Жълт код за гъста мъгла, но "зелен билет" - няма!

От Столична община предлагат безплатни буферни паркинги
10 дек 2019 07:00, Петя Славова
55
Жълт код за гъста мъгла, но "зелен билет" -  няма!
Снимка: БТА

Въпреки повишените стойности на фини прахови частици през вчерашния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през днешния, "зелен билет" така и няма да се издава от Столичната община.

От там съобщават, че продължават да следят актуалната обстановка и имат готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведат "зелен билет".

Още по темата

Предупреждението за гъста мъгла вчера беше в пет области. За днес жълт код е обявен за тринайсет области.  Това са София-град, София-област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Мерките, които Столична община предлага е въвеждането на безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

От пресцентъра на Общината призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
15
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
Навиците се променят лесно. Като кажат че на кола за 1000 лв. трябва да се монтира оригиналния катализатор дето струва 3 хил. лева. Като се качи цената на синята зона щото в момента по 10 м. се обикаля за да се намери празно място. Като започне глобяване на кола в градинка/тротар/ площадка и ще видиш как колите ще станат наполовина.В Милано в центъра се влиза с отделна винетка. Научил се поп на пържен боб...Само трябва характер от властта
30
0
 
29
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Фандъкова няма ли да призове нещо днес? Например да пуснем вентилатори, за да се изчисти мъглата? Или просто да духаме?
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленият билет не е решение. Аз лично от 3 години съм се отказал от колата в града и си ползвам само трямвай. Но съм сигурен, че няма човек, който да слезе от колата заради по-евтиния билет. Абсурдно е дори да си го помисли някой. ---Идеята е баш кюнлийте дето цепят стотинката на две да решат, че като е фрии транспорта ще са на голяма далавера. Точно тия са и с най големите и дърти трошляци дето замърсяват най много.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е вярно, аз бих слязъл
27
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 4 години
Може ли градски транспорт който превозва Х пътници в дни с мръсен въздух да превози 3 пъти по Х пътници.Само питам?Софянци ако малко имат в черупките ще намалят личните коли наполовина с всякакви ограничения и ще си направят градския транспорт 3 пъти по добър.
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека всички се съберем да живеем в София.
25
0
 
18
 
! Отговори
Е добре де преди 4 години
Аз хубаво ще оставя колата на буферен паркинг.Ама докато чакам рейса колко фпч ще вдишам
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като ми е безплатен паркинга? Слизам от колата, оставям я и, за да стигна до работата, си купувам няколко билета или поне 4 лева за дневна карта, за да "подишам" на воля коктейл "фъндък"!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-малкото, което трябваше да направят е да спрат занятията на учениците до 7 клас. Те още растат и излагането им на този мръсен въдух е опасно.Преди 40 -50 г. в училище с 1000 деца имаше 1 - 2 с астматични и алергични проявления, сега са една четвърт.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ич ми не е. Карам си дъртия дизел без катализатор и горя кюмюра и дървата у дома.
21
0
 
13
 
! Отговори
гого преди 4 години
требе камъни да валят
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано днес и утре да не запалят повечето 15 годишни "бегачки" на селяците!
19
2
 
14
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Зеленият билет е простотия! А тези, които си имат карта? Този билет го измислиха заради "зеленото" име! Реално си е пълна фалшификация!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат забравата да диктува нещата.Акоот 1 до 3 млн,общината е вътре на ден,ато се очертава за цялата година ,на Бацеще пропадне поскъпването на 1,60. Тойказа ,че е ***,но някой може да гопоправи.Томислав може ,ама е по,д,лец.Зеленият билет,ако не е с вариянт замесец,е обида за тези с годишна карта.Сам по себе си, билетът нерешава нищо.
17
0
 
24
 
! Отговори
София лайв преди 4 години
Точно днес няма. Вчера виж, да. Онзи ден. Имам чувството, че ни управляват хора, които са заключени някъде на другия край на света.
16
0
 
14
 
! Отговори
egetht преди 4 години
Сакън СО да не се мине!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма, ще чакаме да припадат хора, но и тогава няма да има ПЛАТЕН ЗЕЛЕН билет.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй Софето голямо гето.Уж модерна столица, нам кво си, пък столичаните се топлят на дърва, като в Средновековието. Да се натикат още народ там.Нямат ли акъл тия които сега ще се преселят и теглят 100 бона за панелка не знам.
13
0
 
23
 
! Отговори
Вий пък! преди 4 години
Зелен билет може и да няма, но Зелен хайвер за избирателите - има. Ама много зелен.....
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Много Ви моля, спрете с тези реклами. Досадни са и ги навирате насила на читателите си."Така е, досадни са, ама все едно да им кажеш "много ви моля, откажете се от парите които са ви предложили"...