Болниците в Габрово и Плевен под карантина, МЗ с указания за борба с COVID-19

Здравното министурство въвежда строги мерки за ограничаването на заразата
Обновена: 8 мар 2020 15:22 | 8 мар 2020 15:20, Красимир Ангелов
106

По 2 случая на COVID-19 на територията на България бяха регистрирани в Плевен и Габрово. В тази връзка министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповеди, с които нарежда да бъде въведена карантинен режим на работа в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово.

Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Още по темата

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.

В Областната болница в Габрово ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния. Останалите ще бъдат насочвани към съседни болници, съобщава Bulgaria ON AIR.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация.

Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки.

В областите Габрово и Плевен до второ нареждане:
 
Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;

Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;

Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;

Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).
 
На територията на всички други административни области:
 
Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;

Спортните мероприятия да се провеждат без публика;

Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;

На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.
 
Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маската е 3 лв защото вие от БСП с червените си фирми изкупихте всички маски и сега ги продавате спекулативно. Вие сте престъпна партия!
12
0
 
11
 
! Отговори
Инфо !! преди 4 години
Генералчетооо ЛЪЖИ ЛЪЖИ .Каде си плешиво куха главо !!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
БОДИЛ преди 4 години
Действия и строги мерки трябват, а не указания !!! Вируса вече е тук, а няма маски и спирт в аптеките....указанията са за превантивен период преди да има болни хора !! Маски, ръкавици, спирт, антибактериално мокри кърпички, трябва да има в избие навсякъде, а ти вече 14 дни липсват в аптеките....ЗАЩО ???.
10
0
 
11
 
! Отговори
3 преди 4 години
*** 231 кодово име "Професор" (дървен), Докога ще повтарям, че трябва да пишете нови, по-интересни неща? Глоба за повторение 20 лева! Ясно? И почвай да работиш, че пак ще ревеш, че не можеш да платиш наема на гарсониерата в Обеля! Този път аванс няма да има и ще трябва да се върнеш в Лом!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една пенсия от 200 лева могат да се купят 66 маски. Голяма инфлация.
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворете изходите на плевен и габрово и наложете карантина. Никой да не влиза и никой да не излиза. Защото само след седмица ще пламне цялата ко, чина. А пламнели след два месеца по улиците ще има само плъховете кучетата и тук там някой Сеяндурин. Не селянин а сеяндурин. Сеяндурите не са хора и курона вирус не ги лови.
7
1
 
10
 
! Отговори
10771 преди 4 години
Учебните зантия спокойно може да продължат он лайн и учениците да не се окажат с провалена учебна година. От появатаа на заразата до днес имаше достатъчно време за подготовка. Освен това за обучение он лайн са усвоени не малко средства през годините, така че не сме на кота нула по този въпрос.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората ще си спомнят:-Помните ли гербавото време на кризата, когато маската стигна 3 лева?
5
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сега ще му трябват ли мед. Сестри на Бойко и ГЕРБ?На Дариткова
4
2
 
21
 
! Отговори
Алена Гербаджиева преди 4 години
Какво става на Боко с аурата? Нали ни пазеше от коронавируса??? Да не е дала на късо??На кой ни оставяш, Бочкоооооо!
3
11
 
7
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Виждате какви проблеми ни докара на главите шофьора на самолет. Бежанска вълна, вирус и още много други.
2
2
 
18
 
! Отговори
ади де преди 4 години
Храбрият ни Премиер, няма ли да РАЗПОРЕДИ да си стоим в къщи и да ни плаща заплати от собствените си милиарди?
1
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сега е момента да се протестира за ниското заплащане на мед.кадри !