Доброволната карантина - за сметка на отпуската на работника

Личните лекари носели отговорност за наблюдението в домашни условия
Обновена: 27 фев 2020 11:18 | 25 фев 2020 20:15, Петя Славова
200
Доброволната карантина - за сметка на отпуската на работника
Снимка: БГНЕС

Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса. За тяхното наблюдение в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предава БГНЕС.

"Когато гражданин влиза на територията на страната имат два варианта. Единият е когато те имат температура и термокамерите констатират, че те имат температура. Веднага здравните органи ги поемат и те постъпват в определените здравни заведения. Във втория случай когато гражданинът е минал през контрол и не е бил с температура, но идва от Китай или друг район, засегнат от коронавируса той се прибира в жилището си и там стои 14 дни под карантина като е под наблюдение на личния лекар", обяснява Ананиев.

Още по темата

Попитан дали на тези хора ще им бъде издаван болничен лист, той каза, че в този случай няма как да им бъде издаден такъв, защото няма установена болест и не е налице нормативно основание, на което да му се даде болничен лист.

"Два са възможните варианти – или платен или неплатен отпуск през тези 14 дни", уточнява Ананиев и добавя, че разчитат на съвестта на хората доброволно да остават под карантина у дома, както и че първата му работа е да се обади на работодателя си и да го информира, че е дошъл от опасен район и, че му се налага да си остане у дома.

"Близките на човека, останал под карантина ще продължат да ходят на работа, но той трябва да се затвори в една стая и да не комуникира по традиционния начин в този 14 дневен период", обяснява министърът.

От своя страна социалният министър Деница Сачева коментира, че ще бъде обсъден вариантът Наредбата за работното време и отпуските да бъде променена.

"Ще поставя този въпрос да бъде обсъден и да има координационен механизъм. В момента обръщаме повече внимание на медицинската част, а управленско-организационните аспекти още са неясни. По-скоро смятам, че трябва да има координация на регионално и национално ниво. Не на последно място смятам, че трябва да бъдат включени по-активно и личните лекари в преценката кога хората трябва да останат вкъщи", заявява министър Сачева.

 Според нея е по-наложително да има ясен национален координационен механизъм на всички институции, защото проблемът, с която и да било пандемия е както медицински, така и свързан с общата система на здравеопазването и икономически.

"Нали разбирате, че ако всички масово в паника излязат в отпуска това също ще има сериозни икономически поражения. Трябва да действаме много внимателно в това отношение“, коментира тя.

На въпрос защо лични лекари не знаят как да действат в случай на човек, за който има съмнение, че е болен от коронавируса, здравният министър Кирил Ананиев, посочва, че на страницата на министерството са публикувани точни инструкции как да действат при такива случаи, както и че регионалните здравни инспекции трябва също да са ги инструктирали.

А по отношение на горещия телефон, с който връзката е много трудна, Ананиев посочва, че на ден получават над 100 обаждания дневно и на това се дължи постоянният сигнал "заето", който чуват хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
14
 
! Отговори
до 106 от Сащ преди 4 години
и в Американската преси пишат, че Премиера на Булгария е привел 5 000 000 евро на лицето Borislava Yovcheva, също че и е закупил имение за 1 600 000 евро.
94
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да зарежа работата си и да си стоя вкъщи за моя сметка. Майната й на карантината, ще заразявам всички наред. Щом това им е по-евтино отколкото да ми дадат болнични за карантина.
93
2
 
2
 
! Отговори
до 105 преди 4 години
Моли се на Юпитер, ако си Бял Европеец, това е Истинският Европейски Бог! може и Зевс да го наричаш!
92
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече почти всички европейски медии пишат и говорят за аферата в Барселона машите мълчат като заклани *** или ви отвличат вниманието с коронавируси.
91
4
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А съм сигурен и че има големи интереси в създаването на паника за финансиране скъпи лекарства и престий на много хора в болница.
90
1
 
33
 
! Отговори
Селянин с колело преди 4 години
Майко мила, що си ме родила!? Те китайците полувина Китай затвориха, те ми говорят за маски, карантина, и отпуски за сметка на работника. Кажете ми с коя ръка да се кръстя?!
89
2
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 години
На вас угодия няма!Хората от свръх секретната лаборатория ви направиха вирус слънце, екологично чист, няма да си цапате ръцете, няма да се погубва природата, няма да има оръжия за масово поразяване!Китай се срива,а Тръмп се прегръща с индийския си колега, хич не му пука за коронавируси!Бати Бойко лющи младо пи.ченце, и жули вратни пържоли с каталунско вино!Кака Пена от Перник с двете си щерки, не знае как ще и стигне един бидон вода до края на седмицата!Радева има имот!Агент Крис Ръскин!ЦРУ!
88
1
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Да Допълня - и в Англия ?
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове, от онези дни по грешка се возих в метрото и веднага ме тръшна! До преди два дни се мъчих. Избягвайте тъпия градски транспорт и моловете докато това не отмине.
86
3
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Корона Вируса е в ЕС и Китай ?Защо няма нито един случай в САЩ и Русия ???
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София в момента има не малко италиански туристи. Днес ги и видях, и чух - какво правим с тях. Защо не затворят границите за 1 месец. Или е опасно, или не е опасно. За каква карантина говорим, като допускаме безпроблем хора от засегнати страни. Ами ние си го вкарваме вируса без проблем.
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо е де идеш първо при личният си лекар и да го заразиш! Другите държави казват точно обратното. Вика се специален екип да те евакуира под карантина.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигурили ли сте маски за личните лекари както за футболния отбор ама първо е личния лекар
82
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да е за сметка на работника работника може да иска да ходи на работа ама го спират тогава за чия сметка е и големите им репетиции за вируса а няма маски дори за личните лекари дори да си купят няма ама като се върнете от Китай първо идете при личния си лекар -всичко е толкова пошло докога ще ги търпиме
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов и лакеите му да слезнат доброволно от власт достатъчно щети нанесоха на Република България.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умирачката е следната, пълни се белият дроб с течности и приключваш. Ако не там удря в сърцето или бъбреците.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТАЛИЯНСКАТА ВИРУСОЛОЖКА-ПРОФЕСОР МАРИЯ РИТА ДЖИЗМОНДО ДНЕС ЗАЯВИ,ЧЕ НЯМА НИТО ЕДИН ПОЧИНАЛ ОТ ВИРУСА КОВИД -197те ПОЧИНАЛИ СА БИЛИ ВСЕ ИЛИ НАД 85 Г ИЛИ СА БИЛИ С ТЕЖКИ СЪПЪТСТВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ КАТО РАК .ОСТАНАЛИТЕ ЗАРАЗЕНИ ЗДРАВИ ХОРА В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ СА БИЛИ ЛЕКУВАНИ И СЕ ВЪСТАНОВЯВАЛИ НАПЪЛНО.
78
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда. За какво да притесняваме ''отговорните фактори''? Всеки сам ще си се поставя под карантина, затваряйки се в една стая вкъщи. Те останалите от семейството му ще си живеят с него, ще ходят на работа, но няма страшно - защото ще комуникират с него по 'нетрадиционен начин'. Заплата и болнични никой няма да му плаща. Личният лекар ще го наблюдава. Как - сигурно през ключалката. Лекарства ще си купува сам. Ако има едно лесно и сам да си тегли ножа, ако вдигне температура - идеално ще е...
77
0
 
9
 
! Отговори
Оня от горе преди 4 години
А така... Нека малко хората се опомнят.. Сега ше видите пари ядат ли се......
76
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Болнични няма. Производството като спре ще спре всичко. Поне да има данъчна ваканция за данъци и осигуровки. Хората като не работят как ще си плащат?