Българите все по-трудно имат бебе, зачестяват репродуктивните проблеми

Възрастта на жената е определящ фактор за репродукцията, смята лекар
Обновена: 27 яну 2020 09:11 | 27 яну 2020 09:11, Петя Славова
257

Според СЗО между 10 и 15% от двойките в глобален план имат проблеми със зачеването. У нас няма ясна статистика, но над 140 хиляди двойки имат затруднения по неофициални данни. Медицината търси решение за всеки индивидуален случай, а все повече българи прибягват до инвитро процедурите.

"Между 8 и 15% са с проблеми с репродукцията, но това е трудно да се каже, защото е трудно да се анализира. В развиващите се страни проблемите на двойките с репродуктивни проблеми са в пъти по-малко, отколкото в развитите страни". Това каза специалистът по репродуктивна медицина д-р Сашо Райков в предаването "България сутрин".

Според него това се дължи на отлагането на първо раждане, а в днешно време, когато човек гони кариера, високо образование - това е нормално.

"Ако вземем за пример жените, които замразяват яйцеклетки - има едно ново определени за тях "Трипъл ес" - свободна, секси и успяла. Това са жени, които са много успели в кариерата си и все още не са намерили половинката си", добави той.

Храната и сънят също са фактор за забременяването. "В наши дни, когато ядем само ГМО храни, никой не може да каже до каква степен влияят, но всички тези консерванти оказват влияние. Алуминият също е доказано, че влияе на фертилността, каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

В почти всички случаи има успеваемост с инвитро процедурите, а много малък е процентът на случаите, които са неуспешни.

"Възрастта на мъжа е от значение, но определящ фактор в репродукцията е възрастта на жената. Ако тя е дошла твърде късно - става по-бавно. 50 години е границата, когато жената трябва да изостави опитите. Със собствени гамети - 44 години е твърде късна възраст, процентът на успеваемост е малък. Говоря не само дали ще забременее, а за раждане на жив плод", допълни д-р Сашо Райков.

Мъжете са по-облагодетелствани. Там проблемите настъпват след 50-годишна възраст. След 7 милиона инвитро раждания, 40 години опит, до момента няма научно доказателство, че децата имат някакви проблеми, ако са родени с инвитро процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
15
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: 136Освен български естествено, знам перфектно (наистина) английски и руски.Но руския не върви вече.От UNIX имам теоретична представа без да съм запознат на работно ниво да мога да го ползвам, тоест учил съм но трябва да си го припомням.Много добро CV си пиша и проблемът не е в него.Проблемът е в "работодателите" - като млад специалист ми викат: "Бе ти си много млад, търсим такива с опит".Като остарях: "Е, ние търсим млади, току-що завършили!"Под вола теле търсят! Да си ядат ушите!
152
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 158Всяка жена трябва да роди ако няма проблем с зачеването де.Иначе за какво си на този свят?Егоизъм не е нужен на света,има го в изобилие.На 37 направо си узряла да си майка вече.Не закъснявай повече.
151
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем има и в мъжете.Преди 5 години жената забременя.Беше голяма радост за нас и родителите ни.Но се оказа, че плодът е спрял да се развива и няма сърдечна дейност,та жената направи аборт.Правихме изследвания и при,и при мен всичко беше наред.Обаче една медсестра ни каза да си направя изследвания за ДНК фрагментация на спермата.Оказа се,че 33 процента от сперматозоидите са ми с увредена ДНК. Пих антиоксиданти и сега имаме две прекрасни деца.Лошо е,че не всички лекари знаят за това изследване.
150
8
 
9
 
! Отговори
една преди 4 години
Е то ако мъжът ти не е програмист или някакво друго ИТ как ще ги гледаш тия деца?
149
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е относително. Някои жени просто не желаем да имаме деца. Аз съм на 37 и никога не съм искала да раждам и гледам деца. И не, не съм кариеристка или особено успешна. Бачкам си, парите ми стигат за мен, скромно без луксове. Децата са ангажимент - ако нямаш свободно време, достатъчно пари и нерви по-добре да не се захващаш.
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 155Кое е странното?Правят си договор и толкова.При 99% любов няма има съжителство.
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то самолета спре да се вдига как да стане?
146
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Много са странни вече взаимотношенията между мъже и жени. Жените един път искат кариерно развитие, друг път искали сигурност и затова си търсят мъже с възможности. В същото време виждам как двойки си делят сметките в заведенията и всички разходи, все едно не живеят заедно и не делят един покрив, а са просто някакви бизнес партньори и раждането на детето е част от някаква сделка, ако изобщо се стигне до идеята за такова.
145
6
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
IT-тата взимат прилични пари едва от 8-9 години и започнаха да се мислят за много велики. По- назад някакъв от тия дpиcльoвци, дори си позволява да определя кой има право да "се размножава" и кой не. И не си дава сметка, че след 5-7 години, пазара на труда ще се наводни с програмистчета като него и заплатата му ще стане, колкото взимат двама склададжии, които той очевидно не счита за хора. Тогава, надали ще се прави на толкова велик и незаменим.
144
6
 
11
 
! Отговори
Мъж преди 4 години
Ами не ни раждайте! На нас толкова не са ни изтрябвали.
143
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То няма на кой да ги родиш тез деца....
142
11
 
12
 
! Отговори
Заплатата преди 4 години
Не е важна. Защото едно дете не може да се гледа само с пари. Добре, жената си взима 2г майчинство. После, какво правим? Това дете на 2г може ли само да се гледа? Не. И на 12 са беше, па не може. Трябва да има кой, да го гледа постоянно.Модерната жена не иска да гледа деца, баба и имала 7-8 деца, и тя го смята за потисничество, а тя като няма и едно. Е свободна, силна жена, без да зависи от мъжете. Да, ама става на 30г, омръзва и да бачка, иска мъж и семейство. Ама е късно.
141
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 127Тези които те обслужват в магазина или си плащаш сметките за телефона и други услуги, не са ли хора според тебе?Значи излиза че всички трябва да сме някакви ИТ-та или мениджъри на фирми, ако ги няма тези *** според теб, какво ще правите
140
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104Имам сума познати, които сумарно имат доход 2000лв. в София и гледат 3 деца. Извинявам се, на мене само ипотека + нови автомобили + кредити са ми 5000лв. месечно и мога да си позволя 3 деца, но за момента имаме едно, защото бихме искали още да се развием кариерно и да имаме по-голям доход и сигурностИмате скъпа кола, другите също имат кола, но не толкова скъпа.Имате телефони за по 1500лв, другите имат телефони за по 300лв които вършат същата работа.САМО СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ !!!
139
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
138 не гледай единици, като теб. Не сте мерило. Мерилото е масата обикновенни хора, без които и вие няма как да съществуват и работите. Ясно е, има заплати и по 10 и по 20 хил. но това не е мерило за общото състояние. Чудесно е, че сте добре, но обществото има нужда от всякакви професии и не и нормално тези хора да получават толкова смешни заплати.
138
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е за кариерите, сами по себе си разговорът. Дефакто няма кариери в България. Говорим за едни топ 10 000 човека. От които, 2000 да са жени. За какъв процент си говорим? Не е до кариерата проблемът.
137
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинВ село Антон Софийска област търсеха овчар с осигурена квартира и 1500лв чисто.Може да се разходиш до там да питаш.
136
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е айде стига с тази кариера сякаш само топ изпълнителни директори имат репродуктивни проблеми. Не е кариерата, просто времената се промениха много, жените и мъжете също, възраст, храна, навици, мъже които една гума не могат да сменят и жени, които едно ядене не могат да сготвят.
135
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оле, наистина е Горанов с лъжата ! Финансовият министър и той като повечето "високо квалифицирани" в България. Дал сведения за над 150 000 човека с доход над 9000 на месец, оказва се , че са 17763 човека от реални данни и още е на поста си. Междувременно народът излъгън колко много пари се печелят в България .....
134
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ин-витро децата е голям процента самите те да имат проблеми с възпроизвеждането в бъдеще, наследен именно от родителите им така, че е напълно нормално да се увеличава броя на хората с репродуктивни проблеми, след като има много родени чрез ин.витро - гена си е ген. Според мен възрастта не е винаги фактор, а по-скоро качеството на живот и поддръжката на тялото.