Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?

Коментар на проф. Димитър Кисляков и сеизмолога Димо Солаков
3 яну 2020 17:15, Анисия Иванова
21

След труса от 6,4 по Рихтер в Албания светът насочи поглед към Балканите и заключи, че сградите на полуострова не са устойчиви на вълнения от по-висока степен. Според американското издание "Ню Йорк Таймс" от Букурещ до София правителствата не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите.

Серия от леки трусове имаше и у нас през дните около празниците. Най-сериозно беше в Самоков, сеизмолозите там регистрираха 4,5 по Рихтер. За щастие материални щети нямаше.

Още по темата

"След 1977 г. влязоха в сила нови норми за строителство, съобразени със станалото във Вранча земетресение. Що се отнася до нормативна база - нещата стоят добре. Ако говорим за катастрофални земетресение, никоя страна не е подготвена, дори страни като Япония", каза за "България сутрин" сеизмологът Димо Солаков.

По думите му е много важно да сме подготвени за по-сериозен трус.

"Въпросът е в проектирането, има цял букет от проблеми. След проектирането идва строителството - там също има административни механизми", каза за Bulgaria ON AIR председателят на Българското дружество по големите язовири и преподавател в УАСГ проф. Димитър Кисляков.

Никой не можел да гарантира, че на определeни места не се правели нарушения. На много места се правели преустройства без мнение на експерт, стана ясно от думите му.

"Има сгради, които са напукани и без земетресение", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато равновесието се наруши , всичко отива под земята и започва от начало.Всичко е безкрайно.ДУШАТА Е БЕЗСМЪРТНА. Но човек умира и друг се ражда , в пълня смисъл на думата.Родил си се човек по божие образ и подобие но си живял като *** и друг се ражаш и изплащаш греховете си до край.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сами си избрахме ежедневни трусове от 7-8-9 степен с мандат от 4 години, а сме седнали да се тревожим дали Земята няма да ни затрие!
16
1
 
10
 
! Отговори
Продължение - преди 4 години
Ако не бъдат изпълнени в срок дадените препоръки - събаряне на сградата. И не подскачайте с истерични въпроси "Как така ще събарят цели жилищни сгради в центъра на големите градове?" Ами няма да ги съборят, ако проверяващите уведомят всички съсобственици какво предстои да се случи, ако един от тях - некоректният, не изпълни препоръките. Тогава стой та гледай как всички останали съсобственици ще се разправят с него.Защо пиша това? Защото баба п.р.ъдла от долния етаж преди 3 год. събори 2 стени!
15
1
 
7
 
! Отговори
Няма управленскаВоля преди 4 години
Толкова ли е трудно да бъде направена ревизия на всички налични сгради?Да се установи къде има стени, махнати само защото някой е искал да прави ново разпределение на помещенията или да ги ползва за други цели, не за каквито са проектирани?Това ще струва пари, но те ще дойдат от солените глоби. Не е работа на проверяващите да установяват кой и кога е правил тези промени. Те само ще наложат солидните глоби и ще дадат срок за възстановяване според проекта или укрепване, ако е възможно (продълж.)
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то май друг начин за рестарт на тази територия няма...
13
3
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Ако има земетресение от 7 до 9. То няма сграда в света, която да им удържи. Ако земетресение от 10та степен удари България, примерно цяла България. Всички сгради, до една, падат. И римските, и османските, и царските, и социалистическите. Земетресението е страшна работа.
12
2
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Парите за саниране трябваше да отидат за укрепване на панелките. Някои вече са за събаряне.
11
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Старите *** живеещи в апартаментите на фашагите от преди 9-ти да са спокойни. Стени по един метър и дъбова дограма.Нали за това направиха преврата.
10
1
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Малиий само тва да не става.Не моа ги мисля гражданята кат земат да падат блокове,или са спукат тръбите им.Тва санирането е пълен т*шак.Лепиш стиропор или фибран на напуканата панела,той блока на 40 год.Бетона старее и са рони кат фафла и си мислим ,че праим нящо.Ама щом има балъци жа има и тарикати дет жа им зимат паричките.Ко стане някой зимитръс голям 100 годин после немойм са упрай.
9
0
 
9
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Нали им налепиха картон за 100 лева на квадрат. И ядрена бомба ще удържат споко
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще издържат ли сградите у нас на силни земетресения?-----------------------Не-ъ!!!!!!!!!!!!Уви!!!!Земетресение от 7 до 9 по Рихтер ще ни стрие в прах!
7
1
 
16
 
! Отговори
МедведевШпонхойер преди 4 години
Щом издържаха санирането, ще издържат и земетресение.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строените до 1989 година сгради ще издържат, но за по-новите никак не е ясно. Една ще издържи, 10 ще се срутят.
5
1
 
15
 
! Отговори
тя преди 4 години
Да не дава Господ - само това ни липсва и ще бъдем напълно затрити !
4
3
 
4
 
! Отговори
ss преди 4 години
ами напукани сгради може да има ... като се замисля грешка на проектанта, грешка на строителя, некачествена арматура, некачествен бетон също така и когато тези всички тези грешки не са грешки а са нарочно направени !
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам само в нашия блок колко "архитекти" къртеха стени през тези години и какво блъскане беше не ми се мисли. Чудя се, ако друсне по-силно накъде да бягам нагори или надолу.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7 8 да ама определени
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щу умрем жадни, преди да паднем със сградата, спокойно