Грипът атакува цялата имунна система, сърцето е особено уязвимо

У нас се увеличава значително броят на инфарктите, съобщава кардиолог
17 яну 2020 13:32, Петя Славова
16

Сезонът на грипа тази година закъснява, но в съседна Гърция вече са регистрирани 7 смъртни случая заради вируса, който атакува цялата ни имунна система. Оказва се, че сърцето също е уязвимо. Особено при хора, които са предразположени към сърдечно-съдови заболявания.

"В големите световни публикации и изследвания типът на вируса няма значение, тъй като две са системите, които се засягат от грипа - дихателната и сърдечно-съдовата", каза кардиологът д-р Зоран Станков в студиото на "България сутрин".

Той обяви, че се увеличава значително броят на инфарктите, защото това е един възпалителен вирусен процес.

"Доказано е, че до инсулт или инфаркт се стига, когато са възпалени плаки, които след това се спукват и там се образува тромб", каза още той.

Още по темата

Оказва се, че в България основна причина за смъртността са сърдечно-съдовите заболявания, тоест инфаркт и инсулт. "Нашата нация е предразположена към атеросклерозата и оттам грипните вируси увеличават пика на смърността", добави той.

Д-р Зоран Станков е категоричен, че профилактиката е най-добрият метод за защита.

"Има публикации, в които е доказано, че при хора от рисковите групи, които се ваксинират, редукцията за инсулт е 50%, а за инфаркт от 50 до 70%. Тоест намалява смъртността наполовина от сърдечно-съдови заболявания", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

У нас хората от рисковите групи (над 65 г.), които се ваксинират, са едва между 2 и 4%. Тази година в България ваксината е четирикомпонентна - срещу 4 вируса, които се предполага, че ще са най-застъпени тук.

"Грипните вируси предизвикват също миокардити и перикардити. Миокардитът засяга младите хора, които са в работоспособна възраст и пренебрегват вирусната инфекция заради работа и други неща. При миоркардита има обща слабост на сърдечния мускул, сърдечна недостатъчност. При него не усещаме болка, а последствията", допълни д-р Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"И всеки път се чудя как грипът още не е дошъл, а ония там го хванали, изследвали, пробвали, одобрили, произвели и разпространили !?!!!"E може ли такава неграмотност! Питай Гугъл и чети как се избират щамовете. Това не са новопоявили се щамове! Има цикличност и може с голяма вероятност да се предвиди кои ще се появят през сезона.За ваксините се пишат какви ли не пълни глупости и дезинформации. Прочетете поне елементарна СИГУРНА информация. Ваксинирайте се!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да се ваксинират хората като ваксините изчезнаха от аптеките за отрицателно време?!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте чесън ..... говоря сериозно . Топло мляко с фервекс ..... и сте кукуряк .
12
4
 
9
 
! Отговори
сс преди 4 години
ежти чесън и лук, яжте сланина, пите вино и ракия и няма да ви хване нищо....ша *** хванат фармацефтите за оная работа...
11
3
 
5
 
! Отговори
Ох преди 4 години
На мене ми го докара инфаркта комшийката! Веднага след това ме тресна грип, ама останах цел...а от нея щех да умрем на косъм! Що е жена...бегайте даелеч, опасно е!
10
1
 
5
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Олеле, ами сега... ? Всичко друго но не и грипа ! Дайте 2 килограма хапчета и 10 до 30 ваксини щото не знам как ще се преборя. Ми че той ще ни изтрепе бе
9
2
 
15
 
! Отговори
Ваксини Т1000 преди 4 години
Изглежда че до 10 години ще се чете "Кихавицата носи сериозни последствия. Ваксината против кихавица излезе. Тя намаля. Не подминавайте опасността, вече има регистрирани смъртни случаи от новия щам - я кихне човек я умре". Мръсен световен конгломерат - ето това е 95 % от фармацевтиката.
8
2
 
29
 
! Отговори
Гочо Булгура преди 4 години
Не знам какво атакува грипът ,но нас ни атакуват свирепо от фармацевтичната индустрия .Снощи ги следих ,през реклама са разни илячи ,за един час време два рекламни блока и през един клипче с хпчета .Време е да се прекрати тази истерия със самолекуването и плашенето с болести и епидемии по медиите .
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тази статия мога да кажа "Добър ден, открихте топлата вода". Банална, клиширана, повтаряща се от години по това време на годината.
6
1
 
3
 
! Отговори
ГанЯ преди 4 години
Българина да е на маса тва е голяма работа! *** ***!!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такива случаи държавата осигурява витамини и т. н. доказани усилватели на имунната система за хората под прага на бедността. Знае се добре, ч ваксината е вредна при недохранване.
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Пак ли те гонят илюминатите на Ротшилд или този път за Евреите от Сатурн?
3
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарю Зоране /не Иванишевич/, що не кажеш колко портрета на мъртви президенти на САЩ получи от ГлаксоСмитКлайн и Новартис?
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върти, сучи, айде пак до ваксинация се стигна!Аман!И всеки път се чудя как грипът още не е дошъл, а ония там го хванали, изследвали, пробвали, одобрили, произвели и разпространили !?!!!
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ко няма. На балканския селянин му дай да яде и пие. Не се наяде и не се напи. По фейсбук само снимките на масите си и уискита (сложили едно червено джони и си мислят, че са голямата работа)....