет години след като съм продал Москвич-а си, разбрах че според КАТ все още имам Москвич!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходил съм в КАТ с идеята да отпиша продадената кола, но само ми се измяха. Единственото, което можеш да направиш в КАТ е да оставиш в деловодството ксерокопие на договора за покупки-продажба, но това не е отписване от твое име. Колата продължава да ти се води в КАТ на твое име, докато купувача не благоволи да я прехвърли в КАТ на свое име.
33
1
 
17
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Не можеш да си отпишеш колата от КАТ. Не знаеш какво приказваш. Минал съм по този път и веднага ти казвам, че на практика нищо не правиш с ходенето до КАТ. Проблемът е, че при продажбата на колата, талонът остава в купувача и докато той не го смени на свое име, колата продължава да се води в КАТ на името на предишния собственик.
32
19
 
3
 
! Отговори
нЕкой преди 4 години
За съжаление основната вина за това е на жената. При продажба е хубаво да се отиде в КАТ и общината за да се отпише. Така нямаше да има проблеми.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
егати локумитев бг винаги си пазиш договора за покупкопродажба, точно заради подобни случаипри първа поява на нещо такова, отиваш в КАТ с договора и те поемат нататък.