Заради тол системата: Напрежение сред превозвачите

Поискаха отлагането й, условията били неподходящи
24 фев 2020 10:43, Петя Славова
21

От 1 март превозвачите ще трябва да плащат за всички магистрали и първокласни пътища с обща дължина 3115 км. Тарифата ще варира между 4 и 20 стотинки на км. Те ще имат 3 възможности за плащане - чрез маршрутна карта, бордово устройство и GPS тракер.

Превозвачите поискаха отлагане на тол системата.  То няма да се случи. Ще поскъпнат ли междуградските автобуси или ще спрат да превозват, коментират специалисти.

Още по темата

"Ние не подкрепяме идеята тол системата да бъде отложена. Поели сме конкретни ангажименти към премиера и смятаме да ги изпълним. За съжаление обаче, доставчиците на услугата създадоха едни условия, които създават изключително напрежение между нашите колеги. Изключително неподходящи са условията, които ни се предоставят за ползване на бордовите устройства и имаме несъгласие с предоставения договор за сключване", каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в ефира на "България сутрин".

Тя сподели, че в момента им се предоставя възможност за сключване на договор за 2 години, който не може да бъде прекратен без да се заплатят неустойки. Те нямат опция за закупуване на устройството, нямат опция и за наемане, а единствената им възможност е абонаментният план.

"Тези устройства ни се предоставят срещу месечен абонамент, което е абсолютно недопустимо и няма никакво правно основание. Настояваме договорът да бъде спазен стриктно и тази месечна така, която се изисква от нас, няма да бъда плащана, защото тя е извън рамките на договореното с АПИ и доставчика на услуги", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Емил Николов от Съюза на международните превозвачи посочи, че вече около 1200 фирми са се снабдили с тези устройства.

"Това не променя факта и проблемите, които Магдалена Милтенова спомена. Никой не желае да не плаща тол такса, всеки желае тол системата да започне да работи. На територията на страната има около 13 хил. лицензирани транспортни фирми с около 70 хил. превозни средства", коментира той.

Според Милтенова има реална опасност на 1 март хората да не излязат за работа, защото нямат оборудване. Тя не изключва и протестни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Данък преди 4 години
След като получават субсидии от мойте данъци и БДЖ и автобуси, чуждите граждани ползващи услугите на каква цена заплащат билета....
19
4
 
0
 
! Отговори
Мирчев преди 4 години
Абсолютно на място са възраженията на превозвачите. В повечето държави си плащаш устройството, отчиташ си пътните такси и го връщаш, когато вече не ти е необходимо. Какви са тези абонаменти и месечни такси? От АПИ казват, че има възможност да си купиш устройството. Откъде? Няма такава опция, а остава 1 седмица преди старта на ТОЛ системата. Абсолютен монопол и нулев контрол от страна на държавата!
18
0
 
1
 
! Отговори
Т. П. преди 4 години
Чета от известно време материалите, които излизат за тол системата и недоумявам. Значи ако тежкотоварен автомобил се движи по второкласен или третокласен път от републиканската пътна мрежа, няма да плаща нищо. А ако лек автомобил мине по същото трасе трябва да има винетка...... ???
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Prevozvachite sa avantadjii i muftadjii kato agresivnata partizanka kornelia ninova i sergei stanishev s negovia zurnalizticheski bruxelski harem, iskat vse drug da im plastat smetkite kazo na rradev i nso...da se nauchat da letiat...vazdushnite niski patista v rbg sa gratis...a asfaltat struva mnogo pari, trud, tehnika, ima izihabiavane, sliagane sled vseko zemetresenie...
16
0
 
0
 
! Отговори
Александър Линков преди 4 години
То ще се плаща на километър,но искат и наем да събират,страшни крадци
15
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 4 години
То хубу ама колко струва в Гърция Сърбия .. колко унас
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като нафтата поскъпва, цените на билетите се вдигат, но като цената й падне, никога билетите не са поевтинявали. Ползвайте споделени пътувания и влакове. Сещате се кво за автобусната мафия.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ГЪРЦИЯ,МАКЕДОНИЯ,СЪРБИЯ СПИРАШ ПРЕД ГИШЕТО ПЛАЩАШ СИ МАГИСТРАЛАТА И ПРОДЪЛЖАВАШ.ВСИЧКО ОТНЕМА ОКОЛО ЕДНА МИНУТА.УМНИЦИТЕ В българия ВЕДНАГА ИЗМИСЛИХА МАРШРУТНА КАРТА,БОРДОВО УСТРОЙСТВО И GPS ТРАКЕР.ДО КОГА ЩЕ МАЧКАТЕ БЕДНИЯ НАРОД???
12
0
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
ТОЗИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА ДА КУПУВА СКЪПИ ШИШАРКИ,САЛАМ НАРОДЕН И ЦИГАРИ.С ДВЕ ДУМИ...ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ:)))
11
1
 
21
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
Ваню Контев, собственик н а Биомет и той е недоволен и ще протестира. Докараха го до фалит човека. Добре че преди 2 години си купи най- скъпата супер кола - Бугати Широн, с мощност от 1500 к.с. н а цената от 5 милиона лева.
10
12
 
22
 
! Отговори
Тито преди 4 години
Тия , пък все недоволни , все нещо не им изнася , все нещо не им харесва ! Ако ще работите - работете , ако не - ходете на майната си !
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние да не би да сме договорили с НАП и НОИ за смяна на касови апарати, смяна или закупуване на нов софтуер? За актуализаци през 6м. В другите държави как е?
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БизнесменАми да поскъпва. Но всеки да плаща това което ползва! Стига със скрити субсидии и изкривяване на пазара. А това води до кризи. То така или иначе си поскъпва. Поскъпнаха горивата, същите реваха и поскъпнаха стоките и услугите. Цените на горивата се върнаха на предишните нива, цените останаха? Аз до 45години ползвах само обществен транспорт. Но с моите данъци съм плащал колкото тези, дето не слизат автомобилите си. И магистралите трябва да ги направят платени. Куцо и сакато е там.
7
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БизнесменНе ти се плаща а?Заплати не плащаш.Осигуровки не плащаш.Данъци не плащаш.И толл не ти се плаща.Така си научен.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде БеДеЖе-то! Сега му е времето - поемете ги тез пътници. И товарните превози - също.
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, социализма фалира! Дайте да си правим капитализма. Който ползва, плаща! Пари за цигари и алкохол има. На 40 м.ходи с колата. За винетка и здравна осигуровка няма. Пак повтарям. Още по живково време нашите камиони стигаха до Унгария. Нищо, че бяхме в един блок, социалистическия. На границата като видят локвата от масло или ти претеглят разпределнието на товара, айде обратно за България. За да има развит и екологичен обществен танспорт, трябва да свалят матреала от 15-20годишните таралясници!
4
7
 
24
 
! Отговори
нагли преди 4 години
Направиха им се компромиси. Вече ще плащат по 1-2 ст/км, обаче пак им се вижда много.При автобус с 50 човека, ако пътува 50 км, то всеки билет би се повишил с 1-2 ст
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не иска да плаща за пътища, но всички искат да са хубави без дупки. Ха сега ми обяснете как ще стане без пари. Щом като ползваш и рушиш тези пътища ще си плащаш, така е по цял свят.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кви увеличения, за автобус е около 5ст на километър 100 кмб 5лв
1
6
 
28
 
! Отговори
df преди 4 години
От тия па ми писнА! Нема евтино и безплатно вече.