Край със "Слава": Последната ни подводница извървя пътя си

Тя ще бъде превърната в музей
57
Край със "Слава": Последната ни подводница извървя пътя си
Снимка: wikipedia

Уникална операция по вода за транспортиране на последната българска подводница „Слава“ започна тази сутрин във Варна.

Плавателният съд се премества от военноморската база до Белослав, където ще бъде превърнат в музей в специално подготвен за целта терен.

Военноморските сили оказват помощ в изтеглянето по вода за осигуряване на безопасното транспортиране на "Слава“, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

Последната българска подводница ще бъде извадена на сушата в имот на завода за стъкло в Белослав, където ще бъде реставрирана и експонирана.

През септември миналата година плавателният съд беше предоставен на частно дружество за срок от 10 години с цел да бъде върнат автентичният му вид и да бъде разглеждан от гражданите.

"Слава“ служи на българския флот от 1985-та година. Последното й плаване е през 2010 година. Година по-късно официално е изведена от състава на ВМС.

Подводницата е с дължина от 76 метра и широчина от 7 метра. Произведена е преди 60 години в Съветския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: музейподводницаслава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
18
 
7
 
! Отговори
void преди 4 години
И защо точно ни е музей подводница, която сме получили като остаряла технология, без смислено или запомнимо военно постижение а вместо това е оставила сянка от ръжда на стоянката си? За сравнение дори Дръзки, който е потопил много по-сериозен противник, е бил нарязан за скрап и днес е изложено бледо копие. Слава - кой ще иде до завода за стъкло в Белослав за да я види?
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по-добре без подводница и без самолети и без това никой не може да уплашим с тях, поне да икономисаме някой друг милиард и да ги инвестираме в икономика и промишленост
29
5
 
7
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
До Анонимен 27 Виж му акъла, па му скрой капа :-)
28
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ти беше файдата от военно морски флот?Щеше да буташ гнилия капитализъм ли с него? Поне нямаш режим на тока.
27
10
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
За съжаление, вече нямаме военно Морски флот - бавно и Славно умираме
26
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчната олигархия си е същата от бай тошово време.Тя се появи на светло през 90те. Вие бесепарите-русофили я създадохте. Какво се правуш на ощипан?
25
6
 
23
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
До Анонимен 24 Логиката, *** платен, е следната: нямаме държава, защото имаме управление на алчна и безродна олигархия, срив на законността, липса на правова сигурност и произвол на чиновническо съсловие, то е и един от двата основни сегмента гласоподаватели (за другия знаеш). На този фон последната подводница, ненужна от години, е само поредния тъжен пример, а адмиралите междувременно не са намалели. А ти си пиши за ТКЗС-тата, заработвай грошовете.
24
4
 
21
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
До морски вълкБеше изостанала преди 30-40 години. спомням си през осемдесетте приятели от Кърджали, където съм израснал, ми разправяха после за какъв глад за кадри е било, като са отишли там, и са нямали хора, образовани и обучени, докато в БГ тогава такива бяха с лопата да ги ринеш. Ама сега е обратното - те се развиват, ние прекарахме един преход със срив на държавността, сложи и демографията, и те така...И няма вече изостанала Турция , а тук още се опитваме да се намерим, ха дано все пак.
23
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом нямаме режим на тока и не ни спират на границите, значи нямаме държава.Такава е логиката на напикаващите се текезесари.
22
9
 
11
 
! Отговори
подводничар преди 4 години
До АнонименИ официалната история на българия е същата работа - чорба от мегаломаниякски измислици и грандомански лъжи, оръсени с факти, изсмукани от дълнитите на дебелото черво на българските историци.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме държава ,а сега ,че нямаме подводница ...
20
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма, с тая гробница щяхме да бутаме гнилия капитализъм. Да ни се смее човек на акъла.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анадолска турция е империя на 5 морета с територия колкото германия и франция заедно.Иска ти де да си голям, ама не си. Затова не се изхвърляй, не се надценявай и се съобразявай с реалността.
18
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За по-точно е произведена 1959, а идва в България през 1985. С какво модерно оръжие ни е снабдявал братския Съветски Съюз
17
14
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Само Ньой. Аллах , е велик
16
3
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Слава е подводница ''Проект 633'' разработен в СССР в 1950г., по чертежи на немската подводница - U - 21, която на свой ред е разработена в 1938г. Можем да заменим тази 80г. технология с новата немска водородно-електрическа type - 212 или Type 214.
15
5
 
13
 
! Отговори
морски вълк преди 4 години
Докато в изостаналата анадолска Турция имат 14 подводници на служба, строят още две "Превезе" клас подводници по германски дизайн, в същото време положиха кила на две от общо шестте "Реис" клас подводници, които ще бъдат първите 100% турски дизайн и производство подводници.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последната подводница, кораб, самолет ... да гасим ламбите направо.
13
1
 
26
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Тази подводница,както и другите две от дивизиона още в началото на 80.те години или оше преди 40 години не беше годна за пълноценна оперативна дейност.Чиста фасада за да се скрие факта,че имаме адмирали,но нямаме флот.А и за какво ни е след като Българие вече не е МОРСКА държава след отнемането на правото ни да имаме собствен флотски Флаг с изключването ни от Парижкия меморандум през август.
12
5
 
20
 
! Отговори
mr bean преди 4 години
да изтеглят и министъра заедно с подводницата и него да го реставрират и "експонират"