Тол таксите ще бъдат между 3 и 7 ст. на километър

Платени ще бъдат 3100 км магистрали и първи клас пътища
20
Тол таксите ще бъдат между 3 и 7 ст. на километър
Снимка: архив, БулФото

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик с тегло между 3,5 т и 12 т ще са от 3 до 6 ст. на километър за автомагистрали и между 4 и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния клас на превозното средство.

Още по темата
Това предвижда новият проект за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван днес за обществено обсъждане.

Промяната става факт след среща на бранша с премиера Бойко Борисов в петък. Тогава фирмите и правителството се споразумяха за 3 месеца, в които ще действат предложените от тях цени от 1 март.

Тол системата ще стартира с такси за автомагистралите и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца търговска експлоатация анализите ще покажат дали с по-ниски тарифи и редуциран обхват, приходите, които държавата очаква от тол такси, ще бъдат същите като вече заложените в бюджета. Ако те са по-малко, ще се разгледа актуализиране на тарифите.

От обхвата на тол системата са извадени освен третокласните, и второкласните републикански пътища. Така след 1 март т.г. около 17 000 км от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3,5 тона. След старта на тол системата на 1 март тези превозни средства няма да плащат винетка за пътищата извън обхвата на толуваните.

Размерът на тол таксите е обвързан с екологичната категория на превозното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи - автомагистрали и първи клас. Стойността ще се изчислява на изминат километър като всяко навлизане в тол сегмент ще се приема за пълното му изминаване.

Товарните автомобили с тегло между 3,5 т и 12 т и с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 3 ст. на километър на автомагистрала и 4 ст. на километър за първокласните пътища. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 4 ст. на километър за автомагистрала и 5 ст на километър за първи клас пътища, а за тези с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 6 ст. и 7 ст на километър, съответно за автомагистрала и първи клас пътища.

Тежкотоварните автомобили с тегло над 12 т и с две или три оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 6 ст. и 11 ст. на километър за автомагистрали и между 5 ст. и 10 ст. на километър – за първи клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 11 ст. и 20 ст. на километър за автомагистрала и между 10 ст. и 19 ст. – за първи клас пътища.

Тарифата за автобусите над 12 тона ще е една и съща за автомагистралите и първокласните пътища - от 2 ст. до 4 ст. на километър в зависимост от екокатегорията. Автобусите с тегло до 12 т, с емисионен клас Евро V, Евро VI или EEV тона ще плащат 1 ст. за автомагистрала и първи клас пътища, а тези с емисионен клас Евро III, Евро IV, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2  ст. на километър за автомагистрали и първи клас пътища.

За ползване на платената пътна инфраструктура от пътни превозни средства с тегло над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативно гориво, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили и за категория ЕВРО VI, EEV.

Срокът за събиране на предложения по проекта на тарифата е до 12 февруари 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради въвеждането на тол систевата тръгнаха цените нагоре.Сега обаче заради протестите цената на километър стана три пъти по ниска, но цените на храните си останаха с опция за повишение. Които тръэгне да стачкува му се наливат пари или му се понижават такси , а народа плаща ли плаща затънал в беднотия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юни ще , има увеличение това няма да им покрие нищо.И МПС над 1,5 ще включат,гледай Ко става на лято еха
15
0
 
6
 
! Отговори
А сега преди 4 години
Че това по евтино от винетка бе!! Пловдив- София..за 5 лв!! Винетка дневна за камион е 23 !!! Ето защо е важно образованието,Методиев.....не става с винету само!!! То винету ти го превърна във виМето!!! Прст прмер прст народ!!! Кога ще се избие тази играчка тол ?? Никога!! С 15 % комисион на всеки 6 год я плащаме отново!!.
14
0
 
10
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
оставете къде ще карат камионите, питайте каква е далаверата с фирмата която ще брои и таксува. къде ще минават паричките първо, кой ще ги контролира и какъв процент ще получава фирмичката.
13
0
 
8
 
! Отговори
Още един път отзад преди 4 години
За три месеца тежките камиони ще смажат настилката на второкласните и третокласните пътища, ама няма да има вече пари за ремонт. И "далаверата" с безплатните пътища пак ще я плащат бедните хора от малките градчета и села. Така трябва. Богатите никога не плащат със свои пари, а само с държавни, защото Държавата-това са ТЕ!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първокласните пътища тук са по зле от тия в Африка, а искат да плащаме за тази глупост.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експертите на това правителство се оказаха калиники.Защо само при нас винаги нещата не се получават и сега както миналата година при леките коли само проблеми,няма такава Държава.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко ще поскъпне още....гадове
9
1
 
11
 
! Отговори
Nikolay преди 4 години
Защо винаги се отказваме от реформите, като се почне нещо нека да се довърши до край, защо ни иззеха възможността да караме по хубави пътища, сега какво излиза камионите по втоорокласните пътища няма да плащат абсалютно нищо. Напълно ще потънем в дупките. Щом ще е така за камионите, защо да не го направим и за леките автомобили, безмислено е да имаме две системи и винетки и тол такси, толкова ли в това министерство не може да смята
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според степента на разрушаване на пътищата тежките превозни средства ще плащат между 1000 и 2000 пъти по-малко от леките коли. Справедивост по демокраДски ...
7
1
 
7
 
! Отговори
xXx преди 4 години
От статията разбирам, че тол такси ще се плащат за 15% от републиканската пътната мрежа (вероятно за 50% от реално използваемата). Като пресметнеш инвестицията за изграждането на тол системата - сметката май излиза по-добре при сегашния модел с винетки. А да и още нещо - ако караш лек автомобил - плащаш за 100% от републиканската мрежа.Аха, да, добре.
6
0
 
18
 
! Отговори
Nikolay преди 4 години
За какво трябваше да се прави тази тол система при положение, че тя няма да се използва- тези 3000 км са нищо, и тези цени са много ниски. Какъв ще е крайния резултат: турските камиони ще ни рязсипват пътищата, като ние ще се хвалим с най- евтините продънени пътища. Ще се окаже, че от винетките много повече пари ще се изкарва. Защо трябваше да се отстъпва от европейските цени. Нашите превозвачи не протестират, когато карат в Европа и в Турция, а протестират за нашите пътища- искат да са....
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе покажете го тоя крадлив банкянски ти-квен-иктука цяла седмуца сте му скрили снимкатаняма ли да пререже някоя лентичка някъде да му се израдва народа- да си по-псу-ва малко да си по-къл-нече дано и да го стигнат кл.етвите
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, преди години въведоха винетки - уж за да имаме по-хубави пътища. Клеха се във всичко свято, че ей го на, само да въведем винетки и ще сме Германия.Сега въвеждат толове със същото обещание, а пътищата са ни сигурно най-скапаните в цяла Европа :D
3
4
 
14
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Поредния пладнешки герберски грабеж.Какво ли не измислиха тези *** и продажници за да обират до шушка нещастния български народ.Еко такси ,винетки ,сини зони ,двойни и тройни застраховки и данъци ,убийствени глоби и т.н. и т.н.Грабежа на Тиквата и бандата милиционери от неговото котило ,продължава със страшна сила.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кьорфишек са тези тол такси, просто трябваше да увеличат цените на винетките и да пуснат еднодневни, тридневни и седмични винетки с цени на база среден пробег за един ден от 4-500 км.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко ще таксува всичко живо може даже и пътища, които не е построил. За шебеците даже и дънкулки няма.