Фандъкова: При най-малък проблем София спира да дава вода на Перник!

Кметът подкрепя предложението, но при 100% гаранции
18 яну 2020 15:00, Петя Славова
365
Фандъкова: При най-малък проблем София спира да дава вода на Перник!
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще подкрепи предложението за подаването на вода за Перник само при 100% гаранции за водоснабдяването на София. При най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно, допълни още тя.

В изявлението пише:  Водоснабдяването на София се осъществя от язовир "Искър" (75%) и язовир "Бели Искър" (25%). Един от източниците на захранване на язовир "Бели Искър" е яз. "Белмекен". Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. "Белмекен", които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар "Мало Бучино - нов" и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Още по темата

Това предложение може да стане факт единствено след решение на Столичния общински съвет (СОС). За тази цел поисках от правителството и кмета на Перник още в понеделник да представят цялата налична информация по предложението на разширено заседание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.

Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. „Искър“ и яз. "Бели Искър" към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. "Искър" са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ - 9 млн. кубика вода.

Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. „Белмекен“ и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар "Мало Бучино – нов", така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет.

Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено.

Допълнително съм възложила на дружеството "Софийска вода" да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. "Белмекен" до Перник. Цялата информация за техническите възможности и актуалното състояние на водните запаси на София ще бъде предоставена публично и на Столичния общински съвет, който единствено може да одобри предложението в помощ на разрешаване на водната криза в Перник.

Настоях пред правителството с това решение да поеме ангажименти и за още два важни обекта за София. Първият - ремонт на стената на яз. "Бели Искър" да започне още тази година. Вторият - изграждане на ново трасе от яз. „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
7
 
15
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До живял-видял: Първо на първо, не са 1,5 милиона, а 2 милиона, и не са софиянци, а провинциалисти, придошляци в София, които буквално и преносно оCpaxa града! Ако си бяха останали по родните места щеше да е по-добре както за тях, така и за София!
229
4
 
22
 
! Отговори
Живял-видял преди 4 години
След източването на язовир Студена следва източването и на язовир Искър. Неизбежно е!Когато през 50-те г. когато инж. Иван Иванов строи язовир Искър изчисленията са водоема да осигурява вода за 800 000 софиянци. Сега столичаните са 1, 5 мил. С темповете на раздаване на разрешителни за строежи от учителката по съветски език Фандъкова и герберския СОС скоро София ще стане 2 мил. Вода в София за толкова хора няма да има.
228
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)Проблем в София е равен на 10х проблем в Перник. Така, че няма да са два проблема, а най-малко единадесет сегашни проблема.
227
1
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Поредното безумие. Нали от някакви пещери щяха да точат, а сега от София.. Там е работата, че няма да може да се разбере, че има проблем, не и преди да стане късно.. Така от 1 проблемитеще станат 2..
226
0
 
23
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Яз. Белмекен е на 1923м. но въпроната тръба и тунели събират вода от доста по високи места яз. Бели Искър е на съшата височина над 1900м. Цялата с-*** е направена да отвежда водите към Белмекен с цел каскадата от ВЕЦ- ове да има вода. Обратното е екперимен с неясен край.
225
2
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.nachelo na darjavata ni e edin nekompetenten ,alchen I korumpiran chovek !!! Dori ne e hitar ..kakto niakoi go narichat !!! Zatova pak e mnogo udoben na vanshni (nedobronamereni) sili ...zatova go poddarjat na vlast !!! Toi se e zaobikolil sas podobni I realno nikoi ne si e na miastoto v darjavnoto upravlenie I darjavata otdavna e na avtopilot !!! Fandakova e edna ot kalinkite mu !!! Dokato gi tarpim ...taka shte e !!!
224
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 264Ами да отиде бб лично на площада в Перник да види как ще му благодарят, че вече 2 месеца са без вода, а и най-малко още толкова ще бъдат, нека отиде да види...
223
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стомана благодари за бързото раздвижване по своето писмо. Перничани чакаха три месеца и нищо, Стомана - хоп, за два дена и готово.
222
2
 
21
 
! Отговори
Люлин 1 преди 4 години
Дните на тази са и преброени. Странични ефекти от лекарствата които приема.
221
2
 
41
 
! Отговори
Такова чудо преди 4 години
Значи покрай кризата в Перник се разбра едно - краде се нагло и хищно от частници вода за вецове и това минава за загуби по мрежата и се плаща от потребителете на питейна вода. Никъде в света няма такова чудо! От 60 до 80% от водата да се губела по мрежата? На кого ти разправят тия басни? В Германия са се губели преди години 11% ,а сега 9%.
220
47
 
7
 
! Отговори
! преди 4 години
Отново г-н Борисов спаси положението а комунистите се спукват от яд. *** направиха умишлено кризата с водата за да падне кабинета Борисов 3 но не успяха. Затова отново да напиша и да ме разберат комунистите. ЩЕ ИМА И КАБИНЕТ БОРИСОВ 4 защото г-н Борисов няма алтернатива. Перник да благодари на г-н Борисов и ГЕРБ.
219
2
 
38
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Ако София има нужните количества вода - нека подава на хората в Перник. На Хората обаче, не на Стомана Перник!!!
218
12
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
тоест делите хората на софиянци и всички останали, или първо и второ качество хора, това го няма във белите държави....
217
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТЪРШЕЛЧервения фудбалер от БКП на 19 години от Банкя наречен Бойко с Татко също от БКП и затуй приет по милост като член на червената партия въпреки неграмотната си пословична некадърност да стане милиционер-пожарникар го попитай защо комунистите по самоковски бъркат Уотфорд с ОксфордБоуксфорд Юнайтедци червенотиквенициТа на Петър Стоянов от СДС станал Президент и съпругата му Антонина се знае че са агенти и на ЩАЗИ а не само на РУМНО като баща им от отдел "11" преследващ легионери
216
2
 
27
 
! Отговори
axa преди 4 години
боко със сигурност не иска да се разбере че хрантути частните заводи, вецове и т.н.с безплатна вода която минава като "загуби" и оттам отива в нашите сметки. Затова отначало взе да ни пробутва любимата теория за старата мрежа от соца и поради това големи загуби от аварии, когато се разбра че номера не минава веднага предаде министъра-бушон на прокуратурата и разбира се понеже големия му проблем е как да продължи да източва водата за бизнесите ето че набута софиянци да спасяват приятелчетата му, не перничани, щото за тях не му пука.никой няма да замерва водата за завода тя пак ще мине в "загуби
215
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аууу, сетихте ли се за водата, нали петрола беше много важен. А сега ми пийте петрол.
214
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е са си....
213
0
 
34
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Работят ли частните ВЕЦ-ове?Ама май по-ефективно работят с питейна вода,м?Другари,оляхте се до ушите..
212
3
 
9
 
! Отговори
До Константин преди 4 години
като сте доволни не лайте по форумите, ами се намажете с вазелин, знаете, къде и се надупете!!!
211
5
 
13
 
! Отговори
Стига сте преди 4 години
разтягали локуми. Или отивайте на протеста на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ на 27.01 от 12.00 часа пред МРРБ или само обичате да си лаете по форумите!!! К. Костадинов обяви протест в Ю-туб. Който е недоволен на протеста, останалите само си чешат езиците и духат супата!!!