ГЕРБ:Данъците за стари автомобили няма да са драстично по-високи

Гражданите нямало да го усетят
3 дек 2019 22:45, Петя Славова
77

"Увеличението на данъците за старите автомобили няма да бъде драстично и едва ли ще бъде усетено от гражданите. Тези коли са най-големите замърсители на въздуха. Трябва и по някакъв начин да се опитаме да стимулираме хората да използват повече градския транспорт". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лв. повече. Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).

"Собствениците на автомобили, които замърсяват най-много въздуха, съответно ще плащат и по-високи такси. Целта е да бъдат предприети мерки за това София да не се превърне в автоморгата на Европа и да могат столичани да дишат по-чист въздух", каза още Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че хората със стари автомобили ще плащат по-висок данък с около 10 лв., но целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт.

За превозни средства с екостандарт Евро 5 и Евро 6 не се предвижда промяна в екологичната компонента.

"Трябва да бъдат предприети конкретни мерки в борбата с мръсния въздух. Мерки, които биха дали резултат. Не планираме последващо увеличение на данъците в бъдеще", подчерта общинският съветник.

Пред Bulgaria ON AIR Силвия Христова каза, че очакванията са за 18 млн. лева допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства, които ще бъдат инвестирани в столичния градски транспорт.

А ако предложенията бъдат приети от общинския съвет, в края на годината в София ще има и увеличение на данъка върху възмездно придобитото имущество - при сделки с имоти, автомобили и т.н. той ще нарасне от 2.5 на 3%.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
19
 
! Отговори
Selyanin преди 4 години
Не знам кви ги дрънка тая фръцла, ама на село данъкът за каручката ми се увеличи повече от два пъти. Ама не мога да разбера кви са тез глупости, като повечето стари коли в Софето са със селски регистрации - кво, тъз *** ша са обади на съответните селски кметове да им увеличат данъка ли, или ще забрани чужди регистрации в Софето.? Изобщо, кви са тез глупости? Явно ще има пак дране на мангизи в името на екото. А кафевите ша горят дръве, че пушек ша са дига. Идиотска работа.
14
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макар че *** Балкански плаща най-ниските данъци пак е недоволен.Хората в Европа,САЩ и Турция плащат високи данъци и не се оплакват.Това че *** получава 350 евро заплата никой няма вина.Всеки народ си заслужава съдбата.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как да ги накараме да спрат да крадат? Мисия невъзможна.
12
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ако няма да го усетят, как ще ги накарате да спрат да карат?! Ненаяли се, ей!
11
6
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Да де, ама ако купуваш имот за 100 хилки евро, едва ли си на 300 евро заплата?
10
1
 
25
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
да прав си и никъде в Европа няма 100 евро пенсия и 300 евро месечна заплата, там това е на ден....
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Данъците за стари автомобили няма да са драстично по-високиГражданите нямало да го усетят"+"Трябва да бъдат предприети конкретни мерки в борбата с мръсния въздух. Мерки, които биха дали резултат", подчерта общинският съветник.!!!!!Хем няма да го усетим, хем ще даде резултат? След такива приказки осъзнаваш, че просто са решили да съберат едни пари отгоре... дето ще потънат в нечии джоб.
8
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имуществените данъци в България са смешни. Никъде в Европа няма на 100к евро имот, 50 евро данък.
7
1
 
28
 
! Отговори
kilop преди 4 години
За да се стимулира използването на градски транспорт тряба билета да не е 1.6лв. ,а 60 ст. И замърсяването не е само от колите ,"бразилците" от гетата докога няма да ги пипаме и ще горят каквото намерят .О, да сетих се нали 90% от тях гласуваха за ,,правилният кандидат,,
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички служители на общината трябва да са задължени да ползват услугите, които предлагат за гражданите. В случая всички да слязат от служебните автомобили и да ползват градски транспорт. Само тогава ще разберат защо толкова много хора ползват лични автомобили. В момента стимул да оставя колата, за да вися по спирки, да се тъпча в автобуса и да плащам два пъти, по два пъти по 1.60лв. /отиване и връщане с 2 превозни средства/ за цялото това "удоволствие" нямам...
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъците за старите коли са само за отвличане на вниманито. Другите увеличения са по-страшни, но хунтата требе да се рани.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
придобито имущество данък увеличние 20%!?!. Бси дъожавата!?!
3
0
 
33
 
! Отговори
zeus преди 4 години
На чужд гръб и 100 тояги са малко е казал народа.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като и гледам противната физиономия ми напомня за Меркел.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти душа..Ако е само до раменете.Дали ще го "усетиш"? Българина Не желае да му бъркат Неправомерно в джоба!