"Кучешка радост" и храна до 3 лева за пациентите в болниците

Има и хоспитализирани без ядене
Обновена: 16 дек 2019 13:11 | 16 дек 2019 13:10, Петя Славова
74
"Кучешка радост" и храна до 3 лева за пациентите в болниците
Снимка: "Монитор"

Хранят болните в държавните и общинските болници за 3 максимум 5 лева на ден, съобщава "Монитор". Има обаче места като Шумен например, където ядене на хоспитализираните не се полага.

В многопрофилната болница в града храна се предлага само на пациентите, които са диабетно болни и поддържат определена диета. Останалите си организират изхранването самостоятелно. Тези, които не могат да излизат и да стигнат до някое от заведенията в двора на лечебното заведение, използват услугите на подвижни съседи по стая или на санитари. Пациенти разказват, че по стаите минават и представители на кухни и фирми за доставка на храна, които записват желаещите и после с термокутии им носят поръчката.

Общинските болници хранят хоспитализираните за не повече от 3 – 3,50 лева на ден. Диабетици и сърдечноболни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Нина И. - дъщеря на 75-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение. Според наблюденията й диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов, предупреждава бивша пациентка на лечебното заведение в града. 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля !“, завършва огорчено жената.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали не е алергичен към жълтъците.

Филия бял хляб, миниатюрно парче сирене и оскъдно количество маргарин е традиционната закуска на лежащите в Инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението. Повечето от пациентите не посягат към храната, след тях санитарките, които са предимно от софийските села, я събират за домашните си животни.

Сравнително по-добра е храната в част от университетските болници в София, както и в тези, които са към Военномедицинска академия не само в столицата, но и в другите градове на страната. Там дневният оклад е около 5 лева.

Добре хранят например и в Александровска, независимо че менюто е съобразено със заболяванията.

"Нямаме определена средна стойност на храноден на болен, тъй като храненето е в пряка зависимост от заболяването на пациента, което определя и неговата индивидуална диета. Храната се доставя от фирма за кетъринг, избрана след провеждане на обществена поръчка. Договорът е за две години и е на обща стойност 1 260 419.83 лева.

В договора за осигуряването й са предвидени над 50 различни диети, каза Мария Куманова – зам.- директор по административно-стопанските дейности на лечебното заведение. - Засега не се предвиждат заявяване на храна по избор на пациента", допълни тя.

За около 5 лева на ден хранят в Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София в зависимост от заболяването, съобщиха оттам. Тази сума е една от щедрите в държавни лечебни заведения в страната. Блюдата са съобразени за общо 15 диагнози и се доставят от фирма кетъринг по договор. Лечебното заведение обмисля възможността и за предоставяне на храна по избор чрез заявка от предишния ден.

Според пациенти отлично хранят и в болниците на Военномедицинска академия в столицата и страната.

"Поднасят я в съдове за еднократна употреба, пакетирани така, че ястието да не се праши", отбеляза Ива Пападополус в социалните мрежи за Военната болница в Пловдив. Жената допълва, че за седем дни хоспитализация е платила само нормалната такса от общо 35 лева.

Оказва се, че въпреки европейските препоръки, засягащи лечебното хранене в болниците, у нас няма нито наредба за това или друго разпореждане. Единственият документ в тази област е рецептурник от 1971 година, направен по съветско виждане. По думите на националния консултант по хранене проф. Стефка Петрова той отдавна не отговаря на съвременните изисквания за пълноценно хранене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: болницахранапациенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 18За какви държавни пари бълнуваш бе, майсторе?Тези хубавци нали ни дерат с доброзорни здравни осигуровки? Къде отиват моите пари, които 20 години им плащам, та като ида аз да се лекувам, ме изнудват да платя всичко още един път?Сметни за 20 г по 12 месеца осигуровките, сложи лихви за баннките в които са стояли и да видим защо да няма пари за мен като дойде ред аз да се лекувам?Това са моите пари, къде са?И от какъв зор ще избирам екип, като хабер нямам кой кой е и всичките им др. капани
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кой да ви плаща в болниците бе. Това не го ли осъзнавате??? Значи ти като не плащаш, трябва съседа ти да го плати. Или някой твой роднина.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49Пробвал ли си с "най-хубавата и скъпа" или пак си говориш наизуст?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Така на приказки е много лесно. Истината е, че дори в скандала със стентовете стана ясно, че държавните болници са го правили, защото парите не им достигат и това е начин да използват скъпи клинични пътеки за да си набавят нужните средства: скандално и грозно, но факт. Можем да си говорим безкрайно за това колко корупция има, но фактически е очевидно, че парите които влизат във системата са крайно недостатъчни.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както далаверата стана основното символ - верую в така нареченото "наше" и "здравеопазване", там всичко се разкапа.Шефове на болници във фалит - някак си са станали милионери, няма такава болница, в която да не те изнудват за пари. И никакви контролни орани не се интересуват от това. Правят си каквото си искат и хич не им пукаСпоред EU максималното доплащане в Европа от пациенти е до 15%, а в България е 48% и все не им стига и не им стига. Имаме най-скъпото и най-некачасетвено здравеопазван
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде я продават тази наденица кучешка радост, че искам да си купя 50кг ! - ама тази от едно време.Сега "най-хубавата и скъпа" в магазина кучетата не я ядат,само я помирисват и бегат.За уличните става въпрос !
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Тъй недостиг казваш. Като вдигнем осигуровките какво ще стане. Докторите ще почнат да слагат по 50 стента и ще са с по 120000 месечна заплата. Основния проблем са кражбите и злоупотребите и то не само при здравеопазването.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43Аз вече казах, че кражби има, тъй че не знам кое е "достатъчно". Само дето хроничния недостиг в системата не е от кражбите а от систематичния недостиг на приходи и екстремно натоварената система от хронични болести
44
1
 
3
 
! Отговори
девиза на болницата преди 4 години
В болница си не да се гоиш,а ребра да броиш!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като купим с капачките техника, ще почнем да събираме и за храна. но при 60 000 месечна за някой хирурзи слагащи стендове, нормално да няма за хранене на пациентите.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
здравната осигуровка колко пари аз незам и не искам да зная а от данъците .а държавата нищо не дава а после се чудете защо българина бяга от бгне мога да си представя бъдището на българина страна без бъдище без паричие без нищо забравен от бога народ майче бог тук е не винен виновни са парламента депутатите партиите най важният виновник е водещата партия герб.защо не отделят пари за болните храна
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Достатъчно, няма какво повече да чуя от теб щом смяташ, че проблемите на са от кражби и злоупотреби. Сигурно и ти си облизваш пръстите след като си бъркал в кацата с мед.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До някой сиГлупости. Бил съм в месокомбинат през Комунизма. Кремвиршите и саламите се правеха от същите л**на както и сега и при това с "БДС". Сега само суровината която позлват е на места по-некачествена защото се внасят остатъци от цял свят а перди "само" от ограничена група държави и главно българска
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39На Запад здравните осигуровки генерират значително повече приходи (дори при същите процентни ставки), тъй че .... Ако трябва да се купи един рентген на Сименс или една линейка Ситроен и българската и германската болница ще трябва да платят сходна цена. В България че се краде, краде се, но да не се заблуждаваме че там е проблема. Проблемът идва от малкото приходи и страхотното натрупване на хронични болести които не позволяват медиците ни да имат читави условия
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писнало ми е всевъзможни мошеници да ни лъжат и крадат.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 35 Никой не казва да е за без пари, просто по малко ще крадете от здравната каса. На запад как може като имаш осигуровки да ти е покрито всичко без да се налага нищо да се плаща?
36
0
 
3
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Едно време се наричаше така защото този салам кучетата си го ядяха,бе направен от месо! А днешният дори и те не го ядат ,няма МЕСО...
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
боже мои какви глупости пише бг народ дори и нямате срам да плювате на собственият си народ.в нормална цивилизирана страна болният трябва да се храни добре да се излекува побързо а това е проблем на правителството я си спомнете как ни хранеше тодор живков..до десерт-пастички.а сега лъжливите демократи само крадат и крадат
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе не е нужно да е гъши дроб само, но за 5-7лв може да се направи нормален обяд на един човек. Цял живот плащаш осигуровки и накрая като влезеш в болница ти трябва трима роднини да те обслужват.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е слагай минуси. Няма кой да ти дава без пари. Ега ти смотания народ.