Пушачи vs непушачи: Да имат ли повече годишен отпуск въздържателите?

Това вече се практикува в Смядово. 7 души се отказали от вредния навик
15 фев 2020 12:30, Петя Славова
197
Пушачи vs непушачи: Да имат ли повече годишен отпуск въздържателите?
Снимка: БГНЕС


Три дни повече годишен отпуск може да ползва всеки служител на една общинска администрация, който не пуши цигари в работно време. Резултатът - вече седем души са се отказали от вредния навик.

Бонус за непушач не е патент на Община Смядово. Това признават и от администрацията. Стратегията обаче им се сторила подходяща, след като от ръководството забелязали колко служители пушат в работно време.

"Забелязхме някои колеги – честичко излизат за по една цигарка - минутка, две, три, но те се натрупват. Впоследствие видяхме и новина за японска фирма, която го предлага. Естествено топлата вода беше открита, просто го напаснахме тук", каза пред Нова тв зам.-кметът на Община Смядово Иван Кюркчиев.

След обсъждане с колектива се взело решение – да се предложи бонус за непушачи. "В колективния трудов договор е разписано, че човек, който не пуши получава 3 дена допълнителен отпуск", каза още Кюркчиев.

Интерес към предложението има и служителите подписват декларации. "Имахме и хора, които опитаха и не успяха. Взеха си декларацията обратно. Сега ми е по-лесно да преброя пушачите. Преди обратното – сега ми е по-лесно да преброя пушачите. Да кажем 20 до 30% са пушачите в общината", заяви зам.-кметът на общината.

Седем души обаче не само престават да палят цигара на работа, а изобщо забравили за вредния навик. Сред тях е и Елка Кайкова - служител на общината повече от 15 години, а пушач – близо 20. "Доста цигари, които може би и във времето ги увеличих. Бях стигнала до 10 на ден и прецених, че вече е време да ги спра. При спирането на цигарите трябва да има стимул, иначе трябва да има някаква идея, за да спреш цигарите", каза Елка.

Стимулът да имаш повече свободни дни, се оказва достатъчно силен. Така Елка Кайкова открива какво е губила за цигара време.

Въпреки че близо 70% служителите в Община Смядово ползват по-дълъг отпуск като непушачи, от кметството не отчитат работата на администрацията да се забавя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
23
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Продължава разделението на нацията на комунисти и фашисти , европейци и русофили, българи , ***. и турци... Сега и на пушачи и не пушачи.Спрете се най после. Стига издевателства над пушачите. Два милиарда от акциз внасяме годишно в хазната.Оставете ни на мира.
133
20
 
7
 
! Отговори
Пушачите ли! преди 4 години
Още от ученическа възраст към пушенето се устремяват женствените момчета, за които пушенето е геройство и начин на самоизява и позьорство. Всъщност те нямат вина, защото тяхното женствено поведение се определя от преобладаващия у тях процент на х-хромозомата. Тези "герои" осъзнават своя порок чак когато станат възрастни и започнат болестите...
132
1
 
27
 
! Отговори
alabala преди 4 години
Това че се намираш на работното си място в никакъв случай не значи че вършиш някаква работа !
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не! Не стига че не пуша, не пия, не излизам, единствения кеф ми е да ходя да седя на работата, а сега - трябва да зяпам тавана още три дена допълнително само заради това, че не ме пропушиха когато му беше времето.
130
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм пушач и не толерира този отвратителен и скъпо струващ навик, но защо се допуска пушене в раб. време. Ясен регламент на почивката. Докато един вънка пуши, често дори на раб. място, друг също като пушачи не прави нищо. По скоро бонуса от 3 дни трабва да е затова, че се грижиш за здравето си. Има дискривиниращ елемент.
129
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
напълно съм съгласен че Пушачите трябва да имаме повече отпуска от непушачите подкрепям
128
16
 
15
 
! Отговори
БМ преди 4 години
Естествено, че непушачите трябва да имат повече почивни дни или други някакви привилегии. Така е в САЩ например, там в определни фирми не може да пушиш. Ако си пушач, гледат на тебе като на някаква по-долна прослойка, примерно докер или неквлифициран работник.
127
6
 
29
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
А непушачите, които висят във Фейсбук по цял ден или си цъкат игрички? В производството поне си има ТРУДОВА НОРМА - който я изпълнява, какво значение дали пуши или не? Що за дискриминация?
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
v krematoriumite imat predimstvo pusha4ite
125
10
 
4
 
! Отговори
До 118 преди 4 години
Да, живите сега са на 60-70 години, но тези, които цигарите ги убиха, си заминаха още преди да направят 55 години, с изключение на един от тях, който доживя до 58 години и в това няма нищо нормално.
124
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NobiТакива обобщения са признак на малоумие. Статията е, че непушачи получават 3 дена, а не че се наказват пушачи - щеше да е наказание да им забранят в работно време изобщо да палят цигара. Не разбирам какво е това "удоволствие" да прецакаш някого, ако ти не получиш същото.
123
3
 
12
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Реалността е да се създаде конфликт,разделяй и владей ,така правеше богат с по голям процент,с ортака му бяхме на еднакви позиции,всеки ден той ме настройва против него а явно и него против мен.Мисля,че всеки които иска да пуши ,нека да си пуши но само в определеното време за почивка.В най горещото време когато чувстваш ,че ще припаднеш от топлината ти си на раб място а пушача отива на сянка ,сяда си и си пуши.Нагли са пътув 100 км и те, те тровят с дима от цигар ,а бе ужас няма управия с тях
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКак така да преценя? Думата е "Преценяцам", не "преценям". Наистина ми писна от неграмотни с мнение.
121
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатът - вече седем души са се отказали от вредния навик.Хахахахаха, много сте найвни, ама много
120
4
 
12
 
! Отговори
пак недомислици преди 4 години
Аз не съм пушач, но това си е дискриминация. Поредната глупост. В страната унищожиха индустрията, земеделието. През ВСВ половината тютюнева продукция е била за експорт. Немците са пушели български тютюн. След 1945 почваме да изнасяме за СССР. Виждали ли сте съветски цигари? То това е смешно. Половината е филтър, защото тютюнът е ужасен. Поколения по Родопите се занимават с отглеждане на тютюн. И то хубав и качествен - климатът е добър. Лишаваме хората от работа, заради измислиците на ЕС пак.
119
14
 
4
 
! Отговори
Nobi преди 4 години
Няма по-гадни същества от непушачите, не искам да излизам с тях, нито да сядам на маса. Долно племе
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 119Явно не работиш, и не ползваш второ здравно осигуряване, което е точно застраховка.
117
6
 
13
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Пушач съм, с 40 годишен трудов стаж, плащал съм здравни и социални осигуровки, включително ергенски данък преди 10.11.89г. Защо, след като съм внесъл десетки хиляди лева в хазната като данъци и осигуровки трябва, по волята на някой непушач, да ми отнемат правото да ползвам безплатна здравна помощ, а някой неграмотен и безработен *** ще ползва безплатна здравна помощ, от моите осигуровки-защото е непушач??? И, след като ползва моите пари непушача ще ме обижда, че съм нагъл и вреден???
116
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли вместо осигуровки да станат застраховки и застрахователят сам да си преценя на кой, колко? Докога този комунизъм и защо трябва да се плаща на армии от хрантутници?
115
2
 
3
 
! Отговори
До аноним 114 преди 4 години
До АнонименКолегите ти, които са били 40 годишни, сега са 70 годишни....нормално е половината да са починали без значение дали са пушели, или не. Статистика, която официално не публикуват сочи: при възрастова група 50-60 годишни 52% от раково болните са пушачи, 48%, във възрастова група 30-40 годишни 58% са непушачи, 42% са пушачи....