Вандализъм с моста на Колю Фичето в Дряново, бетонираха го!

Опазването на културното наследство у нас става все по-трудна мисия
9 яну 2020 10:58,
94
Вандализъм с моста на Колю Фичето в Дряново, бетонираха го!
Снимка: NOVA

В навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от символите на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон. Това е грубо посегателство над културното наследство, твърдят общински съветници, съобщава Нова тв.

Още по темата

Според общинарите това компрометирало паметника на културата и сериозно увреждало конструкцията му.

"Мостът на Колю Фичето – тук е извършен един вандализъм. Той е паметник на културата. Без никакво разрешение, без никаква разгласа е извършен ремонт, който аз бих определил като вандализъм. Не може по такъв начин да се извършва ремонтът на паметник от местно, бих казал дори от национално значение. Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи.  На общинска сесия попитахме кмета, но той отговори, че не знае за извършителя на ремонта", заяви председателят на ОбС - Дряново Галин Герганов .

"Мостът беше тръгнал да се събаря. Дойде фирма от Трявна. Това нещо е дарение от някакъв човек от Дряново. По негова инициатива се прави. Всичко това се прави, за да не може мостът да се събори. Имаше опасност. Камъните са извадени, едвам се държеше”, каза Евтим Костулиев, жител на Дряново.

"Аз бих го нарекъл политически абсурд поради следната фактология. Юни месец е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това”, обясни кметът на Дряново Трифон Панчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
12
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Е как кметът не знае, като по време на ремонта вземаш отношение в социалните мрежи?! Има група за Дряново, големи полемики бяха, а сега не ЗНАЕ! Междувременно постът е изтрит!!!
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а като моста е пред падане, общината какво е направила? Освен че е била информирана, друго - действие някакво?
12
12
 
13
 
! Отговори
Дряновица преди 4 години
Сега ще сложат и някой тлъст гербер да събира тол такса.
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е вандализъм, а спасяване!
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше паднал сигурно пак същите ще протестират. Бетонирана е основата която е във водата. Общината и държавата не са дали и един лев. Безхаберие. Ама иначе харантутниците в общинският съвет правят политика. С течение на годините основата се компрометира и не може да се издзидат по същия начин. Иначе общината щеше да получи 500 000 лв от нашите данъци. За проекти и изграждане и пак същия способ.
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му пука общо взето. Така е в балканската клоака.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това си е потвърждение за ненормална държава.Ако трябва да стане по нормалния начин, документи ще се въртят между община и министерство и докато "Ало, Банов съм" разбере, мостът щеше да си си е заминал.За естетиката на укреплението нямам думи, ама поне е спасило моста.
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберизъм в пълна сила!
6
8
 
21
 
! Отговори
D: преди 4 години
Оставете всичко да се събори за да задоволим егото на будните граждани и драскачите !!!
5
6
 
43
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Значе повече от половин година нищо не е направено- кметът щял "да вземе мерки"?!Кога? Като дойдат високи води и моста е заминал надолу по реката?Чакали са до последния възможен момент и са решили да действат!Защото ако не бяха действали напролет щеше отново да има: Ама ние така, Ама то так, Пък нямахме проект, Пък нямаше...Лично аз одобрявам направеното за спасяване на моста.Който иска и може - работи, който не иска и не може търси причини.
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако моста не беше укрепен и падне лятото когато започнат валежите щяхте да се посеете да плюете, че нищо не се правило за запазването му.Смешни сте бе ***, смешни сте!Разберете го!
3
4
 
29
 
! Отговори
Това е нелепо! преди 4 години
Точно така се гонят туристите!Виждали ли сте Базиликата във Плиска, реконстроирана с фаянс за баня - също пълен ъпсурд!Една реставрация трябва да изглежда автентично. Иначе е по-добре да не се прави!
2
4
 
30
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Като няма държава всичко е възможно
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при разтривалият тодоровите ушаци кофпомпаджия. Некадърници навсякъде.