Въпреки осигуровките: Доплащаме над 50% в доболнична помощ

Около 600 000 души без здравни осигуровки са оставени на произвола на съдбата
18 фев 2020 07:00, Петя Славова
46
Въпреки осигуровките: Доплащаме над 50% в доболнична помощ
Снимка: БГНЕС


Българските граждани, макар и здравноосигурени доплащат над 50% в доболничната помощ. Това съобщи проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов" по време на дискусия на тема "Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики", която се проведе в София.

Средствата са за различни изследвания, назначени от лекар-специалист, които не се покриват от НЗОК или направленията са свършили, а пациентите трябва да ги направят, за да започне по-скоро терапията им.

Още по темата

Около 600 000 души без здравни осигуровки са оставени на произвола на съдбата, съобщава "Монитор". Те имат само спешната помощ, която не може да им откаже лечение дори при неспешни състояния. Затова те задръстват спешните кабинети и приемни отделения и хора с наистина спешни състояния се налага да чакат, подчерта проф. Балтов. Според него заплащането на вноски за пет години назад, за да влязат отново в системата сега е непосилно за тези хора. За да се облекчи обаче работата на спешните лекари за наистина спешните състояния, държавата трябва да създаде облекчена процедура за възстановяване на здравноосигурителните права на белните или друга възможност за тяхното лечение.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на работодателите Григор Димитров посочи като проблем пред българската здравна система започващата отново реформа в сектора от всяко ново правителство. За да се избегна това, той посочи необходимостта от съзаване на национална здравна доктрина за период от 20 години.

Не държавата, а ние с вноските си финансираме здравноосигурителната система, отбеляза Григор Димитров. В подкрепа на думите си той приведе факта, че бизнеса внася 82 лв. месечно за осигуровки на човек, докато държавата само 35 лв. на държавен служител от седемте категории, на които тя поема здравното осигуряване. Така, по изчисленията на надзорника, тя внася годишно само 4,7 млн. лева. Той беше категоричен, че няма равнопоставеност на тази база, след като работещите плащат три пъти по-високи вноски за здраве, отколкото държавата за определени категории чиновници.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров окачестви като положителна практиката, въведена неотдавна да се плаща на болниците не само за преминал пациент, но и за свършена работа. Според него обаче би следвало да се въведе критерии плащане и за качетво на лечението. Същата теза покрепи и Националната пациентска организация в лицето на нейния председател д-р Станимир Хасърджиев.

В този сектор много трудно се постига консенсус, заяви заместник-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и обяви, че МЗ подготвя нова здравна национална стратегия, на чиято база ще се решават и всички проблеми. Разширяваме обсега на централизираните търгове не само за онколекарствата, но и за всички останали медикаменти по линия на касата, съобщи тя. Така, по думите й, ще се постигне намаляване на цените. Начева съобщи още, че през тази година ще бъде пусната част от интегрираната Е-система и ще се работи за приемането на стандартите за добра медицинска практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До ЖоРазбира се, че всяка нормална държава разполага с пари, които НЕ са от данъци! Помня навремето изнасяхме ток за Турция. Държавата печелеше! Сега внасяме ток от Турция, който плащаме с парите на данъкоплатците! Сега Турция като държава получава приходи, които не са от данъци! Същото е с продажбата на оръжия, всякаква собственост и дейност, от която една нормална държава печели! Само у нас държавата е докарана до състояние да се издържа единствено от данъци, защото всичко работещо се краде!
21
3
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Държавата да национализира болниците. Да поеме здравните осигуровки на всички граждани. Гражданите и без това плащат предостатъчно 20%ддс+10%данък доход или печалба, което е справедливо да е Пропорционално. Да се въведе Прогресивен данък Земя, Лихва, Капитал., Жишище. И нещата ще си дойдат на място.
20
5
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Не ви стиска американския модел.Яката негърка седи на рецепцията,*** на компа и ако те няма в системата мреш пред вратата.Ние много добре знаем,кои не се осигуряват.Та не може нормалните да получат спешната.Ама не ви стиска.С какъв кеф бих го направииил,Как ше гледам сополиви *** ревлювци безпомощноооо.Няма такава радост!!!И току някой родител ерапб да удари лекар и да копа уран в мините 20 години до припадък!!!няма мъже,нямаааа.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние недоплащаме,а всичко си плащаме.Ама,като опре корнелка,мисирко да имсменят ***,тогава ще видятвидовден.
18
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Хората в Прник нямат вода!!Агент Харди Рийзе!ЦРУ!!!
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИ И ДАНУЦИ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕНА МЯСТО! СТИГА НИ МУФТИ ТАЯ ДЪРЖАВА !
16
0
 
34
 
! Отговори
Жо преди 4 години
Няма никакви "ДЪРЖАВНИ" пари! Дълги години ви заблуждаваха, че "ДЪРЖАВАТА" плаща пари!Всички пари в държавата са от ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!Тези, които не плащат данъци на държавата (като Васил Божков) и още един милион други тapикати, нямат право да ИСКАТ и да получават!Проумейте го на-после-Държавата не произвежда пари! Тя ги събира от нас!
15
10
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Не харесвахте, евтиното при социализма ?!Сега ще харесате прескъпото при вълчия капитализм !
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много краденье,за това доплащамее...
13
1
 
18
 
! Отговори
И за мен са преди 4 години
Непосилни осигуровките. И без това държавата дотира преразходите. Справедливо е осигуровките да отпаднат
12
2
 
29
 
! Отговори
ined преди 4 години
Най-големия крадец източващ парите за здравето на хората е държавата.
11
13
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нали скачахте за капитализъм ?!Ето го - див, уродлив и хищнически.От ден на ден, по-лошо става !
10
2
 
15
 
! Отговори
kireza преди 4 години
А КАКВО ИСКАМЕ?ПОЛИТБАНДИТИЗМА И ЧАДАТА НА САТАНАИЛА НИ УПРАВЛЯВАТ...ТЕ НЕ МОГАТ ДА НЕ ГРАБЯТ,УБИВАТ,ИНАЧЕ КАК ЩЕ СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ....
9
12
 
9
 
! Отговори
д-р Уйт преди 4 години
То пък ако знаете колко ни е приятно да работим по здравна каса - за 5 мин работа 15 мин писане, месечни, тримесечни, шестмесечни, годишни отчети и накрая някакви стотинки. Айде бягай от тука! Който е на зор и иска бърза и качествена работа, да си плаща!
8
4
 
22
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Пирогов свалят кожи от мъката на пострадалите !
7
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така значи. 600 хиляди кючеклии им било непосилно да плащат за 5 години назад. Но на мен и другите като мен (образованите работещи етнически българи) ни е посилно да дундуркаме тия индивиди, които буквално не стават за нищо друго, освен за инкубатори и престъпници? Отговора е ***. Народа е казал: който не работи, не трябва да яде. Или с други думи, който не се осигурява, трябва да умре.
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доплащат баламурниците. Тарикатите като мен, само гледат отстрани и им се радват. Нито един лев от моите, не отива за развъждане и комфорт на непотребници. Едните на държавна хранилка и много стресирани докато чакат пенсията на младини, другите на соцял.
5
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 45 съм и имам 13 г. Трудов стаж а за да се пенсионирам на 65 трябва да имам 38 г. Стаж е защо да плащам осигоровки като няма да взема пенсия????
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък едни осигуровки... Че пък като че ли ги плащаме...
3
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не разбирам защо плащаме пенсии, които няма да получим, осигуровки, които ни карат да плащаме и данъци, като вървим в кал, дупки. Казват, че доходите се вдигали. Ами не се вдигат, заплатите си стоят.